Dinsdag 31 december 2013

Ook zo genoten van de film de Nieuwe Wildernis? De beelden zijn prachtig . . .

Ik heb een aantal van die beelden op tv gezien, die waren prachtig, maar ik ken het gebied van de Oostvaardersplassen. Dus ik heb besloten om de film niet te kijken, omdat het dagelijkse beeld zo anders is.Wij moeten ons realiseren dat in de OVP door Staatsbosbeheer nu 4500 dieren gevangen gehouden worden zonder dat zij te eten eten hebben.

Kijk hier maar even. De nieuwe wildernix. Kun je de realiteit niet aanzien, kijk dan halverwege deze film naar de mensen, die hun oordeel over de gevangenis geven. Het doel van de grazers was het gras kort te houden voor de vogels, die er niet meer zijn, behalve . . . . ganzen!

 

Hier vind je de realiteit van de uit de hand gelopen hobby van de groene maffia.

 

Nieuws over soring:

Priscilla Presley, de weduwe van rockstar Elvis, heeft de Graceland Challenge Trophy teruggevraagd. Deze trofee wordt sinds 1983 elk jaar uitgereikt aan het beste Tennessee Walking Horse, ter nagedachenis aan haar ex-echtgenoot.

Presley heeft zich al vaker uitgesproken tegen de soring-praktijken die sommige trainers toepassen om hun paard ertoe te bewegen de benen nóg hoger op te tillen. ‘Graceland is niet van plan om dit soort methoden te ondersteunen,’ aldus Presley in The Tennessean. ‘En dus willen we de trofee terug.’
Elvis Presley had diverse Tennessee Walking Horses. Zijn Ebony’s Double stierf op 32-jarige leeftijd. Nu lopen er nog twee op het landgoed Graceland in Memphis.

 

Soring ? (Nieuws van 14 september)

De senatoren en congresleden van het Amerikaanse Congres kunnen soring voorgoed de wereld uithelpen. Momenteel ligt een wetsvoorstel op tafel dat sterkere maatregelen rond soring wil implementeren.

Soring houdt in dat men bewust de benen of de hoeven van een paard pijn doet, om het paard te dwingen om de voeten hoger op te tillen. Het is een praktijk die vooral toegepast wordt in de wereld van het Tennessee Walking Horse, maar ook bij andere gangenpaarden. Men gebruikt chemicaliën (bijvoorbeeld kerosine) en ijzeren kettingen om de typische gangen nog beter te doen uitkomen.

In 1970 werd de de federale wet ter bescherming van het paard ingevoerd die ook soring verbood, maar het bleek moeilijk te zijn om de wet te handhaven. Een klein deel van de paardenindustrie bleef de wet met de voeten treden. Het resultaat daarvan was dat soring ongestoord kon toegepast worden.

De nieuwe wet, de Prevent All Soring Tactics-wet (verbod op alle manieren van soring, PAST), zal het onmogelijk maken voor de industrie rond het gangenpaard om haar eigen wetten te maken. De wet verbiedt ook een aantal hulpmiddelen die bij soring gebruikt worden. Op het overtreden van de wet zullen strenge straffen staan. De PAST-wet kan al rekenen op veel steun in het Amerikaanse congres.

De Humane Society van de Verenigde Staten, de grootste organisatie voor dierenbescherming in het land, gelooft dat de industrie rond het Tennessee Walking Horse gezond kan worden. Daarvoor zijn nieuwe leidende figuren nodig: ruiters en eigenaars die de veelzijdigheid en het temperament van het ras kunnen appreciëren. Keith Dane van de Humane Society zegt: “De wet die de maatregelen tegen soring versterkt, speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Als elke vorm van soring uitgeroeid wordt, kan het ras pas echt schitteren.”

De vereniging werkte ook een beloningsprogramma uit, met de naam ‘Now That’s a Walking Horse!’. Wie een geregistreerd Tennessee Walking Horse met platte hoefijzers uitbrengt, elders dan in de traditionele showring, kan daarvoor een financiële beloning krijgen. Op die manier worden de vaardigheden van paarden en ruiters verbeterd en wordt succesvolle deelname aan events voor verschillende rassen erkend. Het programma maakt ook de aankoop van materiaal en sponsor ruiters voor deelname aan horsemanshipprogramma’s en clinics voor natural horsemanship, zodat meer fans van het gangenpaard kunnen kennismaken met menselijke trainingsmethodes.

Dat het goedkeuren van de PAST-wet belangrijk is, blijkt uit een filmpje dat de American Veterinary Medical Association (AVMA, de Amerikaanse vereniging voor dierenartsen) publiceerde. In het filmpje, gemaakt door het departement Landbouw van de Verenigde Staten (USDA), liet de vereniging bewijs zien dat soring werd toegepast op een recent event voor gangenpaarden. Het USDA gaf tostemming om het filmpje te plaatsen, maar liet het nadien terug offline halen.

In het filmpje zijn dierenartsen van het USDA te zien, die een paard onderzoeken om te checken of het werdonderworpen aan soring. Op het filmpje zou te zien zijn dat de dierenartsen wel degelijk bewijs van soring vonden. De PAST-wet zou het USDA meer slagkracht geven en het voor hen makkelijker maken om soring te voorkomen.

Hier vind je de foto met de extra wiggen onder de hoef ( hierboven de rontgenfoto) en nog een paar andere 'middelen' om meer knieactie te krijgen.

Filmpje: Kijk even hier. Het gaat dus om die belachelijke gangen.

Hier nog een link, kijk even op 1.00 minuut.

Voor de mensen met een sterke maag: Deze beulen zouden de . . . straf moeten krijgen. Vreselijk om te zien, maar wij kunnen niet altijd onze ogen sluiten. Inmiddels is deze beul veroordeeld.
Als deze stakkers van paarden gaan liggen kunnen zij met die blokken onder de voeten niet meer opstaan. (2.33 minuut)

.........................

Vrijdag 27 december

Zadelonderhoud.

.........................

Dinsdag 24 december

 

........................

Vrijdag 20 december

Paard in zwembad. Hier is de video.

Paard in bosjes. Hier is de video.

Ruiter in boom, oefffff. Hier is de video.

........................

Donderdag 19 december

Hier de kür van Charlotte du Jardin op Valegro: Het nieuwe wereld record !

.................

Maandag 16 december

 

De bijna bevroren ezels in Turkije werden gered. Kijk even hier.

Hier de reddingsfoto's

 

Paardensport op tv.

Maandag 16 december
EUROSPORT  07.30  CSI Geneve (SUI), herhaling
EUROSPORT  09.30-11.00  Horse Racing Time
EQUIDIA (FRA)  12.00-20.30 o.m. Mans, Cagnes-sur-Mer, Cabourg (Coursen, Races en Steeplechases)

Dinsdag 17 december
EUROSPORT  11.30-13.00  Horse Racing Time
EQUIDIA (FRA)  12.00-20.30  o.m. Vincennes, Pau, Marseille-Vivaux (Coursen, Races en Steeplechases)
FEI TV  20.40  CDI-W London-Olympia, wereldbeker dressuur
EQUIDIA (FRA)  21.00-00.00  CDI-W London-Olympia, wereldbeker dressuur

Woensdag 18 december
EQUIDIA (FRA)  10.30  o.m. Kenilworth (RSA), Lauceston (AUS), Deauville,                Vincennes, San Pardo, Valparaiso (Coursen, Races en Steeplechases)
ARTE (Dld)  15.40-16.40  ’Drie kleuren groen’, over het Iers gefokte paard
EUROSPORT  20.05-21.05  CSI Genève (SUI), samenvatting springen
EUROSPORT  21.10-22.10  Global Champions Tour, springen
EUROSPORT  22.10-22.15  Riders Club Magazine

Donderdag 19 december
EUROSPORT  21.30-22.30  CSI London-Olympia, springen

Vrijdag 20 december
FEI TV  19.10  Wereldbeker Vierspan London-Olympia
EUROSPORT  23.00  Horse Racing Time (Coursen, Races en Steeplechases)

Zaterdag 21 december
FEI TV  15.40  CSI W London-Olympia, wereldbeker springen

Zondag 22 december
EUROSPORT  18.30-21.00  CSI London-Olympia

...................................

Maandag 9 december 

Zijgangen zijn bewegingen waarbij het paard zich meer of minder evenwijdig aan zichzelf, zijwaarts verplaatst. Hierbij zal het paard meer of minder ingebogen/gesteld gaan. Met als doel het verder gymnastiseren van het paard door het vermeerderd onderbrengen van het binnenachterbeen.

Houd altijd het doel van de dressuur voor ogen: De dressuur heeft de harmonische ontwikkeling van het organisme en van de natuurlijke eigenschappen van het paard ten doel. Het paard wordt daarbij levendig, gehoorzaam en kalm in zijn bewegingen gemaakt, waarbij een volmaakte harmonie met zijn ruiter tot stand komt.

Wijken voor de eenzijdige kuitdruk.

. . . . .


Bij het zadelmak maken van het paard kan al begonnen worden met oefeningen als het wijken voor het binnenbeen. Hierbij leert het paard de verschillen tussen binnen- en buitenhulpen.
Bij het wijken voor het been blijft het paard recht, met een lichte stelling in de richting waar hij vandaan komt. De binnenbenen kruisen de buitenbenen. Het paard kijkt in de richting waar hij vandaan komt. Het paard moet zo parallel als mogelijk aan de lange zijde van de rijbaan blijven. De voorhand moet daarbij een beetje vóór de achterhand blijven.

Het doel van deze oefening is het begin voor het werk op twee hoefslagen, om het paard soepel, vrij en ontspannen te maken. Het verbetert de ongedwongenheid, de veerkracht en de regelmaat van de gangen en ook de harmonie, de lichtheid en het gemak van de bewegingen.

De hulpen zijn nagenoeg dezelfde als de hulpen voor het rijden van een volte: binnenteugel vraagt stelling, buitenteugel begrenst de stelling en het weglopen over de buitenschouder, binnenbeen onderhoud de impuls en drijft zijwaarts, je buitenbeen begrenst de achterhand tegen uitzwaaien.
Door op het juiste moment je ophoudingen te maken en met je zit/benen in te werken, zal je paard in plaats van een volte te maken zijwaarts gaan.


Wat je vaak ziet is dat mensen hun binnenbeen naar achter leggen. Hiermee nodig je het paard uit de achterhand naar buiten te brengen. Dus dat is niet goed....wel makkelijker.
Beter is het om, met het binnenbeen 'op de gewone plaats' het paard voorwaarts en zijwaarts te drijven, naar de buitenteugel.

Schoudervoor.

Is een beetje schouderbinnenwaarts. Je ziet vanaf de voorkant ook het binnenachterbeen van het paard. Deze zijgang is 4- sporig.


Schouderbinnenwaarts

 Bij schouderbinnenwaarts gaat het paard licht gebogen om het binnenbeen van de ruiter. Het is een oefening op twee hoefslagen met drie sporen. De binnenbenen van het paard kruisen de buitenbenen. Het paard kijkt waar hij vandaan komt.

Doel: voor meer soepelheid en als voorbereiding voor de verzameling. Het paard zet telkens het binnenachterbeen onder de massa, waarbij het de binnenheup moet laten zakken.
Als voorbereiding voor schouderbinnenwaarts geldt een oefening als grote volte sluiten en daarna weer openen. Hierbij wordt de voorhand meer begrensd, waardoor het paard meer aan de buitenhulpen komt. Het binnenachterbeen komt hierbij meer onder het lichaam. Wanneer het paard hier op beide handen goed op reageert kan begonnen worden met het rijden van schouderbinnenwaarts langs de hoefslag.

Rijd in het begin eerst een volte (halve baan) en eindig hier ook mee. Dit is om de buiging te bevestigen. Wanneer je tijdens het rijden van een schouderbinnenwaarts merkt dat het paard zich onttrekt aan de buiging, zet dan onmiddellijk een volte in, waarna het schouderbinnenwaarts weer voortgezet wordt.
De meest voorkomende fout tijdens het uitvoeren van schouderbinnenwaarts is het gebrek aan lengtebuiging. Zorg dus voor voldoende souplesse.
Wat je ook regelmatig ziet is dat de voorhand te veel naar binnen gezet wordt. Dit is fout en maakt de oefening extra moeilijk. Verder gaat dit vaak ten koste van de impuls.

Alle zijgangen kosten extra impuls. Wissel zijgangen daarom altijd af met voorwaarts rijden!


Travers

 


Op de linkerhand

 

<--Dit is de hoefslagkering.
Travers op de rechterhand


Travers is een oefening op 2 hoefslagen met 4 sporen. Dat wil zeggen dat wanneer je achter het paard staat je steeds duidelijk alle vier de benen kunt zien.

Het paard gaat licht gebogen om het binnenbeen en kijkt in de richting waarin het gaat. De voorhand blijft hierbij op de hoefslag en de achterhand wordt met je buitenbeen naar binnen geplaatst. Hierbij zullen de buitenbenen de binnenbenen kruisen.
Hoewel vaak van de jury afgereden wordt en het dus niet altijd goed te zien is, is stelling heel belangrijk voor uitvoering van de oefening!
In de meeste proeven begint de travers direct na een wending. Maak dan gebruik van de stelling en buiging die je in de hoek had.
Travers kost veel impuls. Zorg dus dat je je paard zo licht mogelijk in de hand hebt. Werk hierbij nooit met de hand naar buiten.

 

Renvers

 

<--Dit is de hoefslagkering. Dit is dus renvers op de rechterhand.

Travers op de rechterhand is hetzelfde als renvers op de linkerhand. en andersom. Neem de tijd voor he rechtrichten na de korte zijde!!


Op de rechterhand!! De zwarte streep is de hoefslagkering. Je ziet dus dat renvers op de rechterhand dezelfde beweging is als travers op de linkerhand.

Appuyeren

 


Een appuyement naar links.


Appuyementen worden altijd vanuit verzamelde draf of galop gereden. Het paard blijft bijna evenwijdig aan de lange zijde en is gesteld en gebogen in de richting waarheen hij gaat.
De buitenbenen kruisen de binnenbenen waarbij de achterhand niet 'voorbij' de voorhand mag komen.

Ik heb soms artikelen van deze site op andere website 'teruggezien'. Dus niet pikken! Of mail even over dit onderwerp.

 

...................

Donderdag 5 december


Ik schrok even van de volgende tekst: Charlotte Dujardin even niet op Valegro.

Maar: Charlotte Dujardin, de nummer één op de wereldranglijst dressuur met haar KWPN-kanon Valegro, reed zich vandaag in het nieuws in de Britse media. Niet op haar olympische paard, maar op een ander paradepaardje, Integrity, van de Household Cavalry. Ze reed een rondje door Hyde Park in Londen.’Het is voor mij een voorrecht om terug te keren naar de roots van de paardensport en hier op de rug van een bekend paard van de Cavalry Black te rijden. In de basis blijft paardrijden hetzelfde, of je nu in het zadel van een politiepaard of op een olympisch kampioen zit.’

De amazone is op de London International Horse Show - van 16 t/m 22 december – weer in actie te zien met Valegro.

( uit De Hoefslag)

Meer informatie en een foto vind je hier.

 

...................

Dinsdag 3 december


Sharina Olieman: gefeliciteerd! Wij zijn trots op onze 22-jarige kleindochter.

Chesney Olieman: Van harte gefeliciteerd met je diploma!

.....................

Maandag 2 decmber

Patricia Sondij: Van harte gefeliciteerd en een fijne vakantie.

..............

Zondag 1 december

Tot 8 december zal Clipmyhorse live uitzendingen verzorgen van hippische evenementen in Nederland.
Op donderdag begint Indoor Twente met de eerste week van de CSI 1* en CSI 2*, een dag later Jumping Indoor Maastricht (JIM). Er kan via http://www.clipmyhorse.tv op ieder moment van de dag ingeschakeld worden op de livestream om de beide evenementen te volgen. Premium members kunnen de rubrieken terugkijken.

Op dinsdag 3 december zal de KNHS / KWPN / GMB hengstencompetitie in zijn geheel worden uitgezonden en op woensdag de Expo Talent Sale, welke beiden in Enschede tijdens Indoor Twente gehouden worden.
Daarna volgt de tweede week van Indoor Twente CSI 1* en CSI 2*, welke tot zondag 8 december duurt.

..........

Zaterdag 30 november

Paard EN paardenpaspoort bijelkaar!! Meer info.

Acht jaar na de eerste schets zijn de grootste paardenbeelden ter wereld onthuld. De 30 meter hoge Kelpies staan op de oevers van het Forth en Clyde kanaal in Falkirk, Schotland. Kijk even hier.

De terugkomst van Totilas?

................

Dinsdag 20 november

De vernatting van natuurgebieden brengt gezondheidsrisico's met zich mee voor paardenhouderijen. Dat zegt het Hippisch Platform.

De belangengroep heeft aandacht voor het probleem gevraagd bij de provincie Drenthe, die bezig is met het natter maken van natuurgebieden als het Dwingelderveld. Hippisch Platform Drenthe waarschuwt dat het stilstaande water in deze gebieden een broedplaats is voor muggen en knutten. Deze insecten kunnen virussen als de Afrikaanse Paardenpest en het West-Nijlvirus overdragen op paarden. De belangengroep verwacht niet dat de vernatting stopgezet wordt, maar wil mensen bewust maken van de mogelijke risico's.

Een artikel over het West Nijl Virus vind je hier.

..............

Donderdag 14 november

Soms moeten de concours-organisaties weer iets 'nieuws' bedenken: Harry Smolders op het paard en daarna de hond. Kijk hier even.

En deze is nog leuker, met Francois Mathy en zijn paard met een hele bijzondere bles!! Hier het filmpje. Met de Chihuahua

En met de herders.....

........................

Dinsdag 12 november

Veel gestelde vragen over de Oostvaarderplassen. De uhhhhhh..... wildernis, oke mooie plaatjes, maar de realiteit is dat er geen hek om 'wildernissen' staat. Zeker niet zo'n kleine wildernis. De vragen.

.......................

Maandag 11 november

Een vraag: Er zijn allerlei producten te koop voor de verzorging van de hoeven. Bijvoorbeeld, hoefolie, teer, hoefvet. Maar wat doen die producten nu voor je paard. En wanneer en hoe moet je ze gebruiken.

Het antwoord:

Natuurlijk wil de paardenwinkel ook iets verdienen, . . . maar eigenlijk moet het paard goede voeding EN veel beweging krijgen !!! zodat er helemaal niets extra's nodig is voor de hoeven! Dit is een makkelijk antwoord; maar ik zal iets verder ingaan op de door jou genoemde middelen.

* * Hoefolie of - vet kun je heel af en toe gebruiken voor een show of voor een wedstrijd.
Het spul maak de buitenkant van de hoef vet. Omdat vet de hoef waterafstotend maakt, heeft het invetten dus geen enkele zin. Want de hoef heeft o.a. water nodig om elastisch en soepel te blijven. Hoefolie en hoefvet maken de hoef ook NIET elastisch!

Dus invetten van de hoeven is niet nodig. Het staat wel chic, maar eigenlijk trekt het alleen maar vuil aan waardoor de hoef ook niet meer kan ademen.

* * Hoefteer. Persoonlijk vind ik teer een vieze bende!
En teer is kankerverwekkend, dus - wat mij betreft - gooi de bus hoeventeer maar weg. Uhhhhhhhh . . . sorry breng de bus naar het afvalscheidingstation, en wel bij de gevaarlijke stoffen! Vroeger hadden de mensen geen andere middelen tegen rotstraal, want daar werd teer voor gebruikt.
Nu hebben wij bv CTC- spray, dat werkt - net als - teer drogend en ontsmettend. Deze spray werkt ook heel goed als je bv een schuurplekje hebt van de singel. Vroeger gebruikten wij hiervoor Socatyl zalf, maar die zalf is helaas uit de handel genomen.

Wat is nu echt belangrijk?

BEWEGING!! En goed eten. Beweging zorgt voor de doorbloeding van de ondervoet! Bloed brengt bouwstoffen en haalt de afvalstoffen weg uit de hoef. Hoe werkt de doorbloeding van de hoef? Door de werking van het hoefmechanisme!

Dus ga stappen met je paard of met je pony, of laat hem lekker los in de paddock. Maar ga hem geen uur staan te poetsen, . . . beweging is heel erg belangrijk voor een paard.

Hoefmechanisme

In de aders een paardenbeen zitten geen terugslagklepjes, in tegenstelling als bij de mens. Deze klepjes zorgen ervoor dat het gebruikte bloed niet terug naar beneden stroomt.
Het systeem wat bedoeld is om het bloed in een paardenvoet te laten circuleren en weer naar boven te stuwen, noemt men het hoefmechanisme. Een goedwerkend hoefmechanisme zorgt voor een goede doorbloeding. Dat is zeer belangrijk, want daardoor worden alle afvalstoffen in de hoef opgeruimd en dit houdt je paard gezond. Maar hoe werkt dit hoefmechanisme nu eigenlijk?

Wanneer het paard zijn hoef neerzet op de grond, dan zet zijn hoef uit. De hoef vraagt hierdoor om meer bloed. Als het paard zijn hoef vervolgens optilt, dan veert de hoef terug waardoor het bloed gaat circuleren.
Dit uitzetten en krimpen werkt dus als een soort pomp.

Biotine en Cornucrescine bevorderen ook de hoefgroei.

.....................

Zaterdag 9 november

Galop

De galop is een drietakt gang: je kan tellen: een, twee, drie, pauze. Galop is asymmetrisch: wij kennen de linkergalop en de rechtergalop. De overkruise galop (voorbenen in de linkergalop, achterbenen rechtergalop - of omgekeerd) is een verkeerde galop.

    In de rechtergalop zet het paard eerst linksachter neer, vervolgens rechtsachter en linksvoor tegelijk en eindigt met rechtsvoor neerzetten, terwijl ondertussen linksachter de bodem al weer verlaten heeft. Vervolgens tilt het paard ook de diagonaal 'rechtsachter linksvoor' op en heeft alleen rechtsvoor nog contact met de bodem.

    Gek hè ??

    Daarna volgt het 'zweefmoment', alle hoeven hebben de bodem verlaten.

    In de linkergalop begint het paard met rechtsachter, vervolgens linksachter en rechtsvoor en eindigt met linksvoor. Drie hoefslagen, vandaar drietel plus pauze.

De soort galop is te herkennen aan het voorbeen dat het verst naar voren gaat.

Rengalop is een viertaktgang. De gang is bijna hetzelfde als de gewone galop, alleen zet het paard ieder been afzonderlijk neer. Men hoort vier hoefslagen.
De Britten vonden de verschillen tussen arbeidsgalop en rengalop zo dramatisch, dat men er verschillenden woorden voor heeft: canter voor de "gewone" galop (voor de rijbaan) en gallop voor de rengalop (voor de racebaan).

De beenzetting voor de rechtergalop in schema:

.................

Donderdag 7 november

Uhhh, Ja toen er kruiwagens gekocht werden met 2 !! wielen voor de Pennymeisjes ging het mis met het niveau!

Einde voor NHB Deurne !!

Het College van Bestuur van Helicon Opleidingen heeft vanmiddag in een ingelaste medewerkersbijeenkomst bij NHB Deurne bekend gemaakt dat NHB Deurne stopt met de werving en de instroom van nieuwe studenten. “Helicon stopt met de opleidingen in Deurne, ze worden gefaseerd afgebouwd”, aldus bestuursvoorzitter Ab Groen “Nadrukkelijk uitgangspunt is dat alle huidige studenten van NHB Deurne hun opleiding zonder problemen kunnen afmaken.”

In de afgelopen periode heeft Helicon Opleidingen vele mogelijke scenario’s onderzocht en doorgerekend. Verhuur van het complex, verkoop met en zonder terughuur, samenwerkingsverbanden, nieuwe inkomstenbronnen, drastische kostenverlagingen. “De conclusie doemde steeds duidelijker op”, vertelt Ab Groen: “We krijgen de exploitatie van NHB Deurne niet rond.”

De exploitatie van NHB Deurne is al jaren niet sluitend. De studentenaantallen zijn al langer aan het teruglopen, dit schooljaar heeft NHB Deurne te maken met een bijzonder forse terugval. Bovendien lopen extra inkomsten, die Helicon onder andere met bedrijfsopleidingen genereerde, drastisch terug.

De slotsom is dat Helicon Opleidingen onder de huidige omstandigheden onmogelijk het hoogwaardige, specialistische onderwijs kan aanbieden, zoals NHB Deurne dat tot nu toe deed. De huidige marktomstandigheden, de rijksbijdragen en de overheidseisen betekenen kortweg dat Helicon Opleidingen in de exploitatie van NHB Deurne ieder schooljaar 1 miljoen euro te kort komt.

“Dit besluit heeft grote impact”, lichten College van Bestuur en vestigingsdirecteur Piet Bastiaansen toe. “Op medewerkers, studenten, oud-studenten en de hele sector. Daarvan zijn we ons als College van Bestuur heel erg bewust. Op dit moment hebben we nog niet alle gevolgen scherp voor ogen, maar we vinden het wel belangrijk om alle direct betrokkenen meteen in ons besluit mee te nemen. De komende twee weken gaan we alle consequenties in kaart brengen en vervolgacties opstarten. Onze absolute prioriteit ligt bij de medewerkers en de studenten.”

Ook de huidige studenten van NHB Deurne en andere direct betrokkenen zijn vanmiddag persoonlijk geïnformeerd over het besluit.

Persbericht Helicon

 

.....................

Woensdag 6 november

Een gekleurde tinker genaamd Tiger Tim won een' dressuurkampioenschap' voor beginners, nadat de oorspronkelijke winnares werd gediskwalificeerd. Elena Carroll was in eerste instantie met haar paard Gemma Appleton’s Movimanar kampioen in de door Dodson & Horrel gesponsorde beginnerscategorie van de Espayo nationale dressuurkampioenschappen. De Britse dressuurbond diskwalificeerde haar omdat ze niet in de beginners categorie had mogen starten. Zij was hier niet opzettelijk in gestart, maar had de fout gemaakt doordat zij in Australië woonachtig is geweest en daar ook aan wedstrijden had deelgenomen. Omdat de Britse dressuurbond hiervan niet op de hoogte was hadden ze haar een verkeerde status gegeven.

Na deze diskwalificatie mag Denise Kersley's zich met Timmy, gereden door Alysa Matravers, nu officieel kampioen noemen, met een score van 69,31% in haar categorie. Het was een opvallende combinatie tussen dewarmbloeden. De eigenaar kocht de vader van Timmy van zigeuners die in het gebied rondtrokken. Kijk even hier.

.....................

Dinsdag 5 november

Anky over Bonfire in RTL late night.

Atypische myopathie

Het is weer herfst en evenals vorige jaren stijgt in deze periode het aantal paarden die kampen met symptomen van atypische myopathie, ook wel weidemyopathie genoemd.
Meer informatie vind je hier. Met foto's van de esdoorn.

.............

Maandag 4 november

Een leerzame animatie over de beweging van het paard vind je hier.

......

Vrijdag 1 november

 

De inwerking van de houding en zit op de wijze van het gaan van het paard.

 

De correcte, klassieke houding.
Ieder mens beweegt en zit op zijn eigen manier. Zet tien mensen naast elkaar in tien dezelfde stoelen en de verschillen worden meteen duidelijk. Die verschillen worden veroorzaakt door de individuele lichaamsbouw, maar ook door de wijze die mensen zichzelf hebben aangeleerd of aangewend. De één zit op het puntje van zijn stoel, de ander onderuit gezakt. In de klassieke dressuur is nauwkeurig omschreven hoe een ruiter op zijn paard moet zitten. Wat opvalt is dat niet alleen de plaats van het zitvlak wordt genoemd, maar ook de houding en stand van hoofd, benen, armen, handen en voeten.

Bij paardrijden is het heel erg belangrijk dat een ruiter in de correcte klassieke houding kan blijven zitten zonder dat er spanningen in zijn lichaam (en daardoor in het paard) optreden. Dat heet de onafhankelijke zit. Wanneer een ruiter onafhankelijk kan zitten, zal hij het paard niet in zijn bewegingen storen. Het paard reageert niet alleen op de ruiter, maar ook op situaties of vanuit zijn eigen temperament en stemmingen. Het is immers een levend dier. Juist wanneer een paard bokt of wegspringt, moet een ruiter die onafhankelijke zit kunnen handhaven.

Correct zitten
* Onderlichaam vanaf het heupgewricht natuurlijk afhangend
* Vlakke zijde van het dijbeen en de knie tegen het zadel
* Punt van de voet loodrecht onder de knie
* Stijgbeugel aan de bal van de voet
* Hak zonder stijfheid omlaag gedrukt
* Bovenlichaam ongedwongen opgericht
* Hoofd recht op de schouders, over het paard heen kijkend
* Schouders omlaag en naar achteren
* Bovenarm natuurlijk langs het lichaam afhangend
* Elleboog losjes aan het lichaam
* Onderarm in de richting van de mond van het paard
* Handen en polsen verticaal
* Polsen licht naar buiten gebogen
* Vingers zonder spanning om de teugels gesloten
* Duim gebogen op de teugel
* Teugel tussen pink en ringvinger in de hand en tussen duim en wijsvinger uit de hand
* Hand ongeveer een handbreedte boven de schoft en één tot twee centimeter uit elkaar

Wat is een goede zit?

Een goede zit heeft een positieve invloed op de beweging en houding van het paard. Als je op het paard zit neem je een houding aan die tussen zitten en staan is. Het lichaamszwaartepunt ligt in het midden van het bekken. Om in balans te zitten moet het lichaamszwaartepunt tussen het hoofd en de voeten blijven. Zo ontstaat er een denkbeeldige lijn die door oor, schouder, heup en enkel getrokken kan worden.

Onafhankelijke zit
Een onafhankelijk zit wil zeggen dat de ruiter de bewegingen van het paard, dus ook de onverwachte bewegingen, in balans kan volgen. Daarbij is de ruiter in staat zijn ledematen en romp onafhankelijk van elkaar te gebruiken. Tijdens het geven van hulpen is het van groot belang dat de ruiter de controle over zijn lichaam en vooral over zijn ledematen kan bewaren. Bijvoorbeeld: Als de ruiter het paard een aanwijzing geeft met het linkeronderbeen mogen elders in het lichaam van de ruiter geen spanningen of ongecontroleerde bewegingen ontstaan. Dat wordt coördinatievermogen genoemd. De aanleg tot meer of minder coördinatievermogen verschilt van mens tot mens, maar kan wel worden ontwikkeld.

In de correcte zit te paard wijst de onderarm in de richting van de paardenmond, worden handen en polsen verticaal gedragen, zijn de polsen licht naar buiten gebogen en sluiten de vingers zonder spanning om de teugels. De duim ligt gebogen op de teugel.


Appeal to the Great Spirit door Dallin.

 

Een stabiele zit zorgt ervoor dat de ruiter compleet in zijn eigen perfecte balans blijft als het paard een plotselinge beweging maakt:

  • Het bovenlichaam is ''trots'' en  ''groeit'' vanaf de heupen naar boven; 
  • De benen hangen vanaf de heupen ''zwaar'' naar beneden en ''schieten wortel'' in de grond.

Een onafhankelijke zit is het allerbelangrijkste bij het paardrijden. Het gaat daarbij om evenwicht, balans, recht zitten en een goede coördinatie van de afzonderlijke lichaamsdelen.

Zitten ''als een kip''.

De zit van de ruiter moet ''open'' zijn. De knieën ''vallen'' daarbij langs het zadel. De manier om dit te bereiken is om een kip te imiteren ;-) die op zijn eieren (zadel) gaat zitten: hij omsluit het nest en gaat erop zitten zonder dat er een ei breekt.

Een andere manier is om je voor te stellen dat je paard een ballon is: de ballon mag niet indeuken en zeker niet knappen door het aanleggen van je knieën en zit.

Zwaartepunt(en):

Om een onafhankelijke zit te bereiken is een absoluut evenwicht te paard noodzakelijk. Mens en paard dienen hun zwaartepunt continu boven elkaar te houden.

 

Vaak zie je dat ruiters zich niet bewust zijn van hun eigen lichaam.

Maar de zit is de basis van iedere vorm van inwerking van de ruiter op het paard. Voordat we kunnen verwachten een paard goed te kunnen rijden heb je een enorme controle over je eigen lichaam nodig. De ruiter moet leren in balans op het paard te zitten. Paardrijden is een constante wisselwerking van informatie. Een dialoog tussen ruiter en paard.

Als je als ruiter eens gevoeld hebt hoe gemakkelijk je kunt zitten op een paard die zichzelf goed gebruikt, door los en met een goed ruggebruik te bewegen, voel je je gedragen. Omgekeerd is het voor het paard makkelijker de ruiter te dragen die zichzelf efficiënt en effectief kan sturen en kan coördineren.

Een goede lichaamscontrole is oa afhankelijk van balans en evenwicht. Alleen als je in balans zit kun je met het paard in verschillende gangen, oefeningen en situaties een gemeenschappelijk evenwicht vinden. Door soepel en ongedwongen te zitten veert de ruiter met de bewegingen van het paard mee zonder zich vast te klemmen of te verkrampen. Een ruiter die niet in evenwicht zit en niet met de beweging van het paard mee kan gaan, stoort de gang en de houding van het paard.

..................

Woensdag 30 oktober

2 Meter hoog springen met een dameszadel? Kijk hier even.

Dit weekeind niets te doen? Kijk live naar de Nederlandse ruiters:

Klik hier voor de livestream van CSI5* Equita’Lyon, waar Gerco Schröder, Marc Houtzager, Maikel van der Vleuten en Harrie Smolders voor Nederland aan de start komen.

Klik hier voor de livestream van CSI4* München, waar Leopold van Asten, Dennis van den Brink, Gert-Jan Bruggink, Jeroen Dubbeldam, Willem Greve en Wout-Jan van der Schans aan de start komen.

Verder kunt u hier CSI5* Kentucky volgen en hier CSI2* Oliva.

Veel plezier!

.............

Dinsdag 29 oktober

M'n excuses dat jullie zolang niets nieuws op de site hebben kunnen lezen, druk met . . op vakantie gaan. Lekker in Oostenrijk gewandeld, nou ja op bergpaden geklommen. Het was erg inspannend, maar ook heel leuk.

Nieuws: Bonfire is niet meer, maar dat weet heel Nederland al. Maar Sjef Janssen liet in het radioprogramma ‘Langs de lijn’ weten dat Bonfire al geruime tijd leed aan de ziekte van Cushing (officieel PPID), een bijnierziekte.

Sjef: 'Een paar weken geleden werd hij hoefbevangen aan alle vier de hoeven”, meldt Janssen. “Hij kon heel moeilijk staan en bewegen. Toch kregen we dat weer redelijk onder controle, maar de laatste 48 uur verslechterde de situatie plotseling.” Janssen vertelt dat de beslissing zwaar was voor Anky.

Wat is PPID? Heel veel informatie kun je onder deze knop vinden.

........................

Vrijdag 11 oktober

Het deken- en scheerseizoen komt er aan.Een paar mogelijkheden om het paard te scheren, afgestemd op het werk dat je doet.

 

Scheer je niet en zweet je paard?

Dan zul je met wollen uitzweet dekens moeten werken, die je - als het paard droog onder de deken is - eraf moet halen en op een droge plek weer moet laten opdrogen.
Daarna doe je de gewone deken op. Zet je paard nooit bezweet onder een staldeken ivm nazweten.

Soms zitten er aan de zweetdeken geen singels, dan heb je een dekensingel nodig.

Deze singel kun je ook als dekensingel gebruiken:
De antirolsingel wordt gebruikt bij paarden, die vaak in de box rollen en dan 'vast' komen te liggen. De extra hoge schoftbeugel voorkomt het omrollen.

Elastische singles ???????????????????????

Ik vind deze elastische dekensingels voor het paard of vooor de pony niet geschikt. Zij kunnen naar achteren schuiven en dan zijn zij een soort boksingel.

Zie hier:

Het meest rustige, sloomste, makste paard verandert in een rodeo stier als hij een singel in zijn liezen krijgt. Dus pas op!

Dit paard bokt niet naar het zadel of de ruiter maar naar die strakke riem met bont achter het zadel. Kijk maar eens waar die extra singel zit; in de lies!

Verwondingen van de boksingel in de lies bij een rodeopaard.

 

Ik heb verschillende keren meegemaakt dat een paard als een gek door de box bokte en zich daardoor verwondde door tegen de spijlen aan te springen.

En maak dan zo'n singel maar eens los, levensgevaarlijk!!
Deze singel drukt op de schoft.

Tip: weggooien!

...................

Maandag 7 oktober

Het nog niet zover dat je met een uitrijdeken kunt rijden, maar hier vind je tips over dekens.

..............

Vrijdag 4 oktober

Dierendag!

................

Woensdag 2 oktober

Oei, dat is vreselijk als je paard door een hond gebeten wordt. Filmpje.

Adje (van Paul de Leeuw) en Anky in een of ander . . . .kook ?? ...... apart . . . .programma. Filmpje.

.......................

Maandag 23 september

Een indrukwekkend filmpje van het zware crossparcours in Luhmühlen. Kijk even hier.

............................

Donderdag 19 september

Een filmpje over de Gelderse paarden, die dit jaar voor de Gouden Koets stonden.

...................

Dinsdag 17 september

Lieve mensen, ik wil iedereen bedanken voor alle lieve berichtjes, mails, kaarten, enz , die ik gisteren heb gekregen. Nogmaals ik ben onder de indruk van de hoeveelheid berichten. Dank je wel!!

................

Zaterdag 14 september

Soring ?

De senatoren en congresleden van het Amerikaanse Congres kunnen soring voorgoed de wereld uithelpen. Momenteel ligt een wetsvoorstel op tafel dat sterkere maatregelen rond soring wil implementeren.

Soring houdt in dat men bewust de benen of de hoeven van een paard pijn doet, om het paard te dwingen om de voeten hoger op te tillen. Het is een praktijk die vooral toegepast wordt in de wereld van het Tennessee Walking Horse, maar ook bij andere gangenpaarden. Men gebruikt chemicaliën (bijvoorbeeld kerosine) en ijzeren kettingen om de typische gangen nog beter te doen uitkomen.

In 1970 werd de de federale wet ter bescherming van het paard ingevoerd die ook soring verbood, maar het bleek moeilijk te zijn om de wet te handhaven. Een klein deel van de paardenindustrie bleef de wet met de voeten treden. Het resultaat daarvan was dat soring ongestoord kon toegepast worden.

De nieuwe wet, de Prevent All Soring Tactics-wet (verbod op alle manieren van soring, PAST), zal het onmogelijk maken voor de industrie rond het gangenpaard om haar eigen wetten te maken. De wet verbiedt ook een aantal hulpmiddelen die bij soring gebruikt worden. Op het overtreden van de wet zullen strenge straffen staan. De PAST-wet kan al rekenen op veel steun in het Amerikaanse congres.

De Humane Society van de Verenigde Staten, de grootste organisatie voor dierenbescherming in het land, gelooft dat de industrie rond het Tennessee Walking Horse gezond kan worden. Daarvoor zijn nieuwe leidende figuren nodig: ruiters en eigenaars die de veelzijdigheid en het temperament van het ras kunnen appreciëren. Keith Dane van de Humane Society zegt: “De wet die de maatregelen tegen soring versterkt, speelt daarbij een zeer belangrijke rol. Als elke vorm van soring uitgeroeid wordt, kan het ras pas echt schitteren.”

De vereniging werkte ook een beloningsprogramma uit, met de naam ‘Now That’s a Walking Horse!’. Wie een geregistreerd Tennessee Walking Horse met platte hoefijzers uitbrengt, elders dan in de traditionele showring, kan daarvoor een financiële beloning krijgen. Op die manier worden de vaardigheden van paarden en ruiters verbeterd en wordt succesvolle deelname aan events voor verschillende rassen erkend. Het programma maakt ook de aankoop van materiaal en sponsor ruiters voor deelname aan horsemanshipprogramma’s en clinics voor natural horsemanship, zodat meer fans van het gangenpaard kunnen kennismaken met menselijke trainingsmethodes.

Dat het goedkeuren van de PAST-wet belangrijk is, blijkt uit een filmpje dat de American Veterinary Medical Association (AVMA, de Amerikaanse vereniging voor dierenartsen) publiceerde. In het filmpje, gemaakt door het departement Landbouw van de Verenigde Staten (USDA), liet de vereniging bewijs zien dat soring werd toegepast op een recent event voor gangenpaarden. Het USDA gaf tostemming om het filmpje te plaatsen, maar liet het nadien terug offline halen.

In het filmpje zijn dierenartsen van het USDA te zien, die een paard onderzoeken om te checken of het werdonderworpen aan soring. Op het filmpje zou te zien zijn dat de dierenartsen wel degelijk bewijs van soring vonden. De PAST-wet zou het USDA meer slagkracht geven en het voor hen makkelijker maken om soring te voorkomen.

Hier vind je de foto met de extra wiggen onder de hoef ( hierboven de rontgenfoto) en nog een paar andere 'middelen' om meer knieactie te krijgen.

Filmpje: Kijk even hier. Het gaat dus om die belachelijke gangen.

Hier nog een link, kijk even op 1.00 minuut.

Voor de mensen met een sterke maag: Deze beulen zouden de . . . straf moeten krijgen. Vreselijk om te zien, maar wij kunnen niet altijd onze ogen sluiten.
Als deze stakkers van paarden gaan liggen kunnen zij met die blokken onder de voeten niet meer opstaan. (2.33 minuut)

..................

Dinsdag 10 september

Jong geleerd . . .de kinderen van Anky tijdens een echte wedstrijd. Klik even hier.

................

Zondag 8 september

Foto's van de open dag bij de bereden politie:

Samenwerking tussen de bikers en de paarden.

Stoer, he?

De kleine binnenbaan. 20 x 60 m ? De grote binnenbaan is heel erg groot.

Het waren prachtige demo's.

..............

Donderdag 5 september

Belangstellenden krijgen as zondag een unieke kans om een kijkje te nemen bij de bereden politie in Nunspeet. Hier kun je meer lezen over de open dag.

....................

Maandag 2 september

De ontroerende column van prof. Smalhout in de Telegraaf van zaterdag jl:

Koetsier tot het bittere einde.

Niemand wist wat Bas Woud eigenlijk van zijn vak was. Hij noemde zichzelf een ’paardenman’, want hij was gek op grote, sterke Friese paarden met hun inktzwarte vacht, hun majestueuze manen, de grote harige ’sokken’ even boven hun hoeven, hun vriendelijke karakter, hun intelligentie en hun uitnemende vermogen om als tuig- of koetspaard te fungeren. Ze zijn al meer dan drieduizend jaar bij ons als zodanig in gebruik.

Bas verrichtte allerlei klusjes met zijn twee Friezen. Eind november reed hij altijd Sinterklaas in een koets door het dorp. Hij mende die twee sterke paarden met één hand. In de andere hield hij de koetsierszweep, die hij zelden gebruikte. Hij kon ook in zijn eentje vierspannen rijden en aan de ware liefhebbers gaf hij daar zelfs les in.

Vaak verzorgde hij kleine transporten naar verafgelegen plaatsen, bijvoorbeeld in Drenthe of Friesland. Soms was hij met een of twee Friese paarden enkele dagen onderweg met een klassieke wagen op houten wielen en ijzeren banden. Hij overnachtte bij boeren die hij persoonlijk kende. Zijn paard mocht dan in de stal en zelf sliep hij in het hooi. Bas had daar verder niemand bij nodig. Het voer voor zijn paarden had hij altijd bij zich. Hij was een vrije vogel, een ruig natuurmens en hij had een hekel aan fatsoensrakkers, aan kerken en aan bezorgde mensen die hem van het drinken en het roken wilden afhelpen.

Maar wat zijn ogen zagen, dat maakten zijn handen: schuttingen, omheiningen, schuren, stallen, bergplaatsen, enz. Hij deed alles alleen. En als iets niet lukte, dan rolde de ene na de andere knetterende vloek uit zijn doorrookte mond waar altijd een peuk uit hing.

Hij heeft mij leren mennen en leren praten met Friese paarden, dieren die zich hun stille kracht bewust zijn.

Bas had de pest aan dokters, maar omdat hij steeds meer begon te hoesten en ook meer kortademig werd, liet hij zich toch door mij naar het ziekenhuis sturen. Daar ontdekte men al spoedig dat Bas aan longkanker leed en dat er weinig kans op genezing was. Hij had een schat van een vrouw, volwassen kinderen en ook een aantal kleinkinderen. Maar hij maakte zich vooral zorgen om zijn twee Friese paarden, die hij thuishield in een tot stal verbouwde schuur. Ten slotte werd hij bedlegerig en leed hij veel pijn. Vanuit het ziekenhuis, waar ik toen werkte, bezocht ik hem vaak ’s avonds, regelde de pijnstilling en reinigde, met dunne afzuigslangetjes, zijn langzaam vollopende luchtwegen.

Smeekbede

Op zo een avond was zijn vrouw Nel even niet thuis. Ze was rooms-katholiek en een toegewijde kerkgangster. ’s Avonds ging ze vaak naar haar kerk om voor haar zieke man te bidden. „Waar kom je vandaan?” vroeg Bas met hese stem. Nel antwoordde dat ze voor hem bij het Maria-altaar had gebeden en de moeder Gods had gesmeekt het lijden van Bas te verlichten. Maar de zieke werd daar zeer boos om en blafte met schorre stem: „Ach, sodemieter op met die Maria en die God van jou. Die doen toch immers geen flikker. Die laten mij hier gewoon verrekken aan longkanker!”

Nel begon geluidloos te huilen en ik wist niet waar ik kijken moest. Toen Nel met betraande wangen naar de keuken was gegaan om een kopje thee te zetten, keerde Bas zich ineens naar mij toe. Voor het eerst zei hij geen ’u’ maar ’jij’. Hij noemde mij vertrouwelijk bij mijn voornaam en fluisterde: „Mag ik je wat vragen?” En toen kwam de moeilijkste vraag die me ooit gesteld was. „Denk je dat God mij nog hebben wil?”

Er was geen tijd om daar lang over na te denken. Waar ik de woorden vandaan haalde, weet ik nog steeds niet, maar ik hoorde mijzelf zeggen: „Bas, geloof me. God is niet op Zijn achterhoofd gevallen. Hij is veel slimmer dan jij denkt. Je bent een van de laatste echte koetsiers van Nederland die een vierspan met één hand feilloos kan mennen. Denk je dat God zo een zeldzame koetsier tussen Zijn vingers door laat glippen? Hij is niet gek, hoor!” Bas dacht even na en zuchtte toen opgelucht: „Zou je echt denken?” Toen Nel binnenkwam met de thee, viel Bas in slaap. Het was negen uur ’s avonds.

De volgende morgen heel vroeg ging bij mij thuis de telefoon. Het was Nel die mij zachtjes snikkend mededeelde dat Bas de vorige avond om half elf precies, even na mijn vertrek, was overleden. Ik vroeg Nel hoe het einde was gekomen. Had Bas nog veel pijn gehad? Was hij erg benauwd geweest, opstandig of angstig? Nee, zei Nel, ik zat rustig naast hem en ik praatte af en toe tegen hem over allerlei kleine dagelijkse dingen. Hij was opvallend kalm en hij schold me niet uit. Zelfs niet toen ik heel zachtjes Het Onze Vader voor hem had gebeden. Opeens zei hij: „Nel, ik kan nu niet verder met je praten. Ik moet nu de paarden gaan inspannen…” Hij zuchtte heel diep en ontspannen en toen was hij weg, zonder pijn, zonder angst en zonder paniek.

Groet

Ik woon min of meer buiten, tussen de bossen. Er wordt hier veel paard gereden. Maar af en toe hoor ik ook het typische geluid van de met ijzeren beslagen hoeven van een dravend paard en het geratel van een koets of boerenwagen die door dat paard wordt getrokken. Een enkele keer blijkt dat een Fries te zijn. Dan heb ik het gevoel dat Bas van zijn nieuwste werkgever weer de paarden moest inspannen om een groet aan een andere wereld over te brengen, aan mensen die nog weten dat je met Friese paarden vaak beter kan communiceren dan met menige landgenoot.

-0-0-0-0-

Met dank aan Richard Blees voor de tip en de tekst.

..................

Het vervolg vind je hier.