Kinder en mensen uitspraken:

In de loop van 43 jaar lesgeven, pensionstalling, paardenverzorging, ponykampen en nog veel meer, heb ik veel leuke uitspraken gehoord, een leuke bloemlezing. En er komen er nog meer:

Veel leesplezier!

(Zelf gehoord en bewerkt, dus niet pikken, of eventueel gebruiken met bronvermelding!!)

 

Ik vertelde in de les dat het woord corazon het Spaanse woord is voor hart. (Het hart dat in je lichaam zit.)
Even later kwam er een meisje naar me toe en ze zei:'Nu begrijp ik waarom hij Corazon heet. Omdat hij zo hard gaat !'

Als een paard koliek heeft gehad mag hij tijdelijk niet eten. Maar omdat er natuurlijk stro in de box ligt zal een paard daar toch op gaan knabbelen. En om dat te voorkomen krijgt het paard een soort muilkorf om. Een meisje stond voor een box naar een paard met zo'n bakje om en zij vroeg:"Waarom heeft dat paard een bloempot om zijn mond?"

Tamara reed op Sulaika en haar zusje zat in de foyer naar haar te kijken. Ze zei tegen haar moeder: "Mam als ik groter ben wil ik ook op paardrijles. Dan wil ik op ook op Sulaika .......(dacht toen even na), hoe heet hij eigenlijk van z'n achternaam????"

Vlak voordat de nieuwe houtchips de binnenbaan ingereden worden, trekt Ed de baan nog even glad met de eg. Een mevrouw komt de foyer binnen en zegt tegen Wim : "Wat is de bak mooi geveegd !"

Margot vraagt aan Alex of hij zijn zadel opgeruimd heeft. Alex stelt haar gerust en zegt: "Ik heb het zadel in de zadelschuur gelegd."

Het ging regen en er stonden nog enkele paarden in de stapmolen. Met man en macht werden ze eruit gehaald. Een paard was flink nat geregend. Een van de kinderen zag dat en zei tegen Silvia: " Dat ene paard is sijkersnat geregend!"

Het buurjongetje Niels mocht een uitstappen. Vervolgens werd er gevraagd of we van hand konden veranderen, waarop Niels mij met grote ogen aan keek en vroeg; "Hoe kan een paard nou van hand veranderen, hij heeft toch geen handen?

Een klein meisje staat bij Soewie te kijken en vraagt aan Mariëtte: "Is dat nou een negerpaardje?"

Een pony mocht worden afgezadeld. Dan moet eerst het elastiekje (halsverlenger) eraf gehaald worden. Een van de meisje hangt het stuk dikke elastiek om haar hals, Eveline kijkt er na er vraagt :"Waarvoor is die kabel?"

Het volgende waar gebeurde verhaal heb ik gehoord van een van onze pensiongasten.
Er stond een paard in een box en voor deze box stonden 2 meisjes van 6 en 8 jaar. Zij vroegen zich af hoe dit paard heette. Een van de meisje loopt naar het voerkaartje en zegt :" Hij is 9 jaar en hij heet Ruin."
Waarop de mevrouw, die dit hoorde toch maar even een beetje sexuele voorlichting ging geven. Zij vertelde de meisjes dat ruin niet de naam van het paard was. Maar dat het een hengst is geweest, die door de dierenarts geopereerd was. Omdat een hengst op stal tussen de merries veel te lastig is.
Al pratende begint het geslachtsdeel van de ruin naar beneden te komen. Tenslotte zitten ze op hun hurken om het schouwspel te bekijken. Even later zegt de jongste: "Nou, als die geopereerd is, heeft de dokter er ook niet veel afgehaald!"

Chantal komt - een beetje in paniek - naar Margot toe en zegt: "Wil je even bij Sjefke komen kijken? Hij wil plassen maar het lukt niet."
Margot loopt mee naar zijn box en Chantal zegt: "Kijk hij doet steeds zijn achterbeen omhoog, net als mijn hond, maar er komt geen plas".
Waarop Margot haar vertelde dat Sjefke een soort hanentred heeft aan zijn achterbeen. Soms als hij in zijn stal draait trekt hij zijn achterbeen hoog op en zet het been dan weer neer. Wij noemen dat een "krampstap".
Margot legde haar ook nog even uit dat een jongetjespaard heel anders plast dan een hond.

Iris kwam naar mij toe en zei: “Weet je dat Cadillac steeds probeert te laten zien dat hij sterk is?” “Hoezo?” “Nou, hij probeert met zijn tanden de voerbak van de muur te trekken!” (luchtzuiger).

Tijdens een dressuurwedstrijd kwam Rose een flesje Spa brengen dat José van de balie aan haar gegeven had om aan mij te geven. Ik zei:”Dank je wel!” Rose zei daarop: “Dat heeft u van de kassa gekregen.”

Almar is weleens een beetje bijterig. Ik loop met een meisje zijn box en hij begint te happen. Dus ik zeg tegen haar: "Ik denk dat hij zo bijterig is omdat hij vrij lang hengst is geweest." Waarop het meisje mij aankijkt en vraagt : "Is Orthos HENGST geweest?

"Onze hoefsmid, probeert altijd weer nieuwe dingen ( =hoefijzers dus) uit.
Bij Shasta heeft hij de hoefijzers achterste voren, dus verkeerd om, onder gelegd. Zodat ze makkelijker over de toon rolt. Voor de paardenmensen: dit is in plaats van de opzet aan de toonlip.
Een van de kinderen zag dat het hoefijzer "verkeerd om" zat, en riep Ed erbij. Ed keek weer eens heel slim - en kijk dan maar uit !!! - en zei: "Dit is een Indianenpaard, want als de cowboys achter hem aanzitten, dan gaan ze de verkeerde kant op. Daarom liggen de hoefijzers zo. "

Bianca hielp zondag tijdens de wedstrijd en ze hoorde het volgende verhaal bij Doolin in zijn stal. Een meisje hielp een ander meisje met de theorie voor het F 4 diploma, ze overhoorden elkaar een beetje. "Hier is de hoef, daarboven zit de kroonrand en daarboven hebben we de koot. Boven de koot zit de kogel."
Aan de andere kant van Doolin stond een meisje, dat mee luisterde. Datzelfde meisje kwam even later met haar moeder terug en zij zei tegen haar moeder, terwijl ze naar Doolins been wees: "Hij is in zijn been geschoten, want daar zit een kogel!"

Hoe komen bepaalde verhalen toch in de (paarden) wereld ?? Goed bedoeld, ....maar toc

Een vraag, die tijdens de zitcompetitie werd gesteld aan een van ons: "Als ik het haal moet ik dan ook in een Anky kostuum?"

En de volgende: "Als ik naar de regiowedstrijd zou gaan, moet ik dan in een hotel?"

Tot voor een aantal jaren geleden mochten stamboek paarden en - pony's gebrandmerkt worden>
Wisper stapte aan de hand in de binnenbaan en hij had het - ondanks zijn super spieren - een beetje koud. Ik vroeg aan de kinderen hoe je kon zien dat onze Fjord het koud had. Een van de kinderen antwoordde: "Hij heeft kippenvel en daardoor zie je zijn stempel heel goed" (brandmerk). Ik vroeg wat het brandmerk voorstelde waarop iemand zei: " Een gebroken lijn". Het brandmerk is een soort driehoek. We hadden inderdaad net en gebroken lijn in de les gereden.

Een pony liep in de les erg bijdehand te doen, hij werd de binnenbaan uitgehaald om in de buitenbaan aan de longe uit te kunnen spatten. Reactie in de foyer: Hij moet bij de baas op kantoor komen!

Gehoord: Een gezin met een pensionpaard is een ontregeld frietgezin.


*Beter één paard in de hand, dan tien aan de kletter!!
*Zelfs de beste ruiter valt weleens!
*De vijg valt niet ver van het paard.
*Zoals het paardje thuis loopt, loopt het nergens !


*Mensen met paarden,
Hebben de hemel op aarde
Maar komen ze te sterven
Dan valt er niets te erven.

 

Vraag :"Hoe heet dat waarop jullie zitten?" (Ik bedoelde het zadel). Eén van de kinderen uit de les antwoordde : "Op een paard, natuurlijk!"

Ik was theorie les aan het geven voor het diplomarijden en ik vroeg hoe de riemen heten waaraan je de buikriem vastmaakt en een meisje antwoordde: Singelsloten ! (Singelstoten.)

Lisa vertelt aan patricia: "Ik heb gehoord dat Dandy vroeger MODEL is geweest.'
Ze bedoelde dat Dandy op een stamboekkeuring de predicaat modelmerrie had behaald.

Tijdens de les vroeg ik aan de kinderen: 'Weten jullie op welke 2 verschillende manieren je kunt galopperen?' En natuurlijk kwamen als antwoord de rechter - en de linkergalop. Maar Kimberley keek heel slim en ze zei : 'Maar je hebt toch ook de middengalop. '

Toen de kinderen van het ponykamp in de foyer aan het eten waren en de binnenbaan automatisch gesproeid werd, merkte een van de kinderen het volgende op : "Hoe kan dat nou, binnen regent het en buiten niet ?"

Een meisje vraagt aan iemand van de stalploeg of zij haar wil helpen om Raffles uit zijn doos (box) te halen.

Tijdens de leswisseling vraagt een meisje of zij al mag 'afsteigeren'.

Wat is proesten? (het neus snuiten van het paard): "Spetteren."

Het antwoord op de vraag hoe het komt dat paarden verharen: "Omdat ze oud worden. "

Tijdens de les gehoord: "Mijn voeten vallen uit de beugels."

Een kreupel paard: het paard heeft een kreukel in zijn been.

Uitspraken !?
Echte paardenmensen hebben overal commentaar op.
En wat dacht je van deze: De beste ruiters zitten op de barkruk (de beste stuurlui staan aan wal).

Eens gehoord van een beginnende, zéér enthousiaste ruiter:
"Paardrijden; Je stijgt afgeknapt op .... en na een uur stijg je opgeknapt af.

Ik vraag aan een jongetje: "Durf je al in galop?" Jongetje antwoordt: "Ik ben al één keer in galopperen geweest."

Nadat Esther heel goed op Nugget had gereden kwam zij na de les naar Jo toe en ze vroeg: "Mogen wij volgende week weer op elkaar? "

Tijdens het ponykamp komt een van de leerlingen naar Patricia toe met een zweepje , dat zij gevonden had. "Hé , Patries, ik heb hier een zweepje, maar ik ken het kindje niet van wie deze zweep is." "O, van wie isie dan?" "Van Made in Italy."

Een paard zonder ruiter blijft een paard,
Een ruiter zonder paard ...... is slechts een mens.

Tijdens de les roept een meisje: "Me voet schiet los."

Jan zegt tegen een kind, dat na de les - tijdens het aan de hand uitstappen - de neusriem los moet. Zegt het kindje:"Ja, dat is goed, want dan kan hij z'n mond even strekken !!"

Lindsey zit op Binkie en kijkt zeer bedrukt. Ik vraag of er iets aan de hand is. Antwoord: "Ik heb volgens mij een maagzweer" "Hoezo?" "Ik heb pijn in mijn buik, want hij hobbelt zo !"

Na het rijden van een gebroken lijn van M naar X en dan weer terug naar de hoefslag bij F zegt Ester:"Dat is een kapotte weg!"

Ik liep op een zaterdag achter een vader met twee kinderen. Het meisje ging kijken op welk paard ze mocht rijden, haar broertje had geen zin om verder mee te lopen en zei tegen zijn vader:"Hé pap, ik ga alvast naar het café!" (foyer)

Als de paarden gevoerd worden maken ze allemaal een ander geluid, de ene hinnikt heel hard, de ander staat als een gek tegen de boxwand te schoppen, hetgeen erg slecht is voor de boxwand èn voor de voeten van het paard. Sommige paarden maken een zacht pruttelend geluid. Dat ontlokte bij een jongetje, dat meeliep met het voeren de volgende opmerking:"Het lijkt wel of er hier in deze box een motor staat in plaats van een paard!"

Ik vroeg in de les aan de kinderen wat het betekent als wij roepen dat er een paard vastligt. Een van de kinderen wist het antwoord: "Dat betekent dat hij aan de ketting ligt!"
( Vastliggen wil zeggen dat een paard in zijn box heeft liggen rollen en zichzelf tegen de wand klem heeft gerold. Wij moeten hem dan helpen van de wand weg te komen, en dat wegtrekken is een gevaarlijke klus.) Af en toe gebeurt het dat een paard op stal vastligt, maar omdat wij alle stallen onder één dak hebben en omdat wij erg goed opletten, ligt het paard nooit lang op zijn rug of op zijn zij.

Twee meisjes lopen langs de boxen kijken heel goed naar de voerkaartjes en vragen zich af waarom er zoveel paarden OMA heten.
(O =
het ochtendvoer M = het middagvoer en A = het avondeten.)

Een meisje helpt voor het eerst met voeren ( = eten geven) en zij vraagt aan Claudia waarom het paard maar 1 CM centimeter voer krijgt.
Wij korten het soort voer af . B is biks, dat is een volledig uit granen samen gesteld paardenvoer met alle vitaminen, mineralen en andere voedingsstoffen, die een paard nodig heeft. Desondanks voeren wij ook nog M en dat is een granenmix, bestaande uit : gewone haver, zwarte haver, gebroken maïs, tarwe en gerst.
Voor de slechte eters hebben wij CM en dat is de afkorting voor country mix, een gezoete melange van diverse granen. En de paarden, die moeite hebben om naar de wc te gaan krijgen een soort zemelen HAP genaamd (haver afval pellets).

Het is mi heel belangrijk om paarden 'persoonlijk' te voeren. Sommige paarden kunnen niet tegen KRACHT in het krachtvoer, dus dan kun je met zo'n uitgebreid menu het voer goed aanpassen. Het kost meer tijd en inspanning, maar het is zo belangrijk voor de gezondheid van de paarden.

Ronald komt in de foyer de gezichtsbruiner halen en een - gewoonlijk weer niet te vinden - verlengsnoer. Als een paard een wond(je) heeft zetten wij de gezichtsbruiner, dat is een soort mini-zonnebank, een paar minuutjes boven de plek houden en dan geneest de wond sneller.
Ronald wilde een klein wondje bij Binkie even 'zonnen'.
Frank : 'Waar zit dat wondje dan? ' Ronald: 'Boven op de achterkant van zijn hoef, dat plekje heet de bal (van de voet). Dus Binkie had een balbetrapping'.
Ronald in de bocht: 'Dat is knap voor een ruin.'

Op de manege aan de Nikkelstraat kwam een jongen naar me toe en hij vroeg ik iets te doen had voor hem. Dus ik vroeg of hij de gang wilde vegen. Er stond een bezem in de zadelkamer, en die ging hij halen. 10 Minuten later stond ik in de binnenbaan en ik zag hem met de bezem over zijn schouder aan de andere kant, in de pensionstal, lopen. Hij zag mij, liep naar de ingang van de baan en vertelde me: 'Ik kan de gang niet vinden!'

Wisper liep op de gang te stappen met Julia. Hij moest even naar de dierenarts om te kijken of hij wel gechipt was.
Hij zag Ed - die overigens altijd liep te zeuren over W's omvangrijke, goddelijke lichaam - en stond stil bij hem en wilde niet meer verder lopen. Ed gaf hem een pepermuntje en Wisper liep weer verder. Waarop Ed heel droog zei: "Kijk het is net een botsautootje: Je gooit er een muntje in en hij loopt weer!"

Vraag tijdens de les: "Wie weet wat het betekent als een paard achter zijn naam twee kruisjes heeft staan?" Ed, onze nationale lolbroek, roept vanuit stal: "Dan kan hij niet schrijven....Ha...ha...ha"
B.v. Abgar XX. Dat betekent dat Abgar een Engels Volbloed is. OX is de afkorting voor een Arabisch volbloed.
Volbloed betekent: Pur Sang of te wel raszuiver.

Op stallen zijn veel verschillend gekleurde paarden. Met een stel kinderen liep ik de stands langs en zij mochten zeggen welke kleur het paard had. Troubadoer? Een schimmel. Shirana? Een zwarte. Vareljo? Een wolf. "Wat zeg je ?" Valerjo was n.l. een paardenbeest, en zeker niet gevaarlijk, alhoewel hij soms beet. Hij was helemaal bruin, zijn staart en manen en zijn onderbenen ook. Ja en dat noemen wij een vos, en geen wolf.

Vidya ging trouwen en had aan Tim gevraagd of hij het bruidspaar met zijn (trouw) koets en Noach naar het stadhuis wilde rijden. Zo gezegd, zo gedaan.
Emke reed met hem mee naar Almere op de koets. Beide mannen waren keurig gekleed met hoge hoed op, enz.
Onderweg werden ze ingehaald door een auto, het raampje ging open en uit de auto klonk: 'Homo's!!'
Een ietwat verkeerde inschatting maar wel geestig.

Mirjam rijdt op Troubadoer (een schimmmel). Door de stal komen 2 meisjes met hun moeder aanlopen. Eén kindje staat aan de grond genageld en roept keihard: 'Mama. . . . AMERICO !!'

Ik stond in de les en ging het van hand veranderen uitleggen aan een kindje. En vertelde dat we K naar M gingen van handveranderen. Mijn vraag was toen: "En waar komen we dan onder door?"   (ik hoopte dat hij zei de X). En het antwoord was: 'Onder de sproeiers!'

Jongetje voor de tweede keer op les en hij was een beetje (erg) bang : "Ik wil niet draven, anders valt mijn suikerklontje voor het paard uit mijn zak!"

Vraag van een klein meisje voor de les: "Mag ik een klein paard, anders kan ik niet bij zijn buik..... "

Ik sta naast Anne, die op haar prachtige Friese merrie Cyntha zit, en ik help haar met het vragen van meer stelling. Anne geeft mij - per ongeluk- een tikje met de zweep. Mijn eerste reactie is wegdraaien en ogen dicht. Ik zeg: 'He, pas je even op. Gelukkig gebeurt het wel vaker dat ik een been of zweep in mijn gezicht krijg!' Waarna Anne heel droog opmerkt: 'Dus je kent het klappen van de zweep!!"

Tijdens een les vertelde ik iets over pensionpaarden. Ineens realiseerde ik me ik dat niet alle leerlingen weten wat een pensionpaard is. Op deze vraag kreeg ik het volgende antwoord : “Een pensionpaard is een oud paard,dat niet meer hoeft te werken!

Ik hoorde een meisje tegen een jongetje zeggen:"Je moet Wisper wel zijn deken opdoen, anders ontkoelt hij!"

Tijdens de les zie ik dat de stijgbeugels van Mariska ongelijk zitten, en ik vraag of ze even wil afwenden naar de AC-lijn. En als ze daar netjes is aangekomen vraag ik haar: "Is je linker beugel lager ?" Waarop Mariska antwoordt: "Nee hoor, mijn rechter is hoger!"

Willemijn vraagt: "Wat kost Binkie in de winkel?"

Janneke rijdt voor de eerste keer vrij met haar net gekregen pony en vraagt aan Kathy: "Rijd jij op de rotonde bij A ?" (=volte)

Shirley loopt naar mij toe en vraagt: "Mijn moeder heeft Basando al toegedekt, is dat goed?" Ze bedoelt dat haar moeder de deken op hem heeft gedaan.

 

Marieke liep naar stal en vertelde dat ze even een flosteugel voor Ceasar moest halen. Ja, het is maar hoe je een flosteugel gebruikt ! (= slofteugel)

Er was een paardje vrij in een half gevorderde les omdat een van de leerlingen zijn les niet had afgebeld. Ik vroeg of er nog iemand alvast een les in wilde halen voor het nieuwe kwartaal. En Marijke zei: "Ja, ik moet nog een les extra rijden....... maar ik moet even mijn hoofdstel halen en opdoen!" (= cap)

Ik rijd met 10 kinderen een buitenrit in het Spanderswoud. Om daar te komen moeten wij vanaf Manege Naardermeer ongeveer 3 kwartier door het Spiegel in Bussum rijden. Maar goed je moet er iets voor over hebben.
Als ik met de groep dwars door het dennenbos rijd (mocht niet en mag nog steeds niet) roept een van de kinderen heel verrast: 'Het ruikt hier net als bij ons thuis op de wc!'

Jacqueline had een prijs gewonnen in de equipedressuur. Tijdens de les had ze haar gewonnen strik aan het hoofdstel van haar paardje gehangen; want daar mocht ze op rijden. Na haar les was er een plekje vrij in de volgende les, en zij mocht nog een extra les rijden. Even later zei ze tegen mij: "O jeetje, het prijskaartje hangt nog aan Binkie's hoofdstel"

Naomie helpt Claudia met het trekken van de voerkar langs de buitenboxen in de veldschuur in Naarden. Ze leest iets op het bovenluik van een van de boxen, ze kijkt naar binnen en zegt :" Hoe kan dat nou, op de deur staat schimmel, maar volgens mij is dit paard een bruine!".
Het komt n.l. wel eens voor dat wij een paard verdachten van het van hebben van huidschimmel. Da n stond er met krijt SCHIMMEL op de boxdeur, zodat iedereen er met zijn vingers vanaf bleef om besmetting naar andere paarden te voorkomen. !

 

Mouse loopt door de buitenbaan en is alle zweepjes, emmers en opstapkrukken aan het verzamelen. Dus ik zeg: 'Jij bent lekker aan het opruimen.' Waarop zij heel droog het volgende zegt: 'Ik ben aan het bakjutten.'

In de les vraagt een van de instructrices: 'Wat betekent vierkant halthouden?'
En een van de leerlingen antwoordt: 'Dan staat het paard met 4 benen naast elkaar !'

Een van de kinderen vraagt : "Waar is Salvas?" Waarop een ander meisje zegt: "Hij loopt in de draaimolen".

Mark zijn moeder moet naar de kapper en dan gaat Mark altijd mee (voor de prijs van één wordt hij dan ook geknipt).
Mark zegt tegen de kapper: "Er hoeft alleen maar iets van mijn veulentje af." En hij wijst op zijn pony.

In de les vraagt een van de kids: 'Gaan we weer een snotterbel rijden?'
Waarop de instructrice vraagt: 'Een snotterbel?' Het meisje zegt: 'Zo'n 1/2 volte en dan weer terug naar de hoefslag en dan ben je van handveranderd.'
Wij noemden dat een links- of rechtsomkeert. Of . . . een half hartje.

Een hele tijd geleden was onze kleinzoon Sam 3 jaar zat bij Ans op schoot en keek toe hoe de hoefsmid Wisper oude hoefijzers er onderuit haalde en daarna de nieuwe ijzers er weer onder timmerde.
En Wisper moesteven mesten.
Sam zag dat, keek bewonderd toe en hij zei: "Wat kan Wisper mooie torentjes poepen !"
Even later na het poeptorens bouwen zei Sam: "Wat is Wisper een viespeuk, want hij veegt zijn billen niet af !"

Tijdens een les vroeg ik hoe het pad heet waarin de paarden lopen. Het antwoord was simpel: ruiterpad ! Ik bedoelde eigenlijk hoefslag, maar ja, ruiterpad is wel heel erg leuk.

Ja, wij ontkwamen er ook niet aan: de sexuele voorlichting. Wat is het verschil tussen een hengst en een ruin?
Ik sta in de les netjes uit te leggen dat hengsten te wild en te onberekenbaar zijn om (in de lessen) mee te lopen. Daarna vertel ik dat de dierenarts een hengst opereert zodat de hengst daarna geen kindjes meer kan maken bij de merries.
En dat wordt dan castreren genoemd.
Evelien steekt haar hand op en en zegt: "Dan is mijn vader ook gecastreerd!" De meneer met het rode hoofd, die aan de kant naar de les stond te kijken, was volgens ons de vader van Evelien.

Een meisje komt vrolijk de stal binnen en vraagt aan Sil: "Waar staat Mazda?" Volgens ons bedoelde zij ....... Shasta.

Danique zegt tegen Margot : 'Ik ga jou straks helpen met modder maken ! (Slobber)

Michelle is in de buitenbaan met de andere kinderen van haar les haar pony aan het droogstappen (zonder zadel). Onder de zadels waren de dieren nauwelijks bezweet want het was erg fris weer.
Maar we hadden toch stevig gewerkt in de les, dus ik vroeg aan de leerlingen: "Waarom stappen we onze paarden nu toch nog 15 minuten uit zonder zadel ? Want ze zijn helemaal niet bezweet."
Waarop Michelle antwoordde: "Ze zijn nog warm van binnen !"

Almar loopt tijdens het droogstappen (zonder zadel) altijd een beetje springen en te kwallen. Het jongetje dat naast hem loopt roept : "Ik vind Almar nogal elastiekerig".

Gehoord op stal:
Een allerlei zadel (= een veelzijdigheidszadel, daarmee kun je dressuurrijden en ook springen.)

Stro- en hooiblokken (= stro en hooibalen.)

Wisper heeft stijgerende manen.

Mijn zweepje ligt nog in de cabine (= kantine = foyer.)

Dit hoorden wij tijdens het eten van onze ponykampers : "Mag ik nog een beetje huurzadelsalade?"

Na het eten werd er een spelletje gedaan en een van de kinderen vroeg aan Brigitte of haar zusje ook mee mocht doen voor ham en bonen omdat ze nog zo klein was !

Youri had op Tamara gereden en vraagt aan Monique :"Moeten de enkelbanden van Tamara er ook af?"

Zampano liep mee in de les, hij was een kleine Welsh pony. Een zusje van een van de leerlingen vroeg aan mij : "Is Zampano pas geboren?"

Cindy wordt tijdens de leswisseling op het paard geholpen door een van de moeders. De moeder vraagt: "Kun je al los
(= alleen) rijden ?" Waarop Cindy antwoordde :"Ja, maar ik kan niet alleen op de halte komen." En zij wees naar de hoefslag.

John rijdt voor de eerste keer en wil direct al helpen in de beginnersles, hij komt naar mij toe en vraagt: "Waar zijn de zeefjes? Want dat kindje op die pony wil er eentje want de pony loopt niet door".

Tijdens de les liet ik de kinderen balkjes draven en ik legde uit dat je als je paard over de balken draaft, je in de springhouding moet "staan". Ik vroeg: 'Hoe heet die houding ?' Michelle antwoordde: 'De sta-in-de-lucht-zit !' ( verlichte zit)

Een jongetje heeft zijn pony afgezadeld en vraagt aan mij: "Moet hij zijn slaapzak nog om?" en hij wijst aan de deken van de pony.

Pricilla vraagt aan Yvonne van de stalgroep:'Waar zijn de hoevenhakkers?'

Ik vroeg tijdens de les waarom je in de beugels moet gaan staan (= de verlichte zit) als een paard een plas gaat doen.
Mirjam antwoordde: "Dan kan hij niet in je laarzen plassen!" Het goede antwoord is: omdat je dan de rug van het paard ontlast, want als hij of zij gaat plassen doen zij hun rug omhoog.

Toen wij Donegal in Manege Lies Beuker in Naarden net gekocht hadden kon hij af en toe vreselijk hard wegscheuren . . .later ook nog wel maar niet zo hard meer.
Donegal kreeg het tijdens de les even op zijn heupen, gaf een bok(je)..... en ging er in een flinke galop vandoor. Hij rende in volle galop enkele rondjes en kwam weer tot stilstand. Jawel, de amazone bleef gelukkig zitten en ik zei: "Zo, dat was snel, volgens mij heb jij de snelste ronde tijd van dit schaatsseizoen gereden". Waarop Chester, die het allemaal aangezien had heel droog antwoordde: 'Volgens mij was dit een homerun!'

Max staat bij Binkie in de stand. Hij loopt de gang op en ziet Claudia met de voerkar aankomen, hij loopt naar Clau toe en zegt: "Nu snap ik waarom Wiske zo stond te grinniken!".

Na de les werden in de zomer onze lespaarden en pony's netjes, zoals het volgens ons hoort, zonder zadel drooggestapt. Als de paarden rustig waren mochten de kinderen er op zitten zonder zadel, na zo'n 10 minuten begon Shirley een beetje te piepen, ik vroeg wat er aan de hand was. "Dit randje doet zeer !" En ze wees naar de ruggengraat.

Iemand loopt op stal en er komt een jongetje naar hem toe en vraagt heel schattig : "Moet Soewie ontzadeld worden?"

Vraag: "Waar zitten de teugels aan vast?" Antwoord : "Aan het paard. "

Een meisje wil opstijgen en ik zegt tegen haar dat ze de cap nog op moet doen, waarop het meisje zegt : " Hij ligt nog in de volière ! (= foyer)

Er kwam een auto met een trailer het manegeterrein oprijden, de klep ging open en een paard stapte in de trailer, klep dicht en de auto reed weg. Een van de kinderen vroeg :"waarom moet dat paard in de container ?"

Nadat ik in de les enkele keren de middendraf had laten rijden, en uitgelegd had dat de uitgestrekte draf nog ruimer is, vroeg ik aan de leerlingen hoe wij de gewone draf noemen, waarop een van de kinderen antwoordde : "Arbeidersdraf !".

Ik kreeg de volgende vraag tijdens een les: "Mag ik het dak van een huis rijden?" Het kindje bedoelde: een gebroken lijn.

Een meisje liet haar fjord even los. Een klein meisje kwam naar haar toe en vroeg haar: "Was dat paardje vroeger ook een Fjordenpaard? " Waarop de eigenaresse antwoordde: "Ja, dat is nog steeds een Fjord!". Het meisje zie daarop: "Nee hoor, niet meer want ze heeft lange manen !!

Janje zit op zijn pony en zegt: 'Mijn stijgbeugels zitten te groot!' De beugelriemen waren dus te lang.

Vraag aan een beginner :'Waar moet je aan denken als je in draf gaat?' Antwoord: 'Dat je op het voorbeen moet rijden!'

Een kindje verloor haar stijgbeugel en riep..: " Juf... me steunbeugel ben ik kwijt!"

Ja, wat ga je doen tijdens de vakantie?
Twee jongetjes zitten op een strobaal over de vakantie te praten. 'Ik ga naar Frankrijk op met mijn ouders' zegt de ene en vraagt aan de andere: 'Ga jij naar de camping?'
Waarop het andere jongetje antwoordt: 'Nee, wij gaan kamperen!'

Tijdens de les steekt Marije haar hand op en vraagt: "Mag ik even afwenden?" Ze komt netjes op de AC lijn staan en ik vraag haar wat er aan de hand is. Zij antwoordt : "Volgens mij zitten mijn hoefijzers onverschillend", terwijl zij naar de stijgbeugels wijst.

Monique reed voor het eerst een F 1 proefje, na de wedstrijd vroeg haar moeder was ze het moeilijkst gevonden had. Waarop Monique antwoordde: "Het was heel moeilijk om Wisper op de weg te houden!"

Tijdens een les vroeg ik aan de kinderen of ze wisten waar een Haflinger oorspronkelijk vandaan kwam. En inderdaad, ze komen uit Oostenrijk.
En een Fries ? Uit Friesland.
En een Fjord? Uit Noorwegen.
En een Zeeuw ? Uit Zeewolde !!
En een New Forest? Uit Nieuw Zeeland !!

Een meisje, dat op de gang stond te wachten om naar de les te gaan kreeg haar paardje ging niet vooruit en zei tegen mij '... hij wil niet starten... '

In de buitenbaan valt een meisje van het paard....kan gebeuren. Een ander meisje loopt naar binnen om even hulp te vragen om het paard te pakken. En ze zegt tegen mij: 'Wil je even naar de buitenbaan komen, want dat meisje met dat kogelvrije vest is eraf gevallen!!' ( bodyprotector)

Een broertje is het 1/2 uur paardrijles van zijn zusje echt zat, hij wil na de les direct naar huis en vraagt aan zijn zusje: 'Moet je die pony ook nog afruimen?

Alternatief voor de verlichte zit: De verplichte zit.

Op woensdagmiddag hoorde ik een jongetje tegen zijn moeder zei: : 'Ik heb een paardje gezien dat een boer liet!"
(=Luchtzuigen.)

Ik gaf de theorieles voor het diploma rijden. En ik vroeg met welk zinnetje je de rijbaanletters kunt ont houden. En een van de leerlingen antwoordde : Alle Vieze Boeren Met Centen Hebben Een Koe. Dat moet natuurlijk Friese boeren zijn.

Een van de medewerkers stond - voor de les - een zwarte pony te poetsen. En het meisje dat les kreeg vroeg aan haar: "Hoe lang is hij al niet bereden? Hij is zo stoffig !!

Zadels opruimen na de les.
Een meisje vraagt: 'Van wie is dat zadel?' Een ander meisje kijkt op de achterboom - waarop een mooi nummerplaatje staat - en zegt: 'Van 22!'

Komt er een klein meisje naar mij in de stal naar mij toe lopen en vraagt: "Lies, weet u waar de deksel van Wisper is?"
En zij bedoelde uiteraard het dek/deken.

Op de manege aan de Nikkelstraat in Naarden vond ik een oud bit en een paar hele oude beenbeenbeschermers. Dus ik vroeg aan Jo: "Wil jij ze even naar de foyer brengen en ze ergens aan een spijker hangen aan het plafond?"
Want alle kapotte en oude paardenspullen hingen bij ons - als decoratie - aan het plafond.
Waarop een van mijn stalhulpen keihard zei: "Over 50 jaar kunnen ze u ook aan het plafond hangen !"