Sneeuwzolen: MET hoefijzers in de sneeuw ZONDER ijsballen


* *Wat zijn sneeuwzolen en waar bestaan ze uit?

Onder de hoefijzers zitten de sneeuwzolen. De sneeuwzolen bestaan uit een plat gedeelte, dat de hoefsmid onder het hoefijzer vast zet met de gewone hoefnagels. En een hol gedeelte.
Aan de binnenzijde van het hoefijzer, tegen de takken aan, heeft de sneeuwzool nl. een kleine holle flexibele en open buis. Door het hoefmechanisme en de beweging van het paard zorgt deze flexibele buis, dat de sneeuwophoping na een paar passen onder de hoef af valt.
 
* * Waarom heeft een beslagen paard in de winter buiten profijt van  sneeuwzolen als er sneeuw ligt?

Bij het lopen van het paard komt sneeuw en ijs onder de hoef. En hoopt de sneeuw zich op onder de zool van het paard, de zgn. ijsballen. Soms zijn die ophopingen zo hoog, dat de ene hoef hoger staat dan de andere. Met het gevolg dat het paard zich verstapt en de kans op blessures aan kogel en pezen zeer groot is.
Met plaksneeuw blijft de sneeuw meer aan de hoefijzers hangen dan bij strengere en droge vorst. In beide condities kan men meestal met sneeuwzolen rijden, en heb je complicaties met alleen hoefijzers. Vroeger gebruikten wij grote dotten groene zeep en stiften. Gevolg: veel geklieder van zolen insmeren en bevroren vingers van het indraaien van de stiften.
 
* * Voor wie is deze sneeuwzool een uitkomst?
Maar hou voor de zekerheid altijd een hoevenkrabber achter de hand.

Voor ruiters met beslagen paarden, die buitenritten willen maken.
Voor mensen die in de sneeuw met de arreslee op pad willen.
Voor beslagen paarden, die het hele jaar door buiten moeten werken, denk aan politiepaarden.
En al die ruiters die altijd afhankelijk zijn om buiten te longeren, dressuur te rijden of te springen, maar dan mag het paard niet de kans hebben uit te glijden of op oneffen grasland of hobbelige en ongesleepte buitenmanege te rijden.