De bevestiging van de longe aan het paardenhoofd(stel) !

Dat kan op diverse manieren:

• De longemusqueton aan de binnenste bit ring en aan het ringetje van de lage (of africhtings- of Hannoveraanse ) neusriem. Deze manier is vriendelijk.

• De longe op een kaptoom (= longeerhoofdstel met een harde neusband). Sommige paarden lopen heel goed op de kaptoom, anderen gaan er erg op hangen.

• De longe door de binnenste bitring en dan over de nek (kopstuk) naar de buitenste bitring, deze manier is redelijk scherp want het bit wordt omhoog getrokken. Sommige paarden kunnen hiervan in paniek raken.
De bit inwerking lijkt op een gagbit, dat is een ophaalbit. Deze bitten worden vaak gebruikt door springruiters, three days eventers en door jockeys.

• De longe door de binnenste bitring onder de kin naar de buitenste bitring, net als een hengstenketting. Deze manier is ook scherp, en wekt dus vaak veel verzet op.

Overigens als je je paard met een hengstenketting begeleidt, kun je ook de ketting over de neus doen. MAAR zet je paard NOOIT vast aan een hengstenketting, die nog onder of over de neus loopt, dat is levensgevaarlijk. Zet het paard altijd vast aan de onderste ring van het halster.

• Met twee longes longeren, maar dat moet het paard wel leren te accepteren. Het werken met de dubbele longe is een hele hele goede manier van longeren, maar moet wel gebeuren door "vakmensen".

Af te raden : de longe aan een zgn. longeerbitstuk. Wij vinden dit riempje met 2 scherp gepunte haken (waarom geen veilige musquetons, meneer de fabrikant ?) en een vaste ring meer geschikt om het paard tijdens het aan de hand stappen te begeleiden.
Als je hiermee longeert trek je het paardenhoofd verkant. Dat wil zeggen dat het dier met zijn hoofd gaat kantelen om gelijke druk te krijgen op het bit. De meeste druk krijgt het dier dan op de buitenste bitring en zal aldus verkant gaan lopen met zijn binnenoor hoger.

Tijdens het rijden bedoelen wij met verkant gaan : het scheef houden van het hoofd met het buitenoor hoger en de neus dus naar buiten. (Meestal een teken dat de aanleuning niet gelijk is en het buitenachterbeen naast i.p.v. onder de massa loopt.)
Een oplossing is een touwtje in plaats van dit tussenstukje, met een LOSSE ring waaraan de longe kan worden vastgemaakt.

Denk aan de beenbescherming ( rondom!) en het losstappen voordat je een paard los laat of longeert.