Wetenspaardigheden.

Wist je dat (je) :

* * Altijd rekening moet houden met de sloopzucht/verveling van paarden en pony's?

Let op b.v.
- Op oude strotouwtjes waar een liksteen in gehangen heeft. Snij die losse touwtjes altijd van de boxspijlen af.
- Hang speelballen op aan een enkel (halster)touw, geen grote lussen in het touw.
- Hang dergelijke touwen van hooizakken nooit aan de waterleiding op!
Overigens hooinetten kun je vanaf nu beter weggooien; de hooizakken zijn veel veiliger!

Hooinet.
Zodra het net leger wordt komt het lager te hangen, en kan het paard met zijn voet of met zijn ijzer erin haken, l e v e n s g e v a a r l ij k voor de dieren.

 

Voorbeelden van hooizakken


Kijk of het paard niet bij een stopcontact of losse stroomkabel kan komen. Paarden en pony's hebben heeeeeeeeeeeeeeele lange halzen.

Hier heeft Wim de stroomkabel IN de muur gemaakt omdat onze Bas, je De Bas, een lange tijd geleden in deze box stond.
Ik kwam 's morgen voeren en dacht bij mezelf: 'Wat staat Bas raar te zwaaien met zijn hoofd.' Toen ik dichterbij kwam zag ik dat hij de electra kabel zover losgetrokken had dat hij met het stopcontact tussen zijn tanden stond.
Ik schrok me suf. Onmiddellijk hebben wij een antiweefrek op de onderdeur gezet en de kabel in de muur gelegd en het stopcontact meer naar rechts geplaatst.
Bijna Bassaté.

* * Beter geen teenslippers aan kunt doen als je naar je paard of naar de manege gaat ? Ik moet eerlijk zeggen dat ik zo af en toe het toch ook doe, maar ik had gisteren Wisper bijna op mijn tenen staan, en toen ben ik toch even geschrokken. Gelukkig is oude Wisper niet zo zwaar ! Maar ik doe de volgende keer toch maar schoenen aan als ik naar de paarden ga.

........................

* * Bij het werken met paarden een groot gedeelte draait om het vertrouwen? Jij moet je paard vertrouwen, maar je paard moet jou ook kunnen vertrouwen.

Zorg dat je altijd respect hebt voor je paard, maar eis van hem dat hij dat ook voor jou heeft. Dit kan je alleen maar bereiken als je eerlijk bent tegenover je paard. Bestraf hem niet de ene keer ergens wel voor en de andere keer niet. Je paard weet dan niet mee waar hij aan toe is. Wees ook rechtvaardig met het bestraffen. Deed jij niet iets waarop je paard reageerde?

Begrijp en accepteer dat je ook zelf fouten kunt maken waardoor je paard 'raar' doet. Je mag hem dan natuurlijk niet straffen, want eigenlijk strafte hij jou voor jouw fout.
Als je een sterke band hebt met je paard kan je veel makkelijker met hem werken, omdat hij weet wat je van hem verwacht.
Vertrouwen kun je opbouwen. Hoe je dit precies kunt doen verschilt per paard. In ieder geval moet je ervoor zorgen dat je je normaal en rustig gedraagt

Een voorbeeld: Je laat je paard een keer grazen terwijl je op hem zit . . maar een volgende keer wil jij niet dat hij onder het zadel gaat eten. Wees duidelijk; als jij rijdt wordt er NIET gegeten.
Weet je overigens dat het paard tijdens het eten van gras altijd een paar zandkorreltjes binnen krijgt? Die korreltjes kunnen onder het bit komen. Stel dat je nà het grazen gaat dressuren of springen. Dat zand zal de nageeflijkheid en de aanleuning niet bevorderen. In tegendeel.

Grazen?
* Aan het halster
* Gewoon in het land

............................

** Tijdens het in en uitladen van het paard in de trailer of vrachtwagen ook beter handschoenen aan kunt doen. Voorkomen is beter dan (op de) blaren (zitten) hebben.

............................

* * Er een hoogte verschil is tussen paarden en pony's?

Jullie weten vast wel dat de ponymaten in Nederland worden onderverdeeld in categorieën. Om vast te stellen tot welke categorie jouw pony behoort, dient hij totdat hij 8 jaar is, jaarlijks gemeten te worden. Het is namelijk wel zo eerlijk als jouw pony op wedstrijden moet rijden tegen pony’s die ongeveer net zo groot zijn als hij.

Een pony met hoefijzers is iets hoger dan een onbeslagen dier. Bij een pony met ijzers wordt één centimeter van de gemeten schoftmaat afgetrokken. Een rijpony van 1. meter 48,5 met ijzers is dus nog een D – pony.
De jaarlijkse metingen worden bijgehouden in het paspoort.

In Nederland gelden de volgende categorieën:

A pony: tot 1.17 m
B pony: van 1.17 m tot 1.27 m
C pony : van 1.27 m tot 1.37 m
D pony : van 1.37 m tot en met 1.48 m
E pony : tussen 1.48,1 en 1.56,9 m

De E maat geldt alleen in Nederland, bij de rijpony’s. bij menpony’s kennen we geen E pony’s en ook in het buitenland is een rijdier van 1.48,1m een paard ! Dat wil dus zeggen dat je met een E pony niet mee kunt doen aan internationale ponywedstrijden.

............................

** De stijgbeugels op moet steken als je bent afgestegen en de baan uit gaat ? Of kruis de beugels met riemen over het zadel. Met loshangende beugels kun je ergens achter blijven haken.... en je paard vindt het ook niet prettig die loszwabberende beugles tegen zijn lijf.

............................

** Een paard nooit plotseling kort mag omdraaien of omtrekken? Dat is slecht voor zijn gewrichten.

............................

** Nooit je jas, trui of bottenwarmer op het paard mag aan- of uittrekken? Als het paard ervan of van iets anders schrikt kun je eraf vallen. Vraag of iemand jouw paard even vasthoudt, of stijg even af. Veiligheid is lastig: maar wel veilig !

............................

** Zadeldwang - een beetje - opgelost kan worden door (voordat je opstijgt) eerst het paard vijf minuten aan de hand in de binnenbaan los te stappen ?

Zadeldwang komt soms bij paarden voor die een gevoelige rug hebben (of spierpijn). En je herkent het omdat jouw paard niet stilstaat als je in het zadel gaat zitten.
Dit geen ongehoorzaamheid, maar PIJN!

Als je opstijgt lopen ze direct met je weg, of ze drukken de rug weg. In extreme gevallen laten ze zich op de grond vallen, en dat is levens gevaarlijk. Wat moet je doen als het paard onrustig is tijdens het opstappen? Dan nooit opstijgen op de harde grond, zit je er toch al op en doet hij vreemd: spring er dan onmiddellijk af !

Wat moet je doen? Stap het dier aan de hand los, voordat je gaat opstijgen moet je ervoor zorgen dat je beide stijgbeugels al op maat hebt gegespt. De lengte van de beugel is ongeveer hetzelfde als de lengte van je arm. Houd de stijgbeugel onder je oksel, strek je arm en dan moet je met je vingertoppen de gesp onder het zadelrokje kunnen aanraken. Als je er op gaat teugels op maat (!!!) nemen, beugels aan de voet en in de verlichte zit DIRECT wegstappen, niet blijven staan. Dwing een paard met (lichte) zadeldwang in het begin van de les nooit om stil te staan, dat lukt hem niet.

En maak een afspraak met de dierenarts.

Zadeldwang is een ramp voor je paard als jij die pijnlijke rug ziet als verzet tegen joue hulpen.

..........................................................


Wist je dat (je) :

* * Een paard op een aantal manieren jou kan vertellen, dat jij tijdens het rijden iets niet goed doet? Hoe vertel ik het mijn ruiter?

* * Onder deze knop meer over het gedrag van paarden staat ?

........................................................

 

** Dat je 's zomers het paard of de pony na het rijden ook op adem moet stappen en - vinden wij - moet droogstappen? Wij noemen dat de cooling down.

Je zadelt het paard af aan de linkerkant. Dat is links als jij met je rug naar het paard toestaat. Allereerst steek je de linker stijgbeugel op. Dan doe je de buikriem los. Als het paard een martingaal heeft pak je EERST de lus vast en steekt die door de keelriem. Zodat het paard er niet in kan stappen. Dan loop je naar de andere kant, steekt de rechter stijgbeugel op en legt de singel voorzichtig over het zadel. Dan loop je weer terug en trekt het zadel een beetje in de richting zijn staart en daarna neem je het zadel van de rug af. Anders trek je het zadel tegen de schoft en dat doet pijn. Daarna leg je het op de zadelkar of op het hek van de buitenbaan, met de onderlegger erop met de NATTE kant ophoog, die kan dan drogen. En dan doe je natuurlijk de neusriem(en) los.

En dan stap je hem - als je het goed wilt doen - ongeveer 15 minuten droog. Je kunt hem ook in de molen zetten of er lekker zonder zadel op gaan zitten.
Daarna de zweetplekken weg borstelen met zijn eigen borstel. VOORAL de zweet plekken onder de buik bij de singel !
Laat jouw paard nà het rijden altijd even rollen, dit geldt voor paarden of pony's, die niet het land ingaan. Vergeet ook niet de hoeven krabben.

 

* * Het gevaarlijk is als je je paard aan een halstertouwtje laat rollen ? Het is veel veiliger om een longe (longeerlijn ) te nemen. Als het dier in één keer opstaat en een bok geeft en zich in deze bok omdraait, en lollig naar jou uitslaat heb je twee grote problemen : Misschien word je geraakt. En meestal moet je hem loslaten omdat een halstertouw zo kort is. Dus rollen aan een longe en........handschoenen aan !!Als het paard een touw of longe uit/door je handen heen trekt, staan de blaren op je handen.

........................................................

* * Dat je je paard NOOIT aan zijn teugels of aan het bit vast mag binden ?

........................................................

* * Als het warm is, 30 graden, je ervoor moet zorgen dat je paard in de schaduw kan staan of je moet hem op het heetst van de dag een paar uurtjes naar binnen halen. En dat je paard - altijd- een zoutsteen moet hebben?

........................................................

** Weet je dat je niet over - op de grond liggende - waterslangen, brandslangen of elektriciteitskabels moet stappen met je paard !
Wat dan wel ? Even omlopen. Maar er nooit over stappen.

........................................................Wist je dat (je) :

* * Niet op je paard moet gaan zitten als hij IN zijn box staat, dat is : LEVENSGEVAARLIJK !!

........................................................

* * Een paard niet - met een knallende longeerzweep of een gewone zweep op de omheining meppend - op mag jagen?

Als je een paard los laat b moet je aan de volgende dingen denken:
# Van te voren los stappen
# Beenbeschermers om.
# En dan de baan in; NETJES MET ZIJN HOOFD NAAR HET HEK ZETTEN en dan loslaten en maken dat je eruit komt. En let op dat je dan geen 'lollige' bedoelde trap krijgt.
# Als je persé wilt opjagen, doe het dan op een rustige/normale manier, niet zo dat het beest in paniek door de bak stuitert !
# EN denk je eraan dat de paarden, die langs de paddock of langs de baan stappen, zich niet een ongeluk schrikken van jou 'gejaag'?

........................................................


* * Niet moet blijven rijden als je paard onderweg kreupel wordt ? Je kunt het probleem dan veel erger maken.
Wat moet je wel doen? Stoppen en afstijgen.
Hoe minder het zere been belast wordt, hoe beter. Het paard zo min mogelijk verplaatsen.
Controleer de hoeven, en krab ze uit met je zweepje of een takje of een plat puntig steentje. Eigenlijk moet je tijdens buitenritten altijd een zakmesje bij je hebben.
Bel de stal of je vrienden en overleg wat je wel en niet kunt doen. Als het nodig is moet er vervoer geregeld worden.
Kijk even onder spierbevangenheid. Dat is een aandoening die ook wel als "tying up" of maandagziekte bekend staat.

Neem altijd een hoevenkrabber/mes mee en laat iemand weten welke route je gaat nemen en hoelang je erover denkt te doen.

* * Wat neem je nog meer mee als je (even) een buitenrit gaat maken? Een touwtje is altijd makkelijk om iets te repareren. Een veldhalster, dat is een soort zakhalster. Of laat je eigen halster onder het hoofdstel zitten en bindt het touw om zijn hals.

Wist je dat (je) :

* * Altijd twee (=2) staldeuren open moet doen als je een paard naar buiten loopt?
Die ene zijdeur is ruim genoeg......maar als het dier schrikt kan hij tegen een deurpost aanlopen en zijn heup beschadigen. Dus wees verstandig : twee deuren opendoen en ze ook op de windhaken zetten.

* * De boxdeuren - boven en onder - ook altijd op de haken moet zetten? Een kennis van ons was laatst vergeten de bovendeur vast te zetten stond met iemand te praten in de box met zijn hand op de onder deur, er kom een windvlaag en de bovendeur sloeg dicht.
Het resultaat waren twee verbrijzelde middenhandsbeentjes.

 

Zo dus!