Hulpteugels voor het rijden en/of longeren

Gebruik deze hulpjes alleen in overleg met een deskundige instructeur.
Let op het welzijn van je paard!!!

Oude spreuk: daar waar de zadelmaker verschijnt, is de rijkunst verdwenen ! !


Bijzetteugels.
Als je de bijzetteugels aan het bit bevestigt, kan het paard zonder getrek van de ruiter leren om het bit correct in de mond te houden. Het paard heeft al snel door dat de tegendruk ophoudt zodra het niet meer aan het bit en de teugels trekt. Door de lengte van de bijzetteugels te veranderen, kun je het paard leren om het hoofd correct te dragen zonder het bang te maken of in de mond te trekken.
De bijzetteugel is te gebruiken tijdens longeren.
Ik zou er NOOIT mee laten rijden, want als het paard struikelt kan hij zijn hals niet strekken en zal heel hard vallen. En de ruiter dus ook.Chambon.De chambon is een hulpteugel die druk uitoefend op de nek, zodat het paard zijn hoofd omlaag brengt. Het is geschikt voor africhting en de verbetering van de houding. De chambon komt in werking wanneer het paard zijn hoofd opricht om onder de teugelwerking uit te komen. De chambonhulpteugel bestaat uit een touwtje dat aan beide zijde van de bitring via een ring ter hoogte van de frontriem naar beneden lopen. Bij de singel - tussen de voorbenen- wordt het touw aan een lus vastgemaakt.
Met deze hulpteugel kan het paard zijn hoofd niet zo hoog optillen dat de ruiter de controle verliest.


Gogue - spreek uit kokBij de gogue drukt de hulpteugel op de nek, de mond en onder de hals. Het paard moet zijn hoofd laag en naar voren houden, waardoor het een betere houding aanneemt.
Deze hulpteugel wordt veel gebruikt bij het longeren. Ik zou er absoluut niet mee gaan rijden.


Halsverlenger of elastiekje.

Tussen de voorbenen vast gezet, of
aan de zijkant van het zadel of aan de longeersingel

De halsverlenger is een volledige elastische teugel en heeft een corrigerende werking op de hoofd- en halshouding zonder dat het paard dit als onprettig ervaart.
Zowel geschikt voor longeren als tijdens het rijden.Martingaal.

 


Gewone martingaal

Matingaal met borsttuig


Dichte martingaal om vast pakken van de vork te voormomen.

 

Een matingaalstop

Een dwarstuk ad teugel heet een knevelEen martingaal houdt het hoofd in de juiste positie zonder dat de ruiter iets met de teugels hoeft te doen, en is vooral geschikt voor paarden die het hoofd te hoog dragen. Door een martingaal werkt het bit meer in op de lagen van de mond. Door deze druk brengt het paard zijn hoofd omlaag en komen de teugelhulpen beter door. Als de houding van het hoofd goed is, loopt er een rechte lijn van het bit via de martingaalringen naar de hand. Gebruik altijd teugels met knevels, zodat de martingaalringen niet achter de gespen van de teugels blijven haken.


Slofteugel.


De slofteugel is een lange, doorlopende teugel die door beide bitringen gaat en daarna aan de singel bevestigd wordt. Bij correct gebruik zorgt de slofteugel voor een goede hoofdstand. De slofteugel heeft via het bit een directe inwerking op de houding van het hoofd.

Absoluut niet aan te bevelen om te gebruiken (zonder les), en vastbinden aan de singel ipv in de ruiterhand is levensgevaarlijk!

 
Thiedemannteugel.


De Thiedemannteugel is een combinatie van slofteugel en martingaal. De Thiedemanteugel gaat door de bitringen en wordt daarna aan de teugel bevestigd d.m.v. een knip. De Thiedemanteugel begint te werken als het paard het hoofd teveel omhoog brengt.
Op de foto zit de teugel veel te strak!


Kaptoom.


Een kaptoom is een soort versterkt halster dat dient voor het longeren om een betere greep op het paard te hebben. Een kaptoom is meer geschikt voor jonge paarden die nog geen hoofdstel op hebben gehad en aan hun longeertraining bezig zijn.

Longeerbitstukje.

Gooi maar weg als je gaat longeren, maar hou hem maar als je ermee gaat wandelen.
Een groot nadeel van dit bitstukje is dat het paard tijdens het longeren gaat kantelen (= verkant gaan) met het hoofd en dat mag absoluut niet.
Dus kijk ook even hier.
 

 
Longeerlijn of longe.


De longeerlijn is de lijn waaraan je een paard longeert. Het touw moet van sterk materiaal gemaakt zijn en moet minstens 8 meter lang zijn.
Snijd alsjeblieft de lus los, zodat je nooit per ongeluk met je hand of je voet in deze lus blijft hangen.


Longeersingel.


De longeersingel is een singel die tijdens het longeren gebruikt wordt bij bv. jonge paarden om ze al wat te laten wennen aan de spanning van de singel. Hieraan kunnen ook hulpteugels aan bevestigd worden.


Longeerzweep of chambrière.


De longeerzweep wordt gebruikt tijdens het longeren om het paard duidelijke hulpen door te geven. De zweep mag enkel gebruikt worden als het paard niet op de stemhulp reageert.
En je tikt het paard op de plaats waar je hem gewoonlijk aandrijft, niet op zijn achterhand . . en knallen met de zweep doen ze in het circus!!
 

Pessoatuigje. 
Niet te lang longeren, ivm slijtage!
Longeren is geen doel, maar alleen een middel om iets te bereiken.

Meer over longeren.