Paardenwelzijn

Hier vind je de site van Brooke Hospital.

Organiseer bv eens een actie voor Brooks op jouw manege, pensionstal, of op school of op het bedrijf.

 Aandachtspunten bij (erg) warm weer:


Bij heet weer is het belangrijk om maatregelen te nemen om paarden en pony's te beschermen tegen de hitte. Niet alleen tijdens het rijden, maar ook in de wei kunnen de dieren last hebben van de hitte.

Let erop dat je paard zeker met warm weer altijd de beschikking heeft over vers drinkwater. Paarden kunnen enorm goed warmte afgeven door te zweten, maar ze moeten het vocht dat ze verliezen op tijd weer kunnen aanvullen, anders ontstaan er problemen. Op een warme dag kan een paard soms wel 60 liter water drinken, houd hier dus rekening mee! Als je paard uit zichzelf niet wil drinken kun je proberen om wat appelsap aan het water toe te voegen. De geur en de smaak zullen het paard vaak overhalen om toch te drinken.

Zet paarden zoveel mogelijk buiten wanneer het minder warm is, in de avond, nacht of 's ochtends vroeg. Midden op de middag staan veel paarden liever binnen in een koele stal. Zorg er bovendien voor dat de paarden buiten altijd ergens in de schaduw kunnen staan.

Paarden die zichtbaar last hebben van de warmte kunnen baat hebben bij het opdoen van een koude natte vliegendeken. Het vocht in de deken zal snel verdampen door de warmte van het paard en daardoor raakt het paard warmte kwijt. Afspuiten met water is ook een mogelijkheid om een paard af te koelen, maar gebruik dan liefst lauw water. Als je koud water gebruikt gaan de bloedvaten in de huid van het paard dicht en zal alleen de huid afkoelen. Het bloed stroomt dan nauwelijks nog door de huid en de koelte zal dus niet naar het binnenste van het paard vervoerd worden.

Houd er rekening mee dat paarden op dun behaarde plaatsen zoals de neus kunnen verbranden. Om dat te voorkomen kun je gebruik maken van een netje of masker dat de neus bedekt, of je kunt je paard insmeren met zonnebrand.


Rijden

Als je wil gaan rijden, probeer dan zoveel mogelijk 's ochtends vroeg te gaan of 's avonds als de ergste warmte voorbij is.

Op wedstrijden worden organisatoren verzocht ruim voldoende gelegenheid te voorzien om paarden te laten drinken en af te koelen. Toch is het altijd verstandig om zelf voldoende water mee te nemen voor je paard. Na de wedstrijd kun je je paard afsponzen of eventueel afspoelen. Ook hier geldt dat afspoelen met erg koud water niet zorgt voor een efficiënte afkoeling van het paard.

Geef het paard ook op een wedstrijddag regelmatig de kans om te drinken en voeg eventueel appelsap toe aan het water als het paard moeilijk drinkt. Voorkom dat het paard een grote hoeveelheid water ineens drinkt, want dat kan aanleiding geven tot koliek. Als paarden lange erg veel zweten raken ze ook veel zouten kwijt. Het kan dan belangrijk zijn om naast water ook elektrolyten te geven. Dit is vooral het geval bij paarden die deelnemen aan endurance, eventing of marathon.

Laat paarden bij erg warm weer niet te lang op de trailer of vrachtwagen staan. Zoek waar mogelijk samen met het paard de schaduw op. Als er toch paarden in de trailer of vrachtwagen moeten blijven, zet dan zoveel mogelijk alles open zodat het kan luchten.

De Nederlandse dierenbescherming waarschuwt (huis)dierhouders deze warme dagen extra aandacht aan de dieren te besteden.

Een paard of pony heeft een liksteen echt NODIG!! Meer informatie.

Onder deze knop droogstap tips voor manegeleerlingen en natuurlijk ook voor paarden eigenaren.

------------------

De - zwarte- nachtschade.Een giftige plant, die vaak aan de rand van weilanden, rijbanen en paddocks staat. De paarden zullen deze plant niet eten, maar wanneer er weinig gras staat kan opname via de mond soms voorkomen. Dus haal ze weg!!

Hier vind je nog veel meer foto's van de nachtschade.

De plant op de voorgrond heeft de bijzondere, iets paarsachtige bladkleur. Op de achtergrond staat ook een nachtschadeplant.

Meer giftige planten vind je onder deze knop.

-------------------------

 

Scheer jij de oren van je paard nog kaal?


ERMELO –Deze maand staat het scheren van tastharen en de oren centraal in de voorlichtingscampagne ‘Ik zorg goed voor mijn paard! Wat doe jij?', van de Sectorraad Paarden (SRP). De campagne informeert paardenhouders over belangrijke welzijnsthema's via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

De tastharen rond de mond en de haren in de oren bij paarden en pony's hebben een functie. De haren in de oren beschermen tegen regenwater, vuil, insecten en parasieten. Wanneer de haren worden verwijderd hebben deze dus vrij spel. Het uitscheren van de oren is voor veel paardenhouders nog altijd gebruikelijk. Veelal omdat het mooier wordt gevonden en het hoofd meer uitstraling krijgt. Maar het is in wezen, een inbreuk op het welzijn van het paard. Net als het scheren van de tastharen. Onder de neus en mond kan een paard nauwelijks dingen met het oog waarnemen. De tastharen nemen de rol van de ogen over. Met de haren tast een paard of pony de omgeving af. Voelt het bijvoorbeeld oneffenheden op de grond, zijn voer in de bak of op de grond. Door de tastharen zal een paard zich minder snel stoten.

De Sectorraad Paarden (SRP) heeft het niet geheel uitscheren van de oren en het afscheren van de tastharen opgenomen in de Gids voor Goede Praktijken.

In Duitsland is wettelijk vastgelegd dat het geheel uitscheren van de oren niet in toegestaan.

Het is geen probleem om de uitstekende haren te verwijderen maar het gehele oor uitscheren moet tot het verleden behoren. De samenwerkende partijen in de Sectorraad Paarden gaan dit vanaf nu actief bij leden onder de aandacht brengen. In de eerste instantie worden leden via voorlichting op de hoogte gebracht. Dit wordt aansluitend in reglementen van fokkerij, ondernemers en sport opgenomen. Een paard met geheel uitgeschoren oren, mag dan niet langer deelnemen aan fokkerij en sport evenementen.

Over de campagne
De voorlichtingscampagne is een initiatief van de Sectorraad Paarden in samenwerking met het Nederlands Hippisch Kenniscentrum en het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie en richt zich met de website http://www.voorkompaardenleed.nl/ op het verbeteren van kennis over paardenwelzijn. Paardenliefhebbers kunnen de actie volgen en delen via Facebook op facebook.com/voorkompaardenleed en Twitter met #voorkompaardenleed. De campagne informeert paardenhouders via een website, posters en social media over de juiste verzorging van een paard.

De campagne is een vervolg op de Gids voor Goede Praktijken, die sinds vorig jaar een aantal praktische richtlijnen voor paardenwelzijn onder de aandacht brengt. De campagne is in juni van start gegaan met voorlichting over het natuurlijke gedrag van het paard. Deze maand staat de aard van het paard centraal, de komende maand wordt aandacht besteed aan de huisvesting van het paard.

 

Paardenwelzijn in de winterperiode.

 

PAARD/PONY IN HET LAND?

Je neemt - wel bewust- een risico, maar de slotenkant MOET dan wel worden afgezet!! Paarden zien de kant niet, of gaan even 'drinken', met als gevolg dat ze door het ijs kunnen zakken. er zijn al verschillende paarden in de sloot terecht gekomen.

Paard zakt door het ijs: Kijk hier even.

Paard zakt door het ijs: Klik even hier.

Nog eentje.

Winter-loslaat-tip:

Voordat je je pony of je paard los gaat laten in bv een met zout gestrooide buitenbaan STAP je hem aan de hand los.
Ik zou mijn paard nooit zo uit stal losgooien, spierscheuringen kunnen nl het gevolg zijn als je het beest geen warming-up geeft. Als je gaat rijden stap je hem ook los. Dus . . .
De meeste paarden gaan helemaal uit hun plaat als ze los mogen, dus vergeet de warming-up nooit.
En dan natuurlijk de DEKEN AF. Ik ga niet met mijn winterjas aan hardlopen.
Als je paard uitgeraasd is, ga hem dan even op adem stappen (colling-down) eventueel met een zweetdeken op, geen winter/staldeken. Als hij weer opademen en op temperatuur is, en dat duurt soms best wel even, kan hij naar stal. En dan de zweetdeken wisselen. Mocht hij gaan nazweten moet je de zweetdeken even wisselen voor een droge.

Als je tijdens het loslaten de deken ophoudt, gaat je paard op stal vreselijk nazweten en heb je kans op een ziek paard.
Bedankt namens de paarden en pony's. Vragen? Stel ze via: w.lobregt@planet.nl of info@lies-beuker.nl

Sneeuw en rijden of in de paddock?? Dat kan: Met het sneeuwbeslag en dat ziet er tegenwoordig zo uit:

Je ziet hierboven een ijzer voorzien van kleine kalkoenen met widiakoppen en een rubberrand, die ervoor zorgt dat de sneeuw niet onder de voet blijft plakken. Widia betekent zo hard als diamant.Hier zie je de onderkant van de hoef; links zonder kalkoenen, volgens mij niet zo slim¿¿ . En rechts met kalkoenengaten.

Onder deze knop vind je meer informatie over deze sneeuwzolen.

 

Gewone - korte en lange - kalkoenen met en zonder widiakoppen. Wij noemen kalkoenen ook wel stiften of stoten.
Deze worden gebruikt bij het springen en dressuurrijden op o a een grasbodem.

Met dit apparaat kun je hoeven krabben, de kalkoengaten schoonmaken (dat is een rotklus!) en de kalkoenen aandraaien (en dat is een redelijk gevaarlijke klus met dit oude appaart). Lees even verder voor een moderne oplossing.

 

Deze rubber stoppen kun je in de kalkoengaten plaatsen zodat er geen vuil in de gaten kan komen. Watjes werken ook goed.

Een voorbeeld van een achterjzer van een springpaard, zo'n dier moet veel grip hebben op de bodem, anders verliest hij het vertrouwen tijdens het springen.

De gripper - volgens mij een geweldig en veilig apparaat- vind je onder deze knop.

------------------------

 

Koud ? Kou !

Het is koud en je paard of pony staat op stal, zorg dan dat hij zoveel mogelijk beweging krijgt.

Benut iedere mogelijkheid om hem beweging te geven. Van 15 minuten poetsen wordt je paard niet veel warmer of gelukkiger. Misschien kun je er nog wat bijrijders bijnemen?
En zorg er nu voor dat het dier er meerdere keren per dag uitkomt, één keer per dag is echt te weinig.
Heb je geen tijd? Dat is voor het dier erg vervelend (letterlijk en figuurlijk) zet hem dan eens vaker in de stapmolen of in de paddock. Of zoek iemand, die hem lekker extra onder het zadel wil stappen.
Beweging is nodig om hem warm te houden, in goede conditie te houden, om zijn hoeven gezond te houden, om koliek te voorkomen, om verveling te bestrijden, etc.

Gedragsstoornissen of stalondeugden kunnen door een paard ontwikkeld worden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor afwijkend gedrag, maar meestal is het een gevolg van verkeerde omgang met het dier of verkeerde levensomstandigheden, verveling of voortdurende stress - of conflictsituaties. Soms is de oorzaak een communicatieprobleem tussen mens en paard.
Gedragsstoornissen of stalondeugden kunnen als het ware als een uitlaatklep voor de onvrede met de situatie gezien worden.
We merken allemaal dat onze paarden en pony's nu veel frisser ( = vlotter ) zijn dan wanneer het 30 * C is. Maar wordt dan niet boos als hij alle kanten opspringt, maar vraag gehoorzaamheid!!

Een voorbeeld: Als je weet dat hij erg fris begint: stap hem dan even los aan de hand laten hem even los in de paddock of longeercircel. Zadel hem dan snel op en ga direct aan het werk. Misschien is het wel handig om als je op een manege of pensionstal staat om het volgende even te melden: "Ik heb hem al losgelaten of gelongeerd, dus hij heeft een deel van zijn warming-up al gehad."
Anders krijg je weer van die opmerkingen zoals: "Moet je hem niet losstappen?" "Zielig!!"
Maar . . . een andere ruiter weet natuurlijk niet wat jij al gedaan hebt met je paard voordat je gaat rijden.
En geef altijd het goede voorbeeld!!

Als je het paard gaat uitstappen (colling down) en hij is geschoren of heeft snel last van zijn rugspieren, leg dan een nierdeken/uitijdeken/zweetdeken over zijn lendenen en zijn croupe.

 

Bitten.

Als het koud is vinden de paarden zo’n ijskoud bit ook niet lekker. Nee, ze willen graag een verwarmd bit. Hoe doe je dat ?
* Je kunt het bit even opwarmen met je eigen handen, als je tenminste warme handen hebt.
* Of even onder de warme kraan houden.

Handschoenen.

Zo, het is lekker fris weer, dus haal de rijhandschoenen maar uit de kast. Anders zie je je handen nog wel, maar je voelt ze niet meer !

Kleding.

Tip als het erg koud is: doe thermos-ondergoed aan of trek over je rijbroek een trainingsbroek aan. MAAR doe geen mallot onder je rijbroek, dat zit voor geen meter. Die trainingsbroek is veel warmer. Veel laagjes houden lucht vast en isoleren beter.

Rijlaarzen.

Als je thermosrijlaarzen hebt of gaat kopen let er dan op dat ze niet te dik zijn om mee te rijden. Je hebt - als ze zo erg dik zijn – geen enkel gevoel met het lijf van het paard. Ik zelf vind ze waardeloos om mee te rijden, lopen . . . prima.

Dekens afdoen.

Hoe doe je een paardenjas (=deken) uit ? Begin van achteren af : eerst de koorden tussen de achterbenen losgespen ( de bilkoorden). De bilkoorden zitten niet op alle dekens, maar vergeet ze niet, want dan krijg je ongelukken!!
Daarna pas de dekensingels losmaken en als ALLERLAATST maak je de voorborst-sluitingen los.

Dekens opdoen.

Als het paard of de pony naar stal gaat en afgezadeld moet worden, leg je eerst de deken op het dier zijn achterhand. Daarna doe je het zadel af en wrijf je de plek waar het zadel gelegen heeft even met stro. Daardoor heeft het paard geen jeuk op die plek. Daarna doe je de deken opnieuw op de rug en de maakt de voorsluiting vast, dan doe je de dekensingels vast en daarna de bilkoorden. Die doe je ook vast, en rijg de ene door de anderen, NIET KRUISEN.

Sterkte met de kou!!

-------------------------

Paard wel of niet in het land of in de bak/paddock met sneeuw??

Mijn inziens ligt dat aan een aantal factoren:

* Is de ondergrond bevroren? Soms heeft voorafgaand aan de sneeuw geregend en is de ondergrond hard en glad. Als de ondergrond glad is: niet loslaten levensgevaarlijk voor je paard zijn pezen.

* * Is de ondergrond bevroren maar redelijk vlak? En het vriest, dus de sneeuw klontert niet onder de voeten? Dan kun je een paard loslaten, maar als ze knotsgek zijn neem je een risico. Het paard is altijd het kind van de rekening.

* * * En nu dooit het, . . . . dus de sneeuw vormt klossen onder de hoeven. Staat je paard op ijzers, voor of rondom ? NIET loslaten.
Heb je een rustig (oud) paard of pony, smeer dan veel uierzalf of vasseline of hoefvet onder de voet. En herhaal dat een paar keer per dag. Om plakken tegen te gaan.

------------------------

Kou en voer

Bij strenge vorst moeten eigenaren voor extra voedsel en water voor paarden zorgen. De Dierenbescherming waarschuwt dat water een probleem kan zijn. ,,Als paarden dat niet hebben, gaan ze aan ijs likken met het ellendige gevolg dat hun tong eraan vastvriest”, aldus een woordvoerder van de Dierenbescherming.

Paarden die altijd buiten leven kunnen heel lage temperaturen aan, maar hebben wel extra voedsel nodig, zeker als er (veel) sneeuw ligt. Bij sneeuw moeten eigenaren extra alert zijn. Het eten van (veel) sneeuw is namelijk niet goed voor de dieren. Kans op koliek wordt groter.

--------------------------

Dekens.

We gebruiken ze te pas en te onpas. Medisch fysioloog dr. Eric van Breda is geen voorstander van dekens. Hij legt uit wanneer het paard het eigenlijk koud heeft.
Dr. Eric van Breda weet als medisch fysioloog hoe een lichaam werkt en wanneer een paard het warm of koud heeft. Wat vindt hij van dekens op een paardenlijf?

We moeten in ons achterhoofd houden dat een deken geen comfortproduct is voor het paard. Het is eerder onhandig en lastig.

Wel of geen deken? Wanneer? Kijk even hier

Welke? Kijk even hier.

 

------------------

Paardenwelzijn in de lenteperiode.

9 maart

Langzamerhand worden de dagen weer langer en als het weer wat warmer gaat worden gaan de grassprietjes ook weer groeien. De haartjes komen weer los, dus poetsen!!
Tip: laat je paard of pony vaak rollen, om te voorkomen dat hij op stal zich vast rolt. En doe regelmatig die deken af zodat de huid lekker kan luchten. Zo kun je ook huidschimmel voorkomen.

Denk ook eens aan de verzorging van het gebit van je paard. Hij moet minstens 1 of 2 x per jaar naar de tandarts.
Kijk eens onder deze knop. KIJK VOORAL EENS NAAR DE FOTO'S!!

 

Ik moet een paar dingen kwijt:

-Het was het 11 tot 15 * C in de zon, en ik zag op verschillende plaatsen in het Gooi Tinkers en Shetlanders in een paddock staan met . . . winterdekens op. Zielig !!!

- - Vandaag ben ik ergens in het land op bezoek bij een vriendin, die op een pensionstal staat.

Ik sta daar te kijken en . . er komt een mevrouw met haar paard uit de stal, zij loopt naar de longeercircel. Gooit het paard los in de circel, zweep er bij en in volle galop rende het arme dier - zonder losgestapt te zijn - zijn rondjes. En maar opjagen en maar knallen met de zeep. Met 2 =twee 2 =twee!!! dekens op!
Nou ik moest mijn long er bijna af bijten om niets te zeggen en uit te leggen dat dat erg zielig was voor het arme dier.. En dan het aller ergste: zo uit de longeercircel, zonder uit te stappen (= cooling down) werd het hijgende en zwetende beest in zijn stal gezet.

- Net gezien: een instructrice zit op een stoel privé-les te geven...dat op zich vind ik al een beetje zwak, tenzij zij een blessure heeft, dit was niet het geval....de stoel staat midden in de uitgang van de rijbaan.
De rijbaan wordt af gesloten met een schriklint, dat...... gewoon op de grond ligt. Onder de stoel.
Stel dat er iets gebeurd waardoor een van de paarden, die in de baan lopen erg schrikt. Een paard, dat schrikt gaat terug naar de veilige stal, het leed is niet te overzien. "Mijn paard schrikt niet".

- Schriklint van een rijbaan of paddock hoort nooit op de grond te liggen, maar moet altijd worden opgehangen of teruggehangen. Als je paard in dat lint komt met zijn benen, kan dit tot vreselijke draadwonden leiden. Schrikdraad en - lint ophangen!!

- Meisje zadelt pony af en laat hem gewoon los staan in de buitenbaan, en brengt het zadel weg, pony loopt weg en doet zijn hoofd naar beneden en stapt in de teugel. Hij schrikt, doet zijn hoofd omhoog, de teugel breekt net op het moment dat hij bijna achteroverslaat. Arme pony(mond)!

- Een IJslandse pony met een zomerdeken op, en het was 22*C !! Nee, het was echt geen exceemdeken!

- Een eigenaar staat al sms-end het paard te longeren!

- Een paard in een trailer, met het zadel al op. volgens mij kan het zadel niet strak zitten, wat dat is niet echt paardvrioendelijk, als het zadel (te) los zit kan het schuiven met alle gevolgen van dien. Singeldrukkingen kunnen zo ook heel snel ontstaan.

- Een pony, even snel vastgebonden met zijn teugels aan een hek?

--------------------------------

Hoefijzers:

Links zie je een voorhoefijzer, herkenbaar aan de ronde vorm. De voorhoeven moeten meer gewicht (3/5 van het paardengewicht komt op de voorhand) dragen en zijn ze dus groter en ronder dan de achterhoeven.

Er zit altijd één lip aan de voorkant van het ijzer.
 

Links zie je een achterijzer, dat is smaller en ovaal van vorm.

 

Met 2 zijlippen, om te voorkomen dat het paard zich vangt of zich betrapt.

Lees even verder.

 

 

Zich vangen.

Links de voorvoet en rechts de achtervoet,
als de achtervoet een ijzer zou hebben met een voorlip trapt het paard heel snel zijn voorijzer eraf.

Dus daarom hebben achterijzers dubbele lippen.

 

 

Dit is een balbetrapping.

 

Zich betrappen.

Links de voorvoet en rechts de achtervoet, als de achtervoet een ijzer zou hebben met één voorlip zou de verwonding nog erger zijn.

 

Maar . . . . . dubbele lippen op het voorijzer, NIET DOEN!! Meer informatie onder deze knop.

------------------------------

 

Hoe stijg je netjes op?? Dat vind je onder deze knop.

De hulpteugels.

????????????????????????

Hieronder een paar foto's van situaties, die voor paarden en pony's gevaar (kunnen) opleveren.
Gevaren waar dieren GEEN weet van hebben . . . maar zij zullen het wel het slachtoffer kunnen worden van:
Troep in het land, let op het fietsframe:

Nog meer troep, let op het rolblok:

En dan zie je - helaas- vaak een kapot gelopen onderkant van een hoefslagkering.
Vooral onder A, F, M, C, H en K. Dat zijn de plekken waar de paarden vaak iets over de buitenschouder weglopen en even het schot raaken.
Kun je je voorstellen wat er gebeurt als het dier uitglijdt en met een voet onder de rand komt?
Of alleen maar simpel met zijn buitenkant van de kroonrand onder het triplex komt?

Laten wij ook proberen attent te zijn op alles dat onze edele vrienden kan verwonden.

.......................

Het plan van aanpak van de sectorraad (oa het periodiek keuren van trailers, prikkeldraad, sporen, zwepen, hoefsmeden, tandartsen,enz)

......................

In deze rubriek heb ik verder op iets over prikkeldraad gemeld. Onder deze knop vind je een verslag van een horrorconcours. Het verslag is niet geschikt voor jeugdige lezers.

Hulde aan de mensen van de gemeentewerf van Naarden:

Zo was het ruiterpad eerst:


En na één telefoontje van mijn kant werd alle het JKK langs het ruiterpad gemaaid en keurig afgevoerd.

..........................................

Omheiningen

De omheining van een paardenland mag nooit gemaakt zijn van

* Prikkeldraad

of van * Schapengaas

 

Gladdraad of ouderwets ijzeren schrikdraad is vaak moeilijk te zien (voor rennende paarden en pony's) dus hang er lintjes of andere dingetjes aan.

 

De volgende omheining is de mooiste en meest veilige, die een paardenhouders zich maar kan wensen:

Een houten omheining. Maar heel kostbaar !
Verder hebben wij natuurlijk het gewone schriklint of geweven touw. Kiest u maar!

...................................

De rol draad is inmiddels opgeruimd!

Een tijd geleden kwam ik dit hoekje in een paardenlandje tegen.
Los hangend wit schriklint is levensgevaarlijk voor paarden. Omdat het lint tegen het hek hangt staat er dus geen prik (stroom) op.

Wat dacht je van die rol draad en schapengaas!, ik vrees zelfs dat er prikkeldraad bij zit. Als één van de twee paarden, die in dit landje lopen met een voet in deze rol komen is het leed niet te overzien.
Ik heb mijn uiterste best gedaan om deze rol schrikdraad uit het landje te krijgen, helaas kreeg ik geen enkele respons op mijn verzoek.
1. De dierenbescherming is na 18.00 uur telefonisch niet te bereiken.
2. Via de politie de dierenambulance gebeld: de DA deed dat soort werk niet.
3. De politie zou dan maar gaan kijken . . . . Oké na zo'n 4 dagen was de rol over het hek naar buiten gekieperd, dank aan diegene die dit gedaan heeft!

Jacobkruiskruid.

Hieronder zie je een foto van een paarden(wei)landje bij ons in de buurt. De pony's hebben keurig om de nog niet bloeiende plantjes heen gegeten. Ik heb de eigenaar van het land aangeraden om de planten met wortel en al eruit te steken of te spuiten met MCPA.


MCPA is een onkruidbestrijdingsmiddel tegen éénjarige en overblijvende tweezaadlobbige onkruiden zoals distel, boterbloem, paardenbloem, kruiskruid. Het werkt via het blad.
Daarna mogen de dieren ongeveer 10 dagen niet in dat land grazen.

Het uitsteken kan met een speciale onkruidsteker.
Bij ons in de buurt (bermen, dijken, enz) haal ik alle plantjes weg met handschoenen aan! De meningen verschillen hierover; maar ik neem geen risico. Daarna breng ik de planten naar de GAD, dus niet op de composthoop.

 

 

Dit is dus een bijvoorbeeld van één van de zaken waarmee ik nu bezig ben.

Het aanschrijven van deze grondeigenaren, die niets aan de bestrijding van het super giftige JKK (Jacobs Kruis Kruid ) doen.

Dit is het RUITERPAD in het Naarderbos ter hoogte van het hotel / jachthaven.

Je zal er maar rijden met je hongerige Wisper of met een Shitlander, zij zullen toch proberen een hap te nemen. Meestal spugen ze het wel uit; maar dit giftige spul hoort niet naast een ruiterpad of in wielanden.

 

PAARDEN (DIEREN) WELZIJN; WAT IS DAT?

Ik ben naar een paar regionale KNHS wedstrijden geweest. Wat mij toch steeds weer opvalt is de wijze waarop de neusriemen werkelijk AANGESNOERD zijn. Hoe kan een paard dan op zijn bit kauwen en nageven?
Ik vind dat jij als eigenaar van een paard of pony NIET moet accepteren dat een instructeur of instructrice om de gaatjestang roept als het rijden even niet lukt. De gaatjestang om extra gaatjes in het leer te maken zodat de neusriemen strakker getrokken worden EN dat doet pijn bij het paard . . . . met als gevolg dat hij dan bv probeert om zijn tong over het bit te gooien. Om zo de druk in zijn mond te 'verlichten'. Nee hoor: De gaatjestang aub! En dan komen er ook extra gaatjes voor de ophanging van het bit (de bakstukken) en dan wordt het bit ook hoger gehangen.
Dit is geen normale gang van zaken, accepteer deze mishandeling niet.

Ook het vastbinden met een slofteugel mag je niet accepteren! De slofteugel wordt dan bv tussen de voorbenen via de bitringen teruggeknoopt aan de zijkant van de buikriem.
1. Levensgevaarlijk, want als je paard zich verstapt kan hij met zijn hals niet meer balanseren. en slaan jullie over de kop.
2. Zielig omdat het vastbinden alleen maar voor hals- en nekblessures zorgt. en dan ben je nog verder van huis.
Dus ik vraag me af wanneer er op de wedstrijden weer een bitten- en neusriemencontrole komt, net zoals vroeger.

................................


Volgens het ministerie van landbouw, natuur en voedselkwaliteit is dierenwelzijn het volgende:

Kwaliteit van leven

Dierenwelzijn gaat over de kwaliteit van het leven van een dier. Elk dier dat niet in zijn natuurlijke omgeving leeft, probeert zich aan te passen aan zijn leefomgeving. Een dier voelt zich het best in een omgeving waarin hij zijn natuurlijk gedrag kan vertonen en die hem geen chronische stress, pijn of angst bezorgt.

Elke diersoort heeft zijn eigen natuurlijke gedrag. Kippen willen scharrelen, koeien moeten de rust hebben om te herkauwen, varkens hebben ruimte en een stabiele groep nodig, honden houden van regelmaat in hun leven, papegaaien van gezelschap. Voeding, verzorging, huisvesting en behandeling zijn van invloed op het welzijn van gehouden dieren.

Daarnaast heeft de consument indirect ook invloed op het welzijn van landbouwhuisdieren. Door meer welzijnsvriendelijke producten te kopen zorgt hij ervoor dat er ook meer dieren welzijnsvriendelijk gehouden worden.

De mate van welzijn van een dier kan worden beoordeeld aan de hand van de vijf vrijheden. Een dier moet vrij zijn:

  • van dorst, honger en onjuiste voeding;
  • van fysiek en fysiologisch ongerief;
  • van pijn, verwondingen en ziektes;
  • van angst en chronische stress;
  • om het natuurlijke (soorteigen) gedrag te vertonen.

Verschillende diersoorten worden voor verschillende doeleinden en in verschillende omstandigheden gehouden. Daarom zijn de regels die zijn gesteld per diersoort verschillend.

 

Het paardenwelzijn volgens de etholoog dr Machteld van Dierendonck :
1. Paarden moeten de hele dag ruwvoer kunnen eten.
2. Sociaal contact . In Zweden is het verboden om paarden in een rijtje boxen te zetten met dichte wanden er tussen en uitzicht op een blinde muur. Dat mag niet meer. In Zweden mag je geen paard alleen stallen en als er een rij boxen is, moeten ze elkaar kunnen zien.
3. ,,De inconsequente ruiter.''  Meer informatie.

Een stukje uit een van mijn verslagen:
Ik vraag me af hoe ver ruiters mogen en/of kunnen gaan met paarden, dieren kunnen natuurlijk nooit kiezen, maar of dit (zeer recente foto filmpje, de Nederlandse Kampioenschappen in Arnhem) hun keuze zou zijn ??
Het kan zijn dat deze foto's inmiddels verwijderd zijn omdat de ruiters wel erg herkenbaar op de foto staan. En zij zullen daar niet blij mee zijn...... maar zullen hun paarden blij met die manier van rijden?

Onder deze knop vind je een artikel van Emiel Voest over het inzicht dat manegeinstructructrices en - instructeurs moeten hebben of moeten gaan krijgen in het lichamelijke welzijn van manegepaarden en - pony's.
'Stel hogere eisen aan instructeurs' door Emiel Voest en Instructeur moet welzijnsadvies geven. Door Ellen Immink en Bianca Lodeweegs

De mening van Tineke Bartels over . . dressuur rijden.