EERLIJK DUURT . . . IETS LANGER.

 

Monique stuurde mij deze video, paardje pesten? Wat een paardenkracht.

Zij stuurde deze vliegende ruiter ook, arm paard.
Waar was de jury om dit lieve, gewillige dier tegen het beest (mens) te beschermen?
Monique bedankt.

Nu ik toch aan de gang ben, nog een paar(d) opvoedidngstips:

* Ouders....heb een hekel aan je kind? Geef haar zo'n pony! (Uiteraard cynisch bedoeld, Lies)

* Pas op, ik ben je zat.

* De bekende brandmerk video, deze video is niet voor mensen met een zwakke maag.

............................

Kijken en . . . zien !!

Ik hoor en hoorde heel vaak: 'Hij was zo LASTIG op die ene plek in de rijbaan, en toen ging hij er eindelijk langs...... en nee hè . . . toen begon hij weer opnieuw te zeuren en hij ging weer niet langs die plek terwijl hij het allang gezien had op de andere hand.'
OF:
'Hij stelt zich zo aan, want op de linkerhand gaat hij wel langs E en op de rechterhand wil hij er niet langs, wat is dat dier toch LASTIG!'

Zo eenvoudig ligt dit dagelijkse probleem voor heel veel ruiters echt niet. Ik hoop dat je na het lezen van het volgende artikel meer begrip voor het paard zal hebben. Hier kun je lezen EN begrijpen waarom een paard zo LASTIG reageert.

Als je boos wordt omdat het paard/pony op die speciale plaats zo lastig is en jij pakt hem daar steeds weer door (= aanpakken , straffen) zal het beest alleen al bang worden voor de straf, die hij DAAR krijgt.
En dan ben je je doel ver voorbij geschoten en dan moet je heel veel stappen terug om het vertrouwen van je paard weer terug te krijgen.

Dus negeer het 'schrik' gedrag, ga op een ander deel van de baan op een grote volte werken en ga geleidelijk aan naar de enge omgeving. Een soort volte verleggen, en houd je paard een beetje schoudervoor/schouderbinnenwaarts en probeer hem langzaam met je binnenbeen en buitenteugel langs de bakkabouterplaats te loodsen.
En dan begint het hele verhaal opnieuw op de andere hand. Forceer niets; maar zet rustig door. Lukt het vandaag niet; dan morgen wel. En je rijdier blijft vertrouwen in jou houden.

....................

Is paardrijden een krachtsport??

...............................

Dressuur, meer onder deze knop.

...............................

De volgende foto's zijn gemaakt tijdens het EK Young Riders en Junioren 2009 in Ermelo. Dit heeft - volgens mij - niet veel met dressuur te maken, de handrem:

Kijk eens naar de tong.

blauwe tong, en zie je de afknelling van de trens en de mondhoek en hoge neusriem = niet fijn.

De hamvraag:

* Zou dit andere paard nog korter in de hals GETROKKEN kunnen worden?

 

Het antwoord: JA !

* Hoe is het in Gods naam mogelijk dat een paard zo kort in de hals kan worden.
Nou heel simpel: Geen gelul, trek hem in de krul, nou dit is eigenlijk nog veel erger. SCHANDE!! Hij is met zijn kin tot op zijn onderhals doorgetrokken.
Kijk eens naar de angst in de ogen van dit diertje.

Arm dier! In elkaar getrokken met stang en trens, gelukkig is deze foto niet scherp. Ik was zo verbouwereerd om deze wanvertoning te zien tijdens het EK drezzuur in Ermelo, dat ik het toestel niet goed scherp gesteld heb.

 

Kijk eens naar de aansnoerneusriem . . anders had dit slachtoffer zijn mond nog iets kunnen openen.
En kijk nu eens naar het trensbit en de mondhoek. Dit paard heeft inmiddels eelt op zijn mondhoeken.
En op zijn ziel.

De amazone vond hem erg stug in de mond, ja gek hè? Als hij met zijn kin op zijn onderhals wordt getrokken.

Ik heb ook een meisje meegemaakt, dat steeds problemen met de mondhoeken van haar paard had. De oplossing dacht zij te vinden om het bit met van dat speciale tape te omwikkelen.

Dit tape gebruik je eigenlijk alleen als een mondstuk van bv een Thiedemannbit te dum is. Door het bit te omwikkelen maak je gedeelte van het bit dat in contact komt met de mond wat dikker = zachter.

Een Thiedemann bit


In het bovenstaande geval (het ruk-en-pluk-meisje ) hielp de tape natuurlijk niet want : HET BIT IS NET ZO SCHERP ALS DE RUITERHAND HARD IS !!

Arme paarden, zij begrijpen de bedoeling van deze mis-be-handeling hierboven echt niet.

Wij vinden dat ruiters en amazones, die zo los rijden gedisqualificeerd moet worden voordat zij de wedstrijdring ingaan.

...................

De vogende foto komt van internet:

En sluit je ogen niet voor dit soort misstanden.

Zielig hè? De neusriem weer super strak (dat geeft bijvoorbaat al verzet!) toch nog de mond open, en de stang door geslagen.

Hoezo

Dat onze edele vrienden zich zo laten mishandelen en misbruiken door 'ruiters' of 'amazones".
Het is niet te geloven. En weet hoe het komt dat zoveel accepteren? Kijk maar eens hier.

Waarom verzet een paard zich? Bijna altijd omdat hij onze opdracht niet begrijpt!!
Op welke manieren kan een paard zich verzetten of in protest gaan? Klik hier maar even.

Zomaar een paar momentopnames tijdens een wedstrijd. Eigen foto's
Mijn inziens loopt deze schimmel achter de loodlijn, op de hand, te eng in de hals, en de stang is doorgeslagen! Maar dat schijnt tegenwoordig mode te zijn! Maar dat had ik al eerder geschreven!

 

Zo kan het ook..

Lekker Z 2 rijden op de gewoon trensje, met een heel gewoon paardje, met een heel gewoon zadel.

En dan ook nog heel onspannen de galopwissels (changementen) rijden. Helaas ging bij de super rechte wissel de staart even de lucht in.

.................................

Een verslag van het zadelmak maken en corrigeren door Gert vd Hof vind je onder deze knop

.................................

Hij is zo lastig !

HET SPREEKWOORD: Daar waar de rijkunst eindigt begint de zadelmaker.

Voordat je verder leest: Zo kan het ook, ongelofelijk hoe het paard op de amazone reageert. Zij denkt . . . en hij voert haar 'gedachten' uit. Zo zie je maar hoe klein de hulpen kunnen zijn. Klik even hier.

Wij gaan op deze site proberen zoveel mogelijk uitleg te geven over het rijden van en met paarden en pony's op een nette en eerlijke manier. Een manier, die door het paard begrepen wordt.

Onder deze knop (zeer schokkende beelden) staat een 'mevrouw' een paard te longeren, deze mevrouw mocht in Duitsland geen paarden meer houden ivm met mishandeling. Zij verhuisde naar Denemarken en ging gewoon door met haar mishandelingen.

Waar zijn wij mee bezig?? Onder deze knop een paar 'foto's '.

En nog een paar. Hier zie je ook goed hoe pijnlijk een strakke neusriem is.

Ik vind het vreselijk om deze beelden aan jullie te moeten laten zien, maar wij moeten paarden tegen zulke mensen (sommigen zijn beesten) beschermen. Dus spreek iemand, die zo met zijn paard of pony omgaat, maar eens een keer aan. Accepteer niet van een insructeur/trice de onderstaande maatregelen tegen LASTIGE paarden.

"Hij doet het niet!" of "Hij wil weer niet!" wordt er steeds sneller geroepen en dan:

(Vaak doet de instructeur of instructrice de volgende dingen)

* De neusriem(en) worden aangesnoerd. (Maar een paard moet toch kunnen kauwen om daarna na te geven? En was het niet zo dat er één vinger tussen een hoge en twee vingers tussen een lage neusriem moeten kunnen?)
* Het bit wordt 2 of meer gaatjes hoger gehangen, omdat het paard zijn tong over het bit gegooid heeft. (Dat doet hij echt niet zonder een zeer pijnlijke reden!)
* Er wordt een nieuw, meestal dunner en dus scherper bit bij de zadelmaker gekocht....Het spreekwoord... zie aanhef.
* Dan gaan de mondhoeken stuk, tape om het bit, maar ja dan wordt het bit weer dikker dus zachter en dan moet de ruiter of amazone weer harder zagen.
* De slofteugel wordt uit de kast gehaald en lekker strak vastgehouden of erger nog vastgebonden. (Kleine kinderen rijden zelfs met deze hulpteugel op hun pony.)

Ik heb bovenstaande zaken de laatste jaren hier en daar steeds vaker zien gebeuren, en het paard begrijpt het niet, maar krijgt pijn in zijn mond , in zijn rug, in zijn hals, . . . . en wordt nog LASTIGER ???

Een slofteugel is als een mes: Je kunt er iets goeds meedoen: bv een touw lossnijden als een paard een been over dat touw heeft en in paniek gaat raken. Maar je kunt ook hele foute dingen met een mes doen.
Een slofteugel die goed gebruikt wordt, dus als begrenzing, kan aanleuningsproblemen oplossen. Maar als de hals en het hoofd erdoor naar beneden getrokken worden, heeft het arme dier geen enkele kans.
Zet maar eens rollkur op de zoekmachine van Utube. Daar word je niet blij van.

Door een bepaalde werking (losse katrol) ben jij namelijk 2X zo sterk! En jij voelt maar de helft van hetgeen het paard/ pony in zijn 'aanleuning' doet. Ik vrees dat een aantal ruiters helemaal niets voelt, kijk maar even verder naar het filmpje!

Zorg ervoor dat het trensbit nooit te groot is. In het volgende filmpje wordt een demonstratie geven van 'rijrukkunst', als je een zwakke maag hebt kun je maar beter niet kijken. Halverwege het filmpje wordt een redelijk duidelijke uitleg gegeven waarom het trensbit nooit te groot mag zijn. Als het bit te breed drukt de punt van het bit, als je de teugels aanneemt, tegen het gehemelte. Filmpje.

 

EERLIJK DUURT . . . IETS LANGER!