Speciaal voor manege leerlingen.

Info voor de zomer.
Hoe was het ook alweer? Met dat op adem en temperatuur stappen. (dat noemen wij : droogstappen).

 • Je zadelt het paard af aan de linkerkant. Dat is links als jij met je rug naar het paard toestaat. Allereerst steek je de linker stijgbeugel op. Dan doe je de buikriem los. Als het paard een martingaal heeft pak je EERST de lus vast en steekt die door de keelriem. Zodat het paard er niet in kan stappen.
  Dan loop je naar de andere kant, steekt de rechter stijgbeugel op en legt de singel voorzichtig over het zadel. Dan loop je weer terug en trekt het zadel een beetje in de richting van het paard zijn staart en daarna neem je het zadel van de rug af. Anders trek je het zadel tegen de schoft en dat doet pijn. Daarna leg je het op de zadelsteun of op het hek van de buitenbaan.
  En dan doe je natuurlijk de neusriem(en) los.
 • Zo snel mogelijk gaan stappen, je kunt ook zonder zadel  rijden en zo droogstappen. Als je beginner bent vraag dan of papa of mama je paard vast wil houden terwijl jij zonder zadel op de rug zit. Ga niet naast andere pony´s rijden maar netjes IN DE HOEFSLAG.
 • Na 10 minuten ga je ernaast lopen en 5 minuten later wordt er gezegd dat je het paard naar stal mag brengen. Het kan zijn dat hij allang droog is. Maar het gaat niet allen om het droogstappen maar ook om de hartslag en de ademhaling weer normaal te laten worden.
 • Op stal moet je de hoefjes even uitkrabben. Weet je dat je dat ook voor de les moet doen? En natuurlijk de zweetplekken wegborstelen met zijn eigen borstel. VOORAL de zweet plekken onder de buik bij de singel !! En de plekken op de rug en hals.
 • Als jouw paard mag rollen nà de les laat je hem eerst rollen dan hoeven krabben en poetsen.
 • En dan moet je ook nog het zadel opruimen en het bit schoonmaken. En alles netjes in de zadelkamer hangen.
 •  Wat leuk om eens zonder zadel te mogen rijden. Veel plezier.
 • O ja, nu extra goed poetsen voor je gaat opzadelen, vooral onder de buik – bij de singel – en de rug. Want de dieren zeten meer in de lente en in de zomer.

 

Bedankt namens de paarden