Medeberijders en medeberijdsters gezocht en gevraagd:

Mail naar naar w.lobregt@planet.nl of bel 06 22 40 66 56


 

* Fijn paardrijden op zaterdag en zondag? Dat kan; wij zoeken een gevorderde medeberijdster -ouder dan 17 jaar - voor een prachtig Fries paard op L- dressuurniveau. Paard staat in Nederhorst den Berg. Let op: er wordt gezocht naar rustige medeberijdster en er wordt een bijdrage van € 80 gevraagd.

 

 

Algemene informatie.

 

Een stukje geschiedenis van ´Manege Naardermeer´ vind je onder deze knop.

 

Ik heb tijd vrij voor privé-lessen, zowel voor ruiters en amazones op pony's of paarden, meer informatie?

Tevens specifieke begeleiding voor angstige kinderen en volwassenen.

Ook voor K.N.H.S. - dressuur wedstrijd begeleiding en coaching!!

Bel of mail mij voor meer informatie. tel 06 22 40 66 56.

Er is nu ook plaats voor beginners en gevorderde ruiters zonder paard of pony.

 

.......................

Waarom staan de letters op een bepaalde manier in alle rijbanen? Kijk even hier.

........................

 

Word je ook lid van de Facebook club Manege Naardermeer?

https://www.facebook.com/groups/1529137150740577/?fref=ts

....................................

Word je ook lid van de Facebook club Manege Lies Beuker Nikkelstraat?

https://www.facebook.com/groups/820623751349842/?fref=ts

 

..................................

A horse, a horse! I’d give my kingdom for a horse! Uit The Tragedy of Richard the Third door William Shakespeare. Meer citaten en grapjes vind je hier.

 

Dekens afdoen.

Hoe doe je een paardenjas (=deken) uit ? Begin van achteren af : eerst de koorden tussen de achterbenen losgespen ( de bilkoorden). De bilkoorden zitten niet op alle dekens, maar vergeet ze niet, want dan krijg je ongelukken!!
Daarna pas de dekensingels losmaken en als ALLERLAATST maak je de voorborst-sluitingen los.

Dekens opdoen.

Als het paard of de pony naar stal gaat en afgezadeld moet worden, leg je eerst de deken op het dier zijn achterhand. Daarna doe je het zadel af en wrijf je de plek waar het zadel gelegen heeft even met stro. Daardoor heeft het paard geen jeuk op die plek. Daarna doe je de deken opnieuw op de rug en de maakt de voorsluiting vast, dan doe je de dekensingels vast en daarna de bilkoorden. Die doe je ook vast, en rijg de ene door de andere, DUS NIET KRUISEN. Zie foto's.

EN, doe de bovenste borstsluiting niet te strak, want als het paard zijn hoofd naar beneden doet om hooi of kuil te eten, knelt de deken erg op de schoft, als de sluitingen te strak zitten.

Hoe strak moeten de singels en de bilkoorden?De singels niet te strak, maar ook niet te los, dan kan het paard tijdens het opstaan met zijn achterhoef in de singel vast komen te zitten.

De bilkoorden altijd doorhalen, tenzij je een hengst hebt.

Op deze manier.

Hier vind je een instructie filmpje.

...........................

Specificatie
Warmte
0-150 gr
lichte deken (ca. 0°C tot +10°C)
150-300 gr
medium deken (ca. -10°C tot 0°C)
300-500 gr
dikke deken (ca. -20°C tot + 0°C)

 

......................

 

Bitten.

Als het koud is vinden de paarden zo’n ijskoud bit ook niet lekker. Nee, ze willen graag een verwarmd bit. Hoe doe je dat ?
* Je kunt het bit even opwarmen met je eigen handen, als je tenminste warme handen hebt.
* Of even onder de warme kraan houden.

...............

Winter-loslaat-tip:

Voordat je je pony of je paard los gaat laten in bv een met zout gestrooide buitenbaan STAP je hem aan de hand los.
Ik zou mijn paard nooit zo uit stal losgooien, spierscheuringen kunnen nl het gevolg zijn als je het beest geen warming-up geeft. Als je gaat rijden stap je hem ook los. Dus . . .
De meeste paarden gaan helemaal uit hun plaat als ze los mogen, dus vergeet de warming-up nooit.
En dan natuurlijk de DEKEN AF. Ik ga niet met mijn winterjas aan hardlopen.
Als je paard uitgeraasd is, ga hem dan even op adem stappen (colling-down) eventueel met een zweetdeken op, geen winter/staldeken. Als hij weer opademen en op temperatuur is, en dat duurt soms best wel even, kan hij naar stal. En dan de zweetdeken wisselen. Mocht hij gaan nazweten moet je de zweetdeken even wisselen voor een droge.

Als je tijdens het loslaten de deken ophoudt, gaat je paard op stal vreselijk nazweten en heb je kans op een ziek paard.
Bedankt namens de paarden en pony's. Vragen? Stel ze via: w.lobregt@planet.nl of info@lies-beuker.nl

Sneeuw en rijden of in de paddock?? Dat kan: Met het sneeuwbeslag en dat ziet er tegenwoordig zo uit:

Je ziet hierboven een ijzer voorzien van kleine kalkoenen met widiakoppen en een rubberrand, die ervoor zorgt dat de sneeuw niet onder de voet blijft plakken. Widia betekent zo hard als diamant.Hier zie je de onderkant van de hoef; links zonder kalkoenen, volgens mij niet zo slim¿¿ . En rechts met kalkoenengaten.

Onder deze knop vind je meer informatie over deze sneeuwzolen.

 

Gewone - korte en lange - kalkoenen met en zonder widiakoppen. Wij noemen kalkoenen ook wel stiften of stoten.
Deze worden gebruikt bij het springen en dressuurrijden op o a een grasbodem.

Met dit apparaat kun je hoeven krabben, de kalkoengaten schoonmaken (dat is een rotklus!) en de kalkoenen aandraaien (en dat is een redelijk gevaarlijke klus met dit oude appaart). Lees even verder voor een moderne oplossing.

 

Deze rubber stoppen kun je in de kalkoengaten plaatsen zodat er geen vuil in de gaten kan komen. Watjes werken ook goed.

Een voorbeeld van een achterjzer van een springpaard, zo'n dier moet veel grip hebben op de bodem, anders verliest hij het vertrouwen tijdens het springen.

 

 

Op verzoek:

Zijgangen zijn bewegingen waarbij het paard zich meer of minder evenwijdig aan zichzelf, zijwaarts verplaatst. Hierbij zal het paard meer of minder ingebogen/gesteld gaan. Met als doel het verder gymnastiseren van het paard door het vermeerderd onderbrengen van het binnenachterbeen.

Houd altijd het doel van de dressuur voor ogen: De dressuur heeft de harmonische ontwikkeling van het organisme en van de natuurlijke eigenschappen van het paard ten doel. Het paard wordt daarbij levendig, gehoorzaam en kalm in zijn bewegingen gemaakt, waarbij een volmaakte harmonie met zijn ruiter tot stand komt.

Wijken voor de eenzijdige kuitdruk.

. . . . .


Bij het zadelmak maken van het paard kan al begonnen worden met oefeningen als het wijken voor het binnenbeen. Hierbij leert het paard de verschillen tussen binnen- en buitenhulpen.
Bij het wijken voor het been blijft het paard recht, met een lichte stelling in de richting waar hij vandaan komt. De binnenbenen kruisen de buitenbenen. Het paard kijkt in de richting waar hij vandaan komt. Het paard moet zo parallel als mogelijk aan de lange zijde van de rijbaan blijven. De voorhand moet daarbij een beetje vóór de achterhand blijven.

Het doel van deze oefening is het begin voor het werk op twee hoefslagen, om het paard soepel, vrij en ontspannen te maken. Het verbetert de ongedwongenheid, de veerkracht en de regelmaat van de gangen en ook de harmonie, de lichtheid en het gemak van de bewegingen.

De hulpen zijn nagenoeg dezelfde als de hulpen voor het rijden van een volte: binnenteugel vraagt stelling, buitenteugel begrenst de stelling en het weglopen over de buitenschouder, binnenbeen onderhoud de impuls en drijft zijwaarts, je buitenbeen begrenst de achterhand tegen uitzwaaien.
Door op het juiste moment je ophoudingen te maken en met je zit/benen in te werken, zal je paard in plaats van een volte te maken zijwaarts gaan.


Wat je vaak ziet is dat mensen hun binnenbeen naar achter leggen. Hiermee nodig je het paard uit de achterhand naar buiten te brengen. Dus dat is niet goed....wel makkelijker.
Beter is het om, met het binnenbeen 'op de gewone plaats' het paard voorwaarts en zijwaarts te drijven, naar de buitenteugel.

Schoudervoor.

Is een beetje schouderbinnenwaarts. Je ziet vanaf de voorkant ook het binnenachterbeen van het paard. Deze zijgang is 4- sporig.


Schouderbinnenwaarts

 Bij schouderbinnenwaarts gaat het paard licht gebogen om het binnenbeen van de ruiter. Het is een oefening op twee hoefslagen met drie sporen. De binnenbenen van het paard kruisen de buitenbenen. Het paard kijkt waar hij vandaan komt.

Doel: voor meer soepelheid en als voorbereiding voor de verzameling. Het paard zet telkens het binnenachterbeen onder de massa, waarbij het de binnenheup moet laten zakken.
Als voorbereiding voor schouderbinnenwaarts geldt een oefening als grote volte sluiten en daarna weer openen. Hierbij wordt de voorhand meer begrensd, waardoor het paard meer aan de buitenhulpen komt. Het binnenachterbeen komt hierbij meer onder het lichaam. Wanneer het paard hier op beide handen goed op reageert kan begonnen worden met het rijden van schouderbinnenwaarts langs de hoefslag.

Rijd in het begin eerst een volte (halve baan) en eindig hier ook mee. Dit is om de buiging te bevestigen. Wanneer je tijdens het rijden van een schouderbinnenwaarts merkt dat het paard zich onttrekt aan de buiging, zet dan onmiddellijk een volte in, waarna het schouderbinnenwaarts weer voortgezet wordt.
De meest voorkomende fout tijdens het uitvoeren van schouderbinnenwaarts is het gebrek aan lengtebuiging. Zorg dus voor voldoende souplesse.
Wat je ook regelmatig ziet is dat de voorhand te veel naar binnen gezet wordt. Dit is fout en maakt de oefening extra moeilijk. Verder gaat dit vaak ten koste van de impuls.

Alle zijgangen kosten extra impuls. Wissel zijgangen daarom altijd af met voorwaarts rijden!


Travers

 


Op de linkerhand

 

<--Dit is de hoefslagkering.

Travers op de rechterhand


Travers is een oefening op 2 hoefslagen met 4 sporen. Dat wil zeggen dat wanneer je achter het paard staat je steeds duidelijk alle vier de benen kunt zien.

Het paard gaat licht gebogen om het binnenbeen en kijkt in de richting waarin het gaat. De voorhand blijft hierbij op de hoefslag en de achterhand wordt met je buitenbeen naar binnen geplaatst. Hierbij zullen de buitenbenen de binnenbenen kruisen.
Hoewel vaak van de jury afgereden wordt en het dus niet altijd goed te zien is, is stelling heel belangrijk voor uitvoering van de oefening!
In de meeste proeven begint de travers direct na een wending. Maak dan gebruik van de stelling en buiging die je in de hoek had.
Travers kost veel impuls. Zorg dus dat je je paard zo licht mogelijk in de hand hebt. Werk hierbij nooit met de hand naar buiten.

 

Renvers

 

<--Dit is de hoefslagkering. Dit is dus renvers op de rechterhand.

Travers op de rechterhand is hetzelfde als renvers op de linkerhand. en andersom. Neem de tijd voor he rechtrichten na de korte zijde!!Op de rechterhand!! De zwarte streep is de hoefslagkering. Je ziet dus dat renvers op de rechterhand dezelfde beweging is als travers op de linkerhand.

Appuyeren

 


Een appuyement naar links.


Appuyementen worden altijd vanuit verzamelde draf of galop gereden. Het paard blijft bijna evenwijdig aan de lange zijde en is gesteld en gebogen in de richting waarheen hij gaat.
De buitenbenen kruisen de binnenbenen waarbij de achterhand niet 'voorbij' de voorhand mag komen.

Ik heb soms artikelen van deze site op andere website 'teruggezien'. Dus niet pikken! Of mail even over dit onderwerp.

..........................

 

De fanatstische Granat in de schitterende piaffe onder Christine Stückelberger.

Een ongelukje zit in een klein . . beetje mest opruimen.

'Voor ik het wist vloog ik door de lucht’

 

Ze is op 67-jarige leeftijd nog altijd een begrip in de Zwitserse dressuursport: Christine Stückelberger. De geroutineerde amazone kwam afgelopen zaterdag vervelend ten val, waarna ze enige tijd in het ziekenhuis moest verblijven. Sinds vrijdag is Stückelberger weer thuis.

‘Ik was mest aan het ruimen in de bak. Er liepen ook twee paarden los in de baan, die met elkaar aan het spelen waren. Vermoedelijk zijn ze geschrokken van iemand die aan het tuinieren was en daarbij zijn ze tegen me aan gebotst. Één van hen sloeg uit en voor ik het wist vloog ik door de lucht. Ik heb hierbij elf ribben gebroken, maar verder vielen de inwendige verwondingen gelukkig mee. Ik moest in het ziekenhuis veel ademhalingsoefeningen doen en dat was allemaal erg pijnlijk. Ik kan slechts kleine inspanningen doen en dan moet ik weer even liggen. Ik hou me nu voornamelijk bezig met het beantwoorden van post en een beetje koken. Ik heb gelukkig fijne leerlingen die me helpen en ook de thuiszorg komt regelmatig langs. Het zal nog wel weken tot maanden duren voor ik in het zadel zit, maar ik heb geen haast. Volledig herstel is het belangrijkste. De rest komt vanzelf wel weer.’

 

Weer het zoveelste paard met wagen in de sloot. Filmpje.

 

Otje:Voor mijn lieve maar ietwat eigenwijze shetlander 1.07 m hoog, zoek ik een betrouwbare bijrijder/verzorger. Het is en blijft een shetlander, daarom is het handig als je al een beetje kan rijden.
leeftijd vanaf 8 jaar,
we vragen een kleine bijdrage in de kosten
Otje staat bij Stal Pronk in Naarden.
Lijkt je het wat? stuur dan een mail naar mij.

marielle-roos@hotmail.com

 

 

We beschikken niet allemaal over een toppaard. Maar hoe ver kun je komen met een “gemiddeld” paard? Wat zijn de mogelijkheden en waar liggen de beperkingen? Een video met prachtige uitspraken van Tineke Bartels.

 

 

Koliek

Er bestaan talloze verschillende oorzaken voor koliek. De pijn kan optreden door kramp, door extreme gasvorming, een liggingsverandering, of een verstopping van de darmen. En aan al deze dingen kunnen weer verschillende oorzaken ten grondslag liggen. Deze oorzaken van koliek kunnen in ernst variëren van tamelijk onschuldig tot levensbedreigend. Omdat de ernst van de situatie moeilijk is in te schatten, is het zaak koliek altijd serieus te nemen en een dierenarts te waarschuwen.

Gaskoliek

Overmatige gasophopingen in met name de dikke darm van het paard zorgen voor een overrekking van de darmwand, een overvulde buik en zodoende voor buikpijn. Gasophopingen kunnen ontstaan door gisting van voedsel in de darm en een hele enkele keer door veelvuldig luchtzuigen, maar kunnen ook een bijkomend verschijnsel zijn bij bijvoorbeeld een darmdraaiing. Wanneer de gasophoping de enige afwijking in het darmkanaal is, is er meestal sprake van milde tot matige koliekverschijnselen. Deze kunnen meestal opgelost worden door het toedienen van darmverslappers/pijnstillers.

Krampkoliek

De meest voorkomende vorm van koliek is ongetwijfeld krampkoliek. Er ontstaan dan door verschillende oorzaken sterke krampachtige samentrekkingen van delen van zowel dunne- als dikke darm. Voor het optreden van deze krampen zijn verschillende oorzaken aan te wijzen, o.a.

 • Sterke afkoeling door regen of kou
 • Na het eten van te koud of bedorven voedsel
 • Het te snel drinken van ijskoud water (vooral na het werk)
 • Het snel opnemen van veel voedsel tijdens een pauze onder zware arbeid
 • Worminfecties

De aanvallen kunnen nogal verschillen in duur en hevigheid. Sommige paarden zijn gevoeliger dan andere en vertonen dan ook regelmatig krampkoliek, ook wel zonder dat dit onderkend wordt. De dierenarts zal deze koliekpatiënt behandelen door een diergeneesmiddel in het bloed te spuiten die de darmen verslapt en de pijn vermindert. Vaak is één injectie afdoende, maar soms houdt de koliek langer aan en is een tweede bezoek van de dierenarts noodzakelijk.

Verstoppingskoliek

Verstoppingen (obstipaties) in de blinde of dikke darm zijn na darmkrampen de meest voorkomende oorzaken van koliek. In de wijde darmdelen hoopt voedsel, vooral van ruwvoer en met name stro, zich gemakkelijk op. De voortgang van de voedselbrij stagneert en de massa droogt in en wordt hoe langer hoe harder. De verstoppingen worden in de hand gewerkt door verschillen in diameter van de darmen. Om de verstopping te verhelpen zal de dierenarts het paard laxeren door paraffine met een sonde (= een soort tuinslang) in de maag te brengen. Soms zijn nog sterkere laxeermiddelen nodig. In afwachting van de werking krijgt de patiënt zo nodig een pijnstiller. Paarden die geneigd zijn veel van het stro uit hun box te eten, kunnen beter op zaagsel of vlas gehuisvest worden, om obstipaties te voorkomen. Maar geef dan ruim voldoende ruw voer en bv een kleine hoeveelheid stro. Geef elk paard een evenwichtig rantsoen en voldoende lichaamsbeweging.

Zandkoliek

Dit is een naam voor een koliek die ontstaat door het opnemen van te grote hoeveelheden zand. Men ziet het nogal eens bij pony's die in de winter en in het vroege voorjaar op kale weitjes lopen. Deze dieren blijven hun graasgedrag uitvoeren, terwijl er bijna geen gras meer voorradig is of ze trekken het gras met wortel en al uit de grond. Ook het voeren van niet schone bieten en wortelen kan een oorzaak zijn van het opnemen van veel zand.
Paarden die in hun voeding een tekort hebben aan bepaalde mineralen zullen soms zand opnemen in een poging de tekorten aan te vullen.
Geef het paard altijd een goede zoutliksteen!
Vooral in periodes waarin de behoefte aan mineralen hoger is zoals tijdens het verharen gebeurt dat vaak. Het opgenomen zand hoopt zich op in de dikke darm. Wanneer deze 'zandbank' een grote omvang heeft, kan het koliek veroorzaken en kan het dier ervan vermageren. Dikwijls gaat zandkoliek gepaard met meer of minder ernstige diarree. Er kan tegelijkertijd sprake zijn van een bacteriële darmontsteking met Salmonella en een wormbesmetting.

De mest die afkomt, bevat de ene keer wel en de andere keer geen zand. Het zand komt er met tussenpozen uit. Je kunt de mest controleren door het met een handschoen tussen je vingers te wrijven; wanneer het veel zand bevat, voel je het schuren. Een andere mogelijkheid is de mest te verdunnen met water en de bovenlaag voorzichtig af te gieten; onder in de emmer blijft dan een laagje zand over. De dierenarts zal het paard met een zandophoping één of meerdere keren moeten laxeren om het zand af te drijven.

Liggingsveranderingen

Onder liggingsveranderingen van de darm verstaan we een aantal zaken die met de verschillende darmdelen kunnen gebeuren:

 • Het in elkaar schuiven als een stok van een stuk darm (Invaginatie)
 • Het omdraaien en zo eventueel afsnoeren van een darmdeel (Torsio)
 • Het verstikt raken van een darmdeel in een gaatje in de ophangband van de darm, in het lieskanaal of in de navelpoort (Hemia)
 • Het vasthaken van een darmdeel over het bandje tussen milt en nier (Entrapment)
 • Het verplaatsen van een groot darmdeel naar een andere plaats in de buikholte (Displacement)
 • Het om een darmdeel heen slingeren van bijvoorbeeld een vetbult (lipoom) met een lange steel (Strangulatie)

Deze liggingsveranderingen veroorzaken een matige tot zeer ernstige koliek. Wanneer een dergelijk darmprobleem bestaat, kan het na korte of langere tijd een totale darmafsluiting veroorzaken. De darmen achter de afsluiting raken leeg en er zal dan na enige tijd weinig of geen mest meer verschijnen. De darmen vóór de afsluiting raken overvol en kunnen door de dierenarts soms als fietsbanden gevoeld worden. Uiteindelijk kan ook de maag overladen raken. Omdat het paard niet kan braken zal er voedsel uit de neus komen. Een paard met een maagoverlading is altijd een ernstig spoedgeval. Wanneer de maag niet snel met een neussonde wordt leeggeheveld, zal de maagwand scheuren en gaat het paard acuut dood.

In een afgesnoerd stuk darm kan er zeer veel vocht ophopen. In zo'n geval zal het paard snel uitdrogen en hierdoor misschien zelfs in shock raken. Een dergelijke patiënt zal met infusen behandeld moeten worden, voordat de oorzaak opgeheven kan worden. Door middel van bloedonderzoek kan bepaald worden, want de patiënt in zijn infuus nodig heeft. Ook kan er sprake zijn van een uitgebreide gasophoping bij zo'n verplaatst darmdeel. Dit zal soms tijdens een operatie uit de darm gezogen moeten worden.

Meestal kan een liggingsverandering van de darmen alleen operatief worden opgelost. Het spreekt voor zich dat de afloop van een koliekoperatie gunstiger zal zijn naarmate er sneller wordt ingegrepen. Wanneer er langer wordt gewacht, is de kans groot dat er een deel van de darmen niet meer levensvatbaar is en verwijderd zal moeten worden. Ook uitgedroogde dieren en hoogdrachtige dieren hebben slechtere operatiekansen. Hoewel de slagingskans van chirurgisch ingrijpen sterk verschilt per oorzaak, kan in het algemeen gesteld worden dan ongeveer 60% van de koliekpatiënten die geopereerd worden, deze zware ingreep succesvol doorstaan.

 

Symptomen

 • Schrapen met het voorbeen
 • Kijken of slaan naar de buik
 • Zweten
 • Niet willen eten
 • Willen rollen
 • Flemen = Bovenlip optrekken
 • Gestrekte stand (het lijkt of het paard probeert te plassen)
 • Sloom/afwezig gedrag
 • Zich laten vallen
 • Diarree
 • Buikomvang is toegenomen (bij gaskoliek)
 • Het paard is volledig apathisch (in zeer ernstige, vaak terminale gevallen)
 • Opboeren gas of groenige maaginhoud (zichtbaar in de neusgaten) (in zeer ernstige gevallen, waarbij direct de dierenarts ingeschakeld dient te worden)

 

Diagnose

De dierenarts zal proberen in te schatten hoe ernstig de koliek is. Hoeveel pijn het dier heeft kan namelijk iets zeggen over de oorzaak van de koliek. Dit kan gedaan worden aan de hand van het gedrag van het dier. Ook kan de dierenarts het paard een pijnstiller geven en vervolgens bekijken of de pijn dan verdwijnt en hoe lang de pijn dan weg blijft. Verder zal er vaak een slokdarmsonde aangelegd worden om te controleren of de maag van het paard opgezet is door reflux vanuit de darmen. De dierenarts zal ook bijna altijd rectaal onderzoek doen om te proberen of hij kan voelen wat het probleem is. Uiteraard kan hij daarbij alleen de delen van de darmen beoordelen die ver naar achteren gelegen zijn.

Behandeling

Bovenstaande maakt duidelijk dat het niet eenvoudig is bij een paard met koliek te beoordelen of er sprake is van een ernstige of een minder ernstige oorzaak voor de buikpijn.

Houd er rekening mee dat koudbloeden en Friezen minder koliekverschijnselen laten zien dan warmbloedpaarden; de situatie kan dus wel eens serieuzer zijn dan je denkt.

De hulp van de dierenarts zal ingeroepen moeten worden om de ernst van de situatie de beoordelen en een behandeling in te stellen. In afwachting van zijn/haar komst kan er wat met het paard gestapt worden, tenzij het paard niet in staat is overeind te blijven. Zorg in het laatste geval dat het dier zichzelf niet kan beschadigen; laat het desnoods in een bak of buiten gaan liggen.

Verwijder al het voer en geef het dier geen grote hoeveelheden (koud) water te drinken. De dierenarts zal na zijn/haar onderzoek en behandeling adviezen geven over rantsoen, strooisel, beweging en verdere controle van de patiënt. In sommige gevallen zal het paard een operatie nodig hebben om te overleven.

Nog meer weten over koliek? Klik dan hier.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oud nieuws!

....................

Dinsdag 27 mei

Gezocht een paard . . . .

De Princes Maxima manege in Den Dolder zoekt voor haar ruiters met een beperking een superbraaf paard. Wil jij je paard schenken of verkopen?
Kijk dan even hier.

 

Morgen op de Hilversumse Meent een draversfestijn. Meer informatie vind je hier.

 

Zaterdag 1 juni feest bij het tuincentrum van Johan van de Water. Meer info onder deze knop.

.............

Vrijdag 9 mei

Het klonen van dieren is verboden in Nederland maar het tvprogramma De Kennis van Nu ontdekt dat er wel degelijk gekloonde dieren zijn in Nederland. En dan zijn het ook nog paarden. Presentator André Kuipers staat oog in oog met drie klonen van het toppaard Jazz. Ze zijn gemaakt op basis van een stukje huidweefsel uit de hals van Jazz. De klonen zijn genetisch identiek maar zijn het ook exact dezelfde paarden? Een voorproefje van de uitzending:

Het programma is a.s. zondag 11 mei op Nederland 2 te zien om 19.45 uur.
.................

Woensdag 30 april

Eindelijk !!! ??? Ik zou zeggen::: gewoon afschaffen. 160 km - OP EEN DAG - door de woestijn raggen, . . . gekkenwerk!!

FEI: hogere straffen en langere rusttijden bij endurance.

 

Het moet nu eindelijk maar eens afgelopen zijn met de misstanden in de endurancesport: zware mishandeling en zelfs overlijden van paarden, gebruik van doping, verwisselen van paarden en andere soorten van fraude zijn aan de orde van de dag. De sport en met name de paarden moeten beschermd worden. Tijdens de Endurance round table op het FEI Sports Forum werd gisteren dan ook gesproken over zwaardere straffen voor de ruiters als hun paard gewond is en langere rustperiodes voor de paarden en meer verantwoordelijkheid. ‘Verregaande maatregelen’, aldus de FEI.

 

Met name in de woestijnraces – een agressieve variant van de endurancesport – in een aantal ‘Groep VII-landen’ (Arabië) komen excessieve gevallen van schending van welzijnsvoorschriften voor. De afgevaardigden die op het forum in Lausanne aanwezig waren, stonden dan ook volledig achter deze hervormingen. ‘Het welzijn van de paarden is niet alleen een veterinaire kwestie; het is een zaak die iedereen die met de sport te maken heeft aangaat’, zei 1st vice-president John McEwen, die ook voorzitter is van de FEI Veterinary Committee.

Naast de voorgestelde wijzigingen van de regels met betrekking tot aansprakelijkheid en verantwoordelijkheid van officials, betere bescherming van de paarden door langere rusttijden en straffen voor de ruiters werd een onafhankelijke Governor Advisors (IGA) in het leven geroepen en een verbeterde regelgeving wat betreft belangenconflicten.

 

De aanwezigen stonden ook achter de nieuwe FEI Endurance Codex, een gedragscode voor officials, ruiters en trainers waarin verantwoordelijkheid, verantwoordingsplicht en sancties beschreven staan. Een dergelijk document is er wel al voor FEI veterinairen. Ook de implementatie van het Global Endurance Injuries Studies (GEIS), een endurance-database waardoor misstanden beter gemonitord – en dus aangepakt – kunnen worden, werd positief ontvangen.
De nieuwe regels worden nog een keer verspreid onder de nationale federaties voor een laatste beoordeling, waarna het FEI-bestuur tijdens haar meeting op 9 en 10 juni de regels kan goedkeuren en meteen kan laten uitvoeren.

FEI/Horsetalk/Hoefslag

 

.......................

Maandag 31 maart

Afgelopen woensdag bleek het veulen van Sunrise na controle van de eigen dierenarts in Hooge Mierde niet helemaal fit. Om het zekere voor het onzekere te nemen is direct besloten om Sunrise en Daybreak naar de specialisten van de faculteit Utrecht te brengen. Daar bleek dat het veulen inderdaad niet helemaal gezond was. Afgelopen nacht verergerde de toestand en het veulen is vrijdagochtend aan een longbloeding overleden. Sunrise zelf maakt het goed en komt vandaag weer naar de stallen op Academy Bartels.

Imke op haar facebook: ”Ik kan dit niet geloven. Mijn hart is gebroken. Sunrise veulen daybreak is overleden..”

Gisteren plaatste Imke nog deze foto op Facebook van Daybreak buiten in de wei.

-----------

Zwaar verwaarloosd paard niet te redden . . . . . Hoe kan in een dichtbevolkt land als Nederland een dier toch lange tijd niet opgemerkt worden?? Klik even hier.

...........................

Vrijdag 28 maart

Rhino in het Gooi. Meer informatie vind je hier.

Vanmiddag heb ik de presentatie van het boek De Kracht van de Kudde bijgewoond op uitnodiging van de uitgever. Meer informatie over dit boek vind je hier.

Een van de eerdere 'paardenboeken' De Natuur van het Paard van deze uitgever mocht ik redigeren nadat Wilma Wedman - een vriendin van mij- dit boek vertaald had. En ik mocht het voorwoord in dit boek schrijven. Meer informatie vind je hier.

..............

Donderdag 20 maart

Op YouTube is er een video verschenen van de redding van een paard. Het paard was in een afgelegen ravijn in 30 meter naar beneden gevallen. Ook zijn amazone kwam daar ten val. Zij liep, naar het zich nu laat aanzien, lichte verwondingen op. Haar man wist bij het paard te komen. Hij hield het paard rustig tot de brandweer en de dierenarts was gearriveerd. Volgens de amazone zakte de grond plotseling onder hun voeten vandaan.

Het paard kon niet op een andere manier worden gered dan per helikopter. Een dierenarts kon wel ter plaatse komen om het dier te verdoven. Ook assisteerde de dierenarts met het omdoen van het harnas. De lokale brandweerhelikopter tilde het 16-jarige paard voor ruim 3 kilometer meer dan 40 meter in de lucht.

Het filmpje vind je hier.
...............

Dinsdag 18 maart

Dekens . . . . Het leek lente. Het was bijna zomer. En nu weer herfst!

Misschien kan ik sommige paardenliefhebbers helpen met het probleem: Wel of geen deken op. Het valt mij op dat veel paarden, die de hele ‘winter’ onder dikke dekens stonden nu in eens dekenloos staan. Mijn inziens is dat niet zo verstandig, zeker niet nu de nachten toch redelijk koud zijn. Wij haalden op de manege aan de Nik...kelstraat de dekens overdag af als het 10*C of warmer werd. En dan ’s avonds deden wij de dekens van onze pensiongasten weer op, want ik had altijd veel hulp van vrijwilligers. Dat moest ook wel met zo’n 90 paarden en pony’s. Nu kan ik me voorstellen dat de meeste pensionhouders hier niet aan beginnen. Maar ik hoorde laatst dat een instructeur/ medewerker een Whattsapp groep heeft samengesteld met de toepasselijke naam: Op en af. Op die manier is het redelijk makkelijk om onderling afspraken te maken.

 

Valegro niet op Indoor Brabant. Lees hier maar even. Kijk eens naar de foto en vooral naar het expressieve . . . achterbeen!

...............

Vrijdag 7 maart

Wat een geweldige machine!

 

..............

Donderdag 6 maart

De springruiter Maikel van der Vleuten wint springproef met Fjord in Götenborg !! Hier vind je de foto's.

.....................

Maandag 3 maart

Een paard als . . houthakker.

............................

Zondag 2 maart

Albert Voorn geeft Adelinde Cornelissen een clinic. En . . . Albert Voorn en Adelinde op . . . Parzival met een . . . SPRINGZADEL!! Kijk even hier.

 

Albert Voorn op de moeilijke hengst Lando tijdens de Olympische Spelen in Sydney 2000. Gewoon, zonder martingaal, gewoon simpel. Wat een vakman! Hij won zilver. Klik even hier.

.......................

Woensdag 19 februari

Anky was te gast bij RTL Late.

.....................

Zondag 16 februari

Zaterdag 22 februari is Vereniging Het Groninger Paard te gast bij de Flevomanege in Dronten voor de jaarlijkse hengstenkeuring. Een fokjury beoordeelt Groninger hengsten voor de fokkerij en demonstraties laten zien hoe goed bruikbaar deze paarden zijn. Kom kijken en laat u charmeren door het Groninger paard!

De hengstenkeuring is een mooie kans om de fokkerij en mogelijkheden van het Groninger paard te ontdekken. Op dit jaarlijks terugkerende evenement bepaalt Vereniging Het Groninger Paard of hengsten voldoen aan de eisen van de fokkerij. Het keuringsprogramma begint ’s morgens en duurt de hele dag.

Meer informatie over dit oude ras vind je hier.

 

................

Zaterdag 15 februari

Na de Oostvaarders Plassen, nog meer paarden en koeien, die honger hebben. Kijk even hier. Staatsbosbeheer: Groene MAFFIA!

Heerlijk dat al die idiote valentijns-onzin weer is voorbij. 364 dagen zonder dat commerciele geleuter. Lekker rustig!!

....................

Dinsdag 11 februari

Hoezo gestoord? Kijk hier maar even.

...............

Donderdag 6 februari

Zo'n lief reclamefilmpje.

......................

Woensdag 5 februari

Vallen van een paard kun je leren . . . . Ik ga nog even oefenen. Kijk even hier, nb dit ben ik niet!!!

 

.................

Vrijdag 31 januari

 

Tijdens gladheid en ijzel met je paard in de trailer op weg? Er zal een goede reden geweest zijn, maar het goed ging mis.

Maar dan moet het paard weer in diezelfde omgevallen, gedeukte trailer! Niet te geloven!! Kijk even hier. Er is in Drenthe zeker maar één trailer.

....................

Donderdag 30 januari

Wat doe je als een paard in het water gerecht komt? De brandweer bellen. en dan nog zijn er heel veel mensen nodig om het dier uit het water te krijgen. Klik maar even hier.


Nog een paar tips:

* Met een shovel kan het paard opgetild worden, dat is minder belastend voor de achterbenen.
* Trek NOOIT aan het hoofd of aan de hals. Of aan de voorbenen!

Brandslang achter de billen een achter de schoft langs: zo houd je het paard heel!!

.................

Woensdag 29 januari

Winter-loslaat-tip:

Voordat je je pony of je paard los gaat laten in bv een met zout gestrooide buitenbaan STAP je hem aan de hand los.
Ik zou mijn paard nooit zo uit stal losgooien, spierscheuringen kunnen nl het gevolg zijn als je het beest geen warming-up geeft. Als je gaat rijden stap je hem ook los. Dus . . .
De meeste paarden gaan helemaal uit hun plaat als ze los mogen, dus vergeet de warming-up nooit.
En dan natuurlijk de DEKEN AF. Ik ga niet met mijn winterjas aan hardlopen.
Als je paard uitgeraasd is, ga hem dan even op adem stappen (colling-down) eventueel met een zweetdeken op, geen winter/staldeken. Als hij weer opademen en op temperatuur is, en dat duurt soms best wel even, kan hij naar stal. En dan de zweetdeken wisselen. Mocht hij gaan nazweten moet je de zweetdeken even wisselen voor een droge.

Als je tijdens het loslaten de deken ophoudt, gaat je paard op stal vreselijk nazweten en heb je kans op een ziek paard.
Bedankt namens de paarden en pony's. Vragen? Stel ze via: w.lobregt@planet.nl of info@lies-beuker.nl

Sneeuw en rijden of in de paddock?? Dat kan: Met het sneeuwbeslag en dat ziet er tegenwoordig zo uit:

Je ziet hierboven een ijzer voorzien van kleine kalkoenen met widiakoppen en een rubberrand, die ervoor zorgt dat de sneeuw niet onder de voet blijft plakken. Widia betekent zo hard als diamant.Hier zie je de onderkant van de hoef; links zonder kalkoenen, volgens mij niet zo slim¿¿ . En rechts met kalkoenengaten.

Onder deze knop vind je meer informatie over deze sneeuwzolen.

 

Gewone - korte en lange - kalkoenen met en zonder widiakoppen. Wij noemen kalkoenen ook wel stiften of stoten.
Deze worden gebruikt bij het springen en dressuurrijden op o a een grasbodem.

Met dit apparaat kun je hoeven krabben, de kalkoengaten schoonmaken (dat is een rotklus!) en de kalkoenen aandraaien (en dat is een redelijk gevaarlijke klus met dit oude appaart). Lees even verder voor een moderne oplossing.

 

Deze rubber stoppen kun je in de kalkoengaten plaatsen zodat er geen vuil in de gaten kan komen. Watjes werken ook goed.

Een voorbeeld van een achterjzer van een springpaard, zo'n dier moet veel grip hebben op de bodem, anders verliest hij het vertrouwen tijdens het springen.

De gripper - volgens mij een geweldig en veilig apparaat- vind je onder deze knop.

------------------------

 

Koud ? Kou !

Het is koud en je paard of pony staat op stal, zorg dan dat hij zoveel mogelijk beweging krijgt.

Benut iedere mogelijkheid om hem beweging te geven. Van 15 minuten poetsen wordt je paard niet veel warmer of gelukkiger. Misschien kun je er nog wat bijrijders bijnemen?
En zorg er nu voor dat het dier er meerdere keren per dag uitkomt, één keer per dag is echt te weinig.
Heb je geen tijd? Dat is voor het dier erg vervelend (letterlijk en figuurlijk) zet hem dan eens vaker in de stapmolen of in de paddock. Of zoek iemand, die hem lekker extra onder het zadel wil stappen.
Beweging is nodig om hem warm te houden, in goede conditie te houden, om zijn hoeven gezond te houden, om koliek te voorkomen, om verveling te bestrijden, etc.

Gedragsstoornissen of stalondeugden kunnen door een paard ontwikkeld worden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor afwijkend gedrag, maar meestal is het een gevolg van verkeerde omgang met het dier of verkeerde levensomstandigheden, verveling of voortdurende stress - of conflictsituaties. Soms is de oorzaak een communicatieprobleem tussen mens en paard.
Gedragsstoornissen of stalondeugden kunnen als het ware als een uitlaatklep voor de onvrede met de situatie gezien worden.
We merken allemaal dat onze paarden en pony's nu veel frisser ( = vlotter ) zijn dan wanneer het 30 * C is. Maar wordt dan niet boos als hij alle kanten opspringt, maar vraag gehoorzaamheid!!

Een voorbeeld: Als je weet dat hij erg fris begint: stap hem dan even los aan de hand laten hem even los in de paddock of longeercircel. Zadel hem dan snel op en ga direct aan het werk. Misschien is het wel handig om als je op een manege of pensionstal staat om het volgende even te melden: "Ik heb hem al losgelaten of gelongeerd, dus hij heeft een deel van zijn warming-up al gehad."
Anders krijg je weer van die opmerkingen zoals: "Moet je hem niet losstappen?" "Zielig!!"
Maar . . . een andere ruiter weet natuurlijk niet wat jij al gedaan hebt met je paard voordat je gaat rijden.
En geef altijd het goede voorbeeld!!

Als je het paard gaat uitstappen (colling down) en hij is geschoren of heeft snel last van zijn rugspieren, leg dan een nierdeken/uitijdeken/zweetdeken over zijn lendenen en zijn croupe.

 

Bitten.

Als het koud is vinden de paarden zo’n ijskoud bit ook niet lekker. Nee, ze willen graag een verwarmd bit. Hoe doe je dat ?
* Je kunt het bit even opwarmen met je eigen handen, als je tenminste warme handen hebt.
* Of even onder de warme kraan houden.

Handschoenen.

Zo, het is lekker fris weer, dus haal de rijhandschoenen maar uit de kast. Anders zie je je handen nog wel, maar je voelt ze niet meer !

Kleding.

Tip als het erg koud is: doe thermos-ondergoed aan of trek over je rijbroek een trainingsbroek aan. MAAR doe geen mallot onder je rijbroek, dat zit voor geen meter. Die trainingsbroek is veel warmer. Veel laagjes houden lucht vast en isoleren beter.

Rijlaarzen.

Als je thermosrijlaarzen hebt of gaat kopen let er dan op dat ze niet te dik zijn om mee te rijden. Je hebt - als ze zo erg dik zijn – geen enkel gevoel met het lijf van het paard. Ik zelf vind ze waardeloos om mee te rijden, lopen . . . prima.

Dekens afdoen.

Hoe doe je een paardenjas (=deken) uit ? Begin van achteren af : eerst de koorden tussen de achterbenen losgespen ( de bilkoorden). De bilkoorden zitten niet op alle dekens, maar vergeet ze niet, want dan krijg je ongelukken!!
Daarna pas de dekensingels losmaken en als ALLERLAATST maak je de voorborst-sluitingen los.

Dekens opdoen.

Als het paard of de pony naar stal gaat en afgezadeld moet worden, leg je eerst de deken op het dier zijn achterhand. Daarna doe je het zadel af en wrijf je de plek waar het zadel gelegen heeft even met stro. Daardoor heeft het paard geen jeuk op die plek. Daarna doe je de deken opnieuw op de rug en de maakt de voorsluiting vast, dan doe je de dekensingels vast en daarna de bilkoorden. Die doe je ook vast, en rijg de ene door de anderen, NIET KRUISEN.

Sterkte met de kou!!

-------------

Ofion zoekt een leuke medeberijd(st)er. Kijk even hier.

................

Dinsdag 21 januari

 

Kijken en . . . zien !!

Ik hoor en hoorde heel vaak: 'Hij was zo LASTIG op die ene plek in de rijbaan, en toen ging hij er eindelijk langs...... en nee hè . . . toen begon hij weer opnieuw te zeuren en hij ging weer niet langs die plek terwijl hij het allang gezien had op de andere hand.'
OF:
'Hij stelt zich zo aan, want op de linkerhand gaat hij wel langs E en op de rechterhand wil hij er niet langs, wat is dat dier toch LASTIG!'

Zo eenvoudig ligt dit dagelijkse probleem voor heel veel ruiters echt niet. Ik hoop dat je na het lezen van het volgende artikel meer begrip voor het paard zal hebben. Hier kun je lezen EN begrijpen waarom een paard zo LASTIG reageert.

Als je boos wordt omdat het paard/pony op die speciale plaats zo lastig is en jij pakt hem daar steeds weer door (= aanpakken , straffen) zal het beest alleen al bang worden voor de straf, die hij DAAR krijgt.
En dan ben je je doel ver voorbij geschoten en dan moet je heel veel stappen terug om het vertrouwen van je paard weer terug te krijgen.

Dus negeer het 'schrik' gedrag, ga op een ander deel van de baan op een grote volte werken en ga geleidelijk aan naar de enge omgeving. Een soort volte verleggen, en houd je paard een beetje schoudervoor/schouderbinnenwaarts en probeer hem langzaam met je binnenbeen en buitenteugel langs de bakkabouterplaats te loodsen.
En dan begint het hele verhaal opnieuw op de andere hand. Forceer niets; maar zet rustig door. Lukt het vandaag niet; dan morgen wel. En je rijdier blijft vertrouwen in jou houden.

......................

Zondag 19 januari

Wij hebben vaak na zinloos geweld, overvallen op oude mensen, dierenmishandelingen onze hoofden vol met de vraag: "Hoe kunnen dit soort dingen gebeuren?"
Waar is het respect voor elkaar. Ik ben wat ouder, en begrijp dat de betekenis van mijn woord respect anders is dan voor sommige jongeren. Mijn respect is eerbied en begrip. Soms wordt het woord respect door hen gebruikt in de vorm van : "Jij moet respect hebben voor mij en mijn daden."
Goed, waar het mij ook om gaat is de manier waarop kinderen, pubers en volwassenen 'praten'= schrijven over hun paard of over manegepaarden. Ik kom tegen: .u. paard, sukkel en zelfs op FB werd een lespaard een KNEUS genoemd, omdat hij zo 'lastig' was. Arm beest, hij heeft niet gekozen om onder het zadel te moeten lopen met een of andere gek op zijn rug.
Niet alleen manegepaarden, maar ook eigen paarden worden zo vaak niet begrepen en zijn dus 'lastig'. Ik vind dat veel ruiters en amazones zelf heel erg lastig zijn voor hun paard!
Wees blij met het feit dat je mag paardrijden of met het feit dat je een eigen paard of pony hebt.
Vroeger (ja ik weet het) hoefde niemand niets negatiefs over een manegepaard te zeggen en als je het wel deed kon je op ons bedrijf vertrekken.
Laten wij de wereld verbeteren en gewoon bij ons zelf en onze omgeving beginnen.
Een fijne dag en veel plezier met je dier.

..........................

Zaterdag 18 januari

TV tip : Blauw Bloed over koninklijke paarden.

In de serie ‘Blauw Bloed’ over het Nederlandse koningshuis, staat vanavond de liefde van de Oranjes voor paarden centraal. Prinses Beatrix genoot afgelopen weekend van de Friese hengstenkeuring in Leeuwarden. De stalmeester van de koning, Bert Wassenaar, spreekt met ‘Blauw Bloed’ over Benito, tot voor kort het rijpaard van de oud-vorstin en over het nieuwe paard van prinses Beatrix, Pascal.

Blauw Bloed: vanavond om 19:30 op Nederland 2.

.............

Dinsdag 14 januari

Meer nieuws over 'Deurne'.

........................

Vrijdag 10 januari

. . . . . . . Het Friese paard op RTL, kijk even hier.

..................

Woensdag 8 januari

Ofion zoekt een leuke medeberijder. Kijk even hier.

..............................

Woensdag 1 januari 2014

 

Nieuwjaarswens

 

De dagen rijgen zich aaneen
tot 365 gesloten kralen
de ketting is zo weer rond
alsof begin noch einde bestond
Na 2013 jaren van veronderstelde beschaving
waarin het van berenvel tot computer ging
Wij reizen zelfs al naar de maan
zijn wij er daarom ook als mens op vooruit gegaan…?
Nog dagelijks overspoeld door zinloos geweld
kunnen wij nu niet meer zeggen:
wij hebben het niet geweten
Hoe valt het later uit te leggen
dat wij het mens zijn, zijn vergeten.

Agressie, corruptie, honger naar macht
heeft nog nooit geluk gebracht.
Wordt het geen tijd te leren
dat alleen de mens zèlf
de geschiedenis kan keren….
Nimmer is er iemand verwond
omdat hij warmte en begrip ondervond
Laat daarom de klop op je hart
geen dichte deur betekenen
want daar, waar woord en gebaar
elkaar in gelegenheid raken
zal het de wereld leefbaarder maken

Gezondheid, geluk en vrede in 2014 !

 

 

...................

Hier vind je de rest van het nieuws!!!

.