Hay Lies,

Er zijn allerlei producten te koop voor de verzorging van de hoeven. Bijvoorbeeld, hoefolie, teer, hoefvet. Maar wat doen die producten nu voor je paard. En wanneer en hoe moet je ze gebruiken.

Groetjes,

Janneke

-----------------------

Hallo Janneke,

Natuurlijk wil de paardenwinkel ook iets verdienen, . . . maar eigenlijk moet het paard goede voeding EN veel beweging krijgen !!! zodat er helemaal niets extra's nodig is voor de hoeven! Dit is een makkelijk antwoord; maar ik zal iets verder ingaan op de door jou genoemde middelen.

* * Hoefolie of - vet kun je heel af en toe gebruiken voor een show of voor een wedstrijd.
Het spul maak de buitenkant van de hoef vet. Omdat vet de hoef waterafstotend maakt, heeft het invetten dus geen enkele zin. Want de hoef heeft o.a. water nodig om elastisch en soepel te blijven. Hoefolie en hoefvet maken de hoef ook NIET elastisch!

Dus invetten van de hoeven is niet nodig. Het staat wel chic, maar eigenlijk trekt het alleen maar vuil aan waardoor de hoef ook niet meer kan ademen.

* * Hoefteer. Persoonlijk vind ik teer een vieze bende!
En teer is kankerverwekkend, dus - wat mij betreft - gooi de bus hoeventeer maar weg. Uhhhhhhhh . . . sorry breng de bus naar het afvalscheidingstation, en wel bij de gevaarlijke stoffen! Vroeger hadden de mensen geen andere middelen tegen rotstraal, want daar werd teer voor gebruikt.
Nu hebben wij bv CTC- spray, dat werkt - net als - teer drogend en ontsmettend. Deze spray werkt ook heel goed als je bv een schuurplekje hebt van de singel. Vroeger gebruikten wij hiervoor Socatyl zalf, maar die zalf is helaas uit de handel genomen.

Wat is nu echt belangrijk?

BEWEGING!!En goed eten. Beweging zorgt voor de doorbloeding van de ondervoet! Bloed brengt bouwstoffen en haalt de afvalstoffen weg uit de hoef. Hoe werkt de doorbloeding van de hoef? Door de werking van het hoefmechanisme!

Dus ga stappen met je paard of met je pony, of laat hem lekker los in de paddock. Maar ga hem geen uur staan te poetsen, . . . beweging is heel erg belangrijk voor een paard.

Hoefmechanisme

In de aders een paardenbeen zitten geen terugslagklepjes, in tegenstelling als bij de mens. Deze klepjes zorgen ervoor dat het gebruikte bloed niet terug naar beneden stroomt.
Het systeem wat bedoeld is om het bloed in een paardenvoet te laten circuleren en weer naar boven te stuwen, noemt men het hoefmechanisme. Een goedwerkend hoefmechanisme zorgt voor een goede doorbloeding. Dat is zeer belangrijk, want daardoor worden alle afvalstoffen in de hoef opgeruimd en dit houdt je paard gezond. Maar hoe werkt dit hoefmechanisme nu eigenlijk?

Wanneer het paard zijn hoef neerzet op de grond, dan zet zijn hoef uit. De hoef vraagt hierdoor om meer bloed. Als het paard zijn hoef vervolgens optilt, dan veert de hoef terug waardoor het bloed gaat circuleren.
Dit uitzetten en krimpen werkt dus als een soort pomp.