(Het nut van) Het longeren.

 

Longeren is eigenlijk het systematisch en functioneel trainen v. h. paard, waar je dus voordeel van hebt tijdens het rijden.
Omdat het dier bij het longeren geen gewicht hoeft te dragen, zal het zich eerder ontspannen dan bij het werk onder het zadel. En je hebt de kans om je paard te bestuderen, dus zicht te krijgen op de bespiering, de soeplesse, de ruimte, het werkplezier, enz.

Meestal longeer je om de volgende redenen: zadelmak maken, beweging geven, afwisseling, als jezelf niet kunt rijden (blessure), om door een dood punt heen te komen, daags na een zware training of wedstrijd, zitles geven, corrigeren van ongehoorzame dieren, voltige.
Net als trainen onder het zadel is het heel belangrijk dat het paard lekker door zijn lijf loopt en er dus altijd in het begin een voorwaarts-neerwaartse beweging moet zijn. Heel belangrijk weer : gehoorzaamheid, ontspanning, regelmaat en een beheerste drang naar voren (impuls).

Longeren is nooit een doel op zich, maar altijd een middel om je doel te bereiken. Vergeet nooit als je gaat longeren dat jij de leider bent en begin altijd op een juiste manier, weet wat je wilt gaan doen en geef het dier geen kans om om te draaien, om uit te breken, of om andere stoute dingen te doen.

Als je paard goed aan de longe gaat zie je o.a. de volgende dingen: de hele bovenlijn is los, dus ook het gebruik v.d. achterbenen is actief en regelmatig, het dier zet met de achterbenen goed af en treedt ver onder het lichaam(sgewicht), de rugwerking is opwaarts en veerkrachtig, de hals is mooi op lengte en bol aan de bovenkant, het paard gaat lekker door de nek, die tevens het hoogste punt is en de oren zijn even hoog, de mond is dicht en het paard schuimt, de staart wordt mooi gedragen .
We zien liever geen blauwe tongen, gekantelde hoofden, scheef lopende paarden, gespannen staarten, stijve spronggewrichten, open monden , etc.

Wat heb je nodig? Een paard, een longeercircel of een deels afgezette rijbaan (anders word je bij groene = jonge en/of onbeleerde paarden de hele baan door getrokken of zij stoppen in hoeken).

WAT HEB JE NODIG ?

Een paard !! Bij groene paarden nog geen zadel of singel.

<--Katoom

Schedel

De kaptoom is een soort halster met een ijzeren neusband met scharnierpunten.

De longe bevestig je meestel op de neusring, als het paard bv over de schouder wegloopt kan het bakstuk aan de buitenkant in het oog komen.... en daarom zit er op een kaptoom een KAAKRIEM. Dat is geen keelriem, want die zit altijd los. De kaakriem moet goed strak zitten. Op de foto links zie je duidelijk dat deze goed bevestigd is.

Uiteraard mag de neusband NIET te laag zitten, want dan komt de band op het neuskraakbeen, en dat moet niet. De band moet op het neusbot zitten.
Het neuskraakbeen zit op de tekening van de schedel rechts boven de 3. Het kraakbeen is op deze tekening uiteraard niet te zien, dat zit over het 'gat' boven 3.

 

Hier zie je de schedel EN de 'buitenkant' van het hoofd. Nu kun je zien dat de neusband niet te laag mag liggen.

 

Hoofdstel of kaptoom, zadel of longeersingel of een schoftje van een tuig, beenbeschermers (alle benen), een of twee longes, bijzetteugels of 6,5 meter dun touw (ongeveer 5 mm dik) of een slofteugel of een Chambon of een Pessoa-tuig ook wel krentenbrood genoemd. Maar waarmee ga je werken ? Dat ligt aan je paard en aan je eigen handigheid. Het meest makkelijke en het meest simpele is het touwtje.

 


Pessoa tuigje


Chambon

 

Handschoenen zijn –mijn inziens- verplicht, want ik heb al heel wat blaren op mijn handen gehad. Als het dier de longe door je handen trekt ben je niet blij, zorg wel voor een dikke longe.
De chambriere of longeerzweep is heel belangrijk ,dus neem nou geen dressuur-zweep met strotouw, dat werkt niet. Want met die zweep “praat” je ook nog eens met het paard.
Nu eerst meer over de chambriere. Deze moet licht zijn en prettig in de hand liggen, om te voorkomen dat de slag bovenaan stuk gaat kun je er tape omdoen. Een zweep in ongeveer 2 meter lang en de slag is ook 2 meter , nu kun je het kleine stukje zwart koord eraf halen en daar voor in de plaats een lange leren veter kopen van 1 tot 1,5 meter . De zweep moet lang genoeg zijn. Paarden hebben het heel snel door als de zweep te kort is, dan moet jij dichter naar je paard toegaan om te drijven, hierdoor komt de longe slap te hangen en is de aanleuning weg, het paard verliest tact en impuls.
Het volgende klinkt vreemd : Oefen met deze zweep om b.v. blikjes aan te tikken en ook met je linkerhand als je rechts bent of omgekeerd !!

 


Longeertussenstukje

Longeertussenstukje, gooi maar weg, hier heb je niets aan tijdens het longeren.

Eventueel kun je tijdens het stappen ad hand met een hoofdstel hier een touw aandoen,...maar dan werk je wel heel streng in op de mond. Net zoals een hengstenketting, als je niet met jouw paard aan een halster kunt wandelen zonder hengstenketting, moet je ervoor gaan zorgen dat je paard naar JOU gaat LUISTEREN.


Zo'n hengstenketting wekt altijd verzet op, aub investeer tijd in het gehoorzaam maken aan het halster. (grondwerk).

Lukt het je niet,. . . ik wil je graag helpen, stuur een mailtje en wij maken een afspraak.

 

 

Hoe bevestig je de longe ? NOOIT aan een z.n. longeer bit stkje, zo’n stukje is wel makkelijk bij het van hand veranderen,…..maar als er te veel spanning op de longe komt te staan, trekt de longe alleen aan de buiten bitring, waardoor het bit gaat scharen en de lagen afknijpt en de punt v.h. bit gaat tegen het gehemelte.

Onder deze knop meer afbeeldingen van de longeerhulpmiddelen.

Hoe bevestig je de lijn dan wel ??? Aan het oogje van de lage neusriem en aan het bit, of door het bit om de hoge neusriem. Of door de bitring over het kopstuk naar de andere bitring. Zie bevestiging v.d. longe.

Veel longeerplezier.