Wist je dat . . . . . .

- Mensen moet het praten over anderen eens moeten laten, en eens moeten proberen om zelf iets te preseren!

 

- We links opstijgen omdat de cavalerie dat vroeger ook deden? Want dressuur is afgeleid van de cavalerie: de militairen dus! Deze droegen vroeger een sabel, zwaard, of wat voor wapentuig dan ook, en dat droegen ze altijd aan de linkerkant zodat ze er met hun rechterhand snel bij konden. Maar met een sabel aan de linkerkant is het zo goed als onmogelijk om rechts op te stijgen, dus stegen de militairen altijd aan de linkerkant op.

- Hoefbevangenheid niet komt door eiwitten in het voorjaarsgras? Uit allerlei onderzoeken is gebleken dat fructaan in het gras de grote boosdoener is, en eiwitten nauwelijks een rol spelen. Het fructaangehalte van gras loopt vooral hoog op wanneer de temperatuur ’s nachts laag is terwijl er veel zonneschijn is, een situatie die in het voorjaar vaak voorkomt. Meer info onder deze knop.

- Een paard van 500 kilo ongeveer 35 liter bloed heeft?

- Het wereldsnelheidsrecord op 5 februari 1945 werd gelopen door het renpaard Big Racket.
Op zijn 4 de jaar liep hij een tijd van 69,62 km per uur.

- Een race/ren zadel maar 0,2 kg weegt?

- De verste sprong ooit gesprongen door een paard 8,40 m is, dit paard heette Something en was in 1975.

- De hoogste sprong ooit door een paard  gesprongen 2,47 m was, zijn naam was Huaso en het was in 1949. Hier zie je de gigantische sprong.

- Een galop sprong van een paard ongeveer 3,5 meter is.

- Een paard chronische luchtwegproblemen kan krijgen als je fanatiek doortraint terwijl hij verkouden is.

- Paarden in het wild hun veulen pas spenen (= het stoppen met bij de merrie drinken) rond 11 maanden, vlak voor de geboorte van het volgende veulen. 

- Een paard alleen maar speeksel aanmaakt als hij kauwt.

- Een paard in 40 minuten 2300 keer kauwt op 1 kilo ruwvoer (hooi, stro) en hiermee 3,5 liter speeksel aanmaakt. En dat is weer goed voor de maag en ingewanden.

- Een volwassen paard koorts heeft boven de 38,5° C.

- Paarden niet kunnen overgeven.

- Volwassen paarden een hartslag van 36 slagen per minuut hebben.

- Paardenlongen een oppervlakte van ongeveer twee rijbakken van 20x40 meter hebben.

- Je altijd rekening moet houden met de sloopzucht/verveling van paarden en pony's?

Let bv eens op:
- Op oude strotouwtjes waar een liksteen in gehangen heeft. Snij die losse touwtjes altijd van de boxspijlen af.
- Hang speelballen op aan een enkel (halster)touw, geen grote lussen in het touw.
- Hang dergelijke touwen van hooizakken nooit aan de waterleiding op!
Overigens hooinetten kun je vanaf nu beter weggooien; de hooizakken zijn veel veiliger!

Hooinet.
Zodra het net leeg wordt komt het te laag te hangen, en kan het paard met zijn voet of met zijn ijzer erin haken, l e v e n s g e v a a r l ij k voor de dieren.

= WEGGGOOIEN!!

 

Voorbeelden van hooizakken


En kijk of het paard niet bij een stopcontact of losse stroomkabel kan komen. Paarden en pony's hebben heeeeeeeeeeeeeeele lange halzen.

Hier - bij ons vorige huis - heeft Wim de stroomkabel IN de muur gemaakt omdat onze Bas, je De Bas, een lange tijd geleden in deze box stond.
Ik kwam 's morgen voeren en dacht bij mezelf: 'Wat staat Bas raar te zwaaien met zijn hoofd.' Toen ik dichterbij kwam zag ik dat hij de electra kabel zover losgetrokken had dat hij met het stopcontact tussen zijn tanden stond.
Ik schrok me suf. Onmiddellijk hebben wij een antiweefrek op de onderdeur gezet en de kabel in de muur gelegd en het stopcontact meer naar rechts geplaatst.
Bijna Bassaté.

- Je niet moet blijven rijden als je paard onderweg kreupel wordt ? Je kunt het probleem dan veel erger maken.
Wat moet je wel doen? Stoppen en afstijgen.
Hoe minder het zere been belast wordt, hoe beter. Het paard zo min mogelijk verplaatsen.
Controleer de hoeven, en krab ze uit met je zweepje of een takje of een plat puntig steentje, gebruik desnoods je vingers.
Bel de stal en overleg wat je wel en niet kunt doen. Als het nodig is gaan we vervoer regelen.

Let op tekenen van spierbevangenheid.
Dat is een aandoening die ook wel als "tying up" of maandagziekte bekend staat. Een paard dat spierbevangen is, zal eerst korter gaan lopen. Op een gegeven moment staat het paard helemaal stil, iedere pas die het neemt doet immers veel pijn. Kenmerkend is dat de spieren, met name op de achterhand, erg trillen. Omdat het paard ook gaat zweten en vaak ook hijgen, kan het zo lijken dat het paard koliek heeft. Gebeurt dit tijdens een rit, laten staan en de dierenarts bellen, niet naar huis lopen!!
Een spierbevangen paard moet echter dik ingepakt in dekens stil staan, laat ALTIJD een dierenarts komen om een diagnose te stellen!

 

- Je de stijgbeugels op moet steken als je bent afgestegen en de baan uit gaat ? Of kruis de beugels met riemen over het zadel. Met loshangende beugels kun je ergens achter blijven haken.... en je paard vindt het ook niet prettig die loszwabberende beugels tegen zijn lijf.

- Zadeldwang - een beetje - tijdelijk opgelost kan worden door (voordat je opstijgt) eerst het paard vijf minuten aan de hand los te stappen ?

Zadeldwang
komt soms bij paarden voor die een gevoelige rug hebben (of spierpijn). En je herkent het omdat jouw paard niet stilstaat als je in het zadel gaat zitten. Dit geen ongehoorzaamheid, maar PIJN!

Als je opstijgt lopen ze direct met je weg, of ze drukken de rug weg. In extreme gevallen laten ze zich op de grond vallen, en dat is levens gevaarlijk. Wat moet je doen als het paard onrustig is tijdens het opstappen? Dan nooit opstijgen op de harde grond, zit je er toch al op en doet hij vreemd: spring er dan onmiddellijk af !

Wat moet je doen? Stap het dier aan de hand los, voordat je gaat opstijgen moet je ervoor zorgen dat je beide stijgbeugels al op maat hebt gegespt. De lengte van de beugel is ongeveer hetzelfde als de lengte van je arm. Houd de stijgbeugel onder je oksel, strek je arm en dan moet je met je vingertoppen de gesp onder het zadelrokje kunnen aanraken. Als je er op gaat teugels op maat (!!!) nemen, beugels aan de voet en in de verlichte zit DIRECT wegstappen, niet blijven staan. Dwing een paard met ( lichte) zadeldwang in het begin van de les nooit om stil te staan, dat lukt hem niet.

En maak altijd een afspraak met de dierenarts.

- Er een hoogte verschil is tussen paarden en pony's?

Jullie weten vast wel dat de ponymaten in Nederland worden onderverdeeld in categorieën. Om vast te stellen tot welke categorie jouw pony behoort, dient hij totdat hij 8 jaar is, jaarlijks gemeten te worden. Het is namelijk wel zo eerlijk als jouw pony op wedstrijden moet rijden tegen pony’s die ongeveer net zo groot zijn als hij.

Een pony met hoefijzers is iets hoger dan een onbeslagen dier. Bij een pony met ijzers wordt één centimeter van de gemeten schoftmaat afgetrokken. Een rijpony van 1. meter 48,5 met ijzers is dus nog een D – pony.
De jaarlijkse metingen worden bijgehouden in het paspoort.

In Nederland gelden de volgende categorieën :

A pony: tot 1.17 m
B pony: van 1.17 m tot 1.27 m
C pony : van 1.27 m tot 1.37 m
D pony : van 1.37 m tot en met 1.48 m
E pony : tussen 1.48,1 en 1.56,9 m

De E maat geldt alleen in Nederland, bij de rijpony’s. bij menpony’s kennen we geen E pony’s en ook in het buitenland is een rijdier van 1.48,1m een paard ! Dat wil dus zeggen dat je met een E pony niet mee kunt doen aan internationale ponywedstrijden.

- Jij een paard nooit plotseling kort mag omdraaien of omtrekken? Dat is slecht voor zijn gewrichten.

- Bij het werken met paarden een groot gedeelte draait om het vertrouwen? Jij moet je paard vertrouwen, maar je paard moet jou ook vertrouwen.
Zorg dat je altijd respect hebt voor je paard, maar eis van hem dat hij dat ook voor jou heeft. Dit kan je alleen maar bereiken als je eerlijk bent tegenover je paard. Bestraf hem niet de ene keer ergens wel voor en de andere keer niet. Je paard weet dan niet mee waar hij aan toe is. Wees ook rechtvaardig met het bestraffen. Deed jij niet iets waarop je paard reageerde?
Zie in dat je ook zelf een fout kunt maken waardoor je paard 'raar' doet. Je mag hem dan natuurlijk niet straffen, want eigenlijk strafte hij jou voor jouw fout.
Als je een sterke band hebt met je paard kan je veel makkelijker met hem werken, omdat hij weet wat je van hem verwacht.
Vertrouwen kun je opbouwen. Hoe je dit precies kunt doen verschilt per paard. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je je normaal en rustig gedraagt.

- Je tijdens het longeren beter handschoenen aan kunt doen? En dat je nooit je hand in die stomme lus moet steken?
Tijdens het in en uitladen van het paard in de trailer of vrachtwagen ook beter handschoenen aan kunt doen. Voorkomen is beter dan (op de) blaren (zitten) hebben.

- Het best gevaarlijk is als je je paard aan een halstertouwtje laat rollen ?? Het is veel veiliger om een longe (longeerlijn ) te nemen. Als het dier in één keer opstaat en een bok geeft en zich in deze bok omdraait, en lollig naar jou uitslaat heb je twee grote problemen : Misschien word je geraakt. En meestal moet je hem loslaten omdat een halstertouw zo kort is.
Dus rollen aan een longe en........handschoenen aan !! Als het paard een touw of longe uit/door je handen heen trekt, staan de blaren op je handen.

- Je je halster en touw niet aan de ring moet laten hangen als je op de poetsplaats gestaan hebt? Maak het touw even los en hang het halster even weg. Zo voorkomen wij ongelukken; omdat andere paarden in deze halsters kunnen komen met hun benen.

- Je je paard nooit aan de boxdeur moet vastbinden als je hem voor de box poetst? En ook nooit aan één tralie van de voorwand. Als je paard gaat hangen, vliegt de deur los of breekt die tralie. En gebruik altijd DE paardenknoop.
Zorg ook dat je paard niet te kort aangebonden staat, een paard zal wanneer het touw te strak staat snel gaan ‘hangen’. Het paard kan dan ook het halster kapot trekken of zelfs vallen. Geef het paard ook niet teveel ruimte wanneer je het vast zet want dan heeft het paard de mogelijkheid het touw over zijn hoofd te krijgen en kan daardoor in paniek raken wat weer kan resulteren in ‘hangen’.

- Je niet over - op de grond liggende - waterslangen, brandslangen of elektriciteitskabels moet stappen met je paard !
Wat dan wel ? Even omlopen. Maar er nooit over stappen.
en dan vragen of de mensen van stal er zo snel mogelijk een plank of een hindernisbalk overheen leggen, maar in de tussentijd .... even omlopen.

- Wat je mee moet nemen als je (even) een buitenrit gaat maken? Een touwtje is altijd makkelijk om iets te repareren. En een veldhalster, dat is een soort zakhalster. Of laat je eigen halster onder het hoofdstel zitten en bindt het touw om zijn hals. In noodgevallen kun het paard vastzetten.
Neem altijd een hoevenkrabber/mes mee en laat iemand weten welke route je gaat nemen en hoelang je erover denkt te doen.