De diverse kleuren van een schimmel.

Wij kennen appelschimmels, muskaatschimmels, roodschimmels, witte schimmels, enz.
Of is een witte schimmel een pleonasme? (= dubbelop zoals een zelfklevende sticker, mijn persoonlijke mening, een klein detail, een ronde cirkel, een gratis cadeau en naar beneden vallen.)

Een schimmel is een paard dat wordt geboren met een donkere vacht, maar dat met het ouder worden een steeds wittere of grijzere vacht verkrijgt. Dat noemen wij schimmelen !
De huid van deze paarden is zwart en ook de ogen zijn donker. De manen zijn dezelfde kleur of donkerder of lichter dan de vacht (robe).

Schimmels zijn als veulen bruin, vos of zwart, in elk geval nooit wit. Het verbleken van de vacht kan heel snel gebeuren bij het ene paard, en zeer langzaam bij het andere paard.

Naast de schimmel bestaat de haarkleur roan, waarbij verspreide witte haren tussen de verder gekleurde vacht zitten. Meestal noemen wij dat een stekelharig vos, bruine of een stekelharige zwarte. Vosroan denk maar aan Jerry.

De zwarte huid van alle schimmels voorkomt dat ze last hebben van de zon.

Het schimmelen

Het wit worden van een jong paard gaat als volgt: De vacht van een donker veulen verandert langzaam in een gevlekte vacht om vervolgens helemaal wit, of wit met kleine zwarte of bruine plukjes haar daartussen. De tussenvormen, die vaak een eigen naam hebben, zijn dus altijd tijdelijk.

Namen voor de tussenvormen (veranderlijk):


Blauwschimmel, let op het witte hoofd en de witte 'punt' in de staart= een verandelijke schimmel.

De blauwschimmel neigt al naar appel.

 

 

De donkere appelschimmel.

 

 

De lichte appelschimmel. Rijpaard.

 

 

De lichte appelschimmel. Tuigpaard.

 

De (witte) schimmel.

 

De volgroeide schimmel kan echter nog wel enige haren van een andere kleur in zijn vacht bezitten, bijvoorbeeld heeft de vliegenschimmel hele kleine donkere vlekjes.

Kijk even naar dit filmpje waar je diverse schimmels ziet op manege Lies Beuker in Naarden.

 

Maar om alles nog even iets ingewikkelder te maken hebben wij de hier boven genoemde VERANDERLIJKE schimmels en de ONVERANDERLIJKE schimmels, die je hieronder ziet:

 

Bruinschimmel (met oorspronkelijk bruine vacht die nog doorschemert). Denk maar aan Flosje.

Roodschimmel of vosschimmel (met oorspronkelijk vos vacht die nog doorschemert). Denk maar aan Staccato en Pipi.

Moorkop (met een zwart hoofd). Denk maar aan Basando en Zampano.

Deze drie schimmles zijn zo geboren en zullen hun hele leven deze kleur behouden.

Ttijdens de verharing zijn ze soms even wit of zwart of vos of bruin.

Genetica

Het gen dat de witte kleur veroorzaakt is dominant en wordt G genoemd (van het Engelse Gray). Genen komen dubbel voor. De dominantie betekent dat ook een paard dat slechts één van dit gen bezit altijd een schimmel zal zijn. Het nageslacht van een schimmel met slechts één gen voor een schimmel, kan het andere gen, het recessieve gen, erven en hoeft daarom niet ook een schimmel te zijn. Dit betekent ook dat twee paarden die geen schimmel zijn, nooit een schimmel als nakomeling kunnen hebben. Het tempo waarmee een schimmel wit wordt, lijkt ook genetisch bepaald te zijn, maar via andere genen.

Schimmels kunnen dus in veel paardenrassen voorkomen. Vanwege de erfelijkheid komt het in sommige rassen vaker voor, zoals de Andalusiër, de Connemara, het Gelders paard en de Lipizzaner.

 

Symboliek

  • Traditioneel rijdt Sinterklaas op een schimmel.
  • De Noordse god Odin reed eveneens op een wit paard met acht benen, Sleipnir.
  • De eenhoorn is ook een wit paard.
  • In Engeland is er het prehistorische Witte paard van Uffington.
  • De Romeinse schrijver Tacitus schreef dat de Germanen witte paarden als heilig zagen.
  • Ook koningin Beatrix heeft een schimmel, die Benito heet.
  • Napoleon had een Arabische schimmel.

 

Als laatste nog een opmerking:

Toen paardjes nog in het wild leefden - duizenden jaren geleden - werden schimmels gediscrimineerd door de andere dieren uit de kudde. Ze werden er gewoon uit geschopt. Letterlijk en figuurlijk! En dat kwam omdat zij door hun kleur de kudde opvallend maakten voor roofdieren.
Schimmels weten dat instinctief; dus rollen in de modder zorgden aldus voor een schutkleur.
Daarom worden alle schimmels als vos, bruin of als zwart geboren worden, want anders zouden ze direct na de geboorte door hun moeder verstoten worden.

 

gr. Lies