Het zadel

Een dressuurzadel heeft lange zweetbladen die recht van voren zijn zodat het been van de ruiter bijna recht naar beneden ligt. De zit is diep zodat het bovenlichaam ook makkelijk recht kan worden gehouden en de ruiter stevig zit.

Een springzadel heeft korte, sterk bollende zweetbladen waardoor de ruiter met kortere beugels en gebogen been zit.
LET OP: Een echt springzadel is alleen voor zeer, zeer gevorderde ruiters, je hebt er weinig steun aan, dus je moet een zeer geode verlichte zit hebben.
Spring je 2 x per week?? Koop dan een veelzijdigheidszadel


Een veelzijdigheidszadel zit daar tussenin en kan neigen naar de richting dressuur of naar de richting springen. Het is uitermate geschikt voor de beginnende of recreatieruiter en voldoet redelijk voor gevorderden in beide disciplines.

 

Balans

Een zadel moet in balans op de rug van het paard liggen en comfortabel voor paard en ruiter zijn. Het mag niet voorover of achterover hellen. Een zadel moet voldoende breed zijn om de ruggewervels vrij te houden.
De ruiter moet het paard zo min mogelijk in de weg zitten, maar heeft zelf ook in de zitting ruimte nodig. Indien hij met zijn zitvlak tegen de achterkant van het zadel aandrukt, ontstaat een hevelwerking waardoor op een deel van de paardenrug te veel druk ontstaat.

 

Tussen zitvlak en lepel (achterkant) moet een staande hand passen. De achterboomlepel en kussens van het zadel mogen niet zo hoog zijn dat de ruiter met zijn zitvlak in een positie wordt gedwongen. Het laagste punt van het zitvlak van de ruiter behoort zich in het midden van het zadel te bevinden. De ruiter moet als het ware ‘in’ het paard zitten en niet er ‘bovenop’.

 

Het zadel moet, om schoudervrijheid blijvend te waarborgen, achter de schouderbladen van het paard liggen waarbij de schoft en de ruggenwervels vrij blijven.

 

De kussens dienen over de gehele lengte te dragen en moeten dusdanig zijn opgevuld dat de boom horizontaal ligt. Gebeurt dat niet dan zijn drukplekken, beknelde ruggenwervels- en spieren het gevolg. De lengte van de bomen in zadels is variabel en afhankelijk van de bouw van de ruiter. Deze lengtes lopen uiteen van zestien tot en met negentien inch en lopen steeds met een halve inch op. De kamer van het zadel mag niet op de schoft van het paard drukken, maar voldoende hoog en breed zijn, zodat er twee rechtopstaande vingers tussen kunnen.

 

Zadels zijn in verschillende kamerbreedtes verkrijgbaar; van 27 tot en met 32 centimeter. Soms geven geroutineerde ruiters gewichtshulpen om de balans van het paard te beinvloeden. Een iets groter zadel is daarbij makkelijker.
De singel moet loodrecht aan het zadel naar beneden hangen; een handbreedte achter de elleboog van het paard. De zweetbladen mogen nooit te dicht bij de knie van de ruiter eindigen. Dit levert vaak pijnlijke plekken op.

Qua bouw verandert een paard bij het ouder worden en door scholing
Dat heeft ook consequenties voor het zadel. Daarnaast is ieder paard van nature een beetje scheef en wordt het in sommige gevallen, helaas, door het berijden soms nog schever. Een deskundige instructeur controleert de ligging van het zadel tijdens de scholing en weet tevens te beoordelen of paard en ruiter het lichaam (nog) recht houden.


Beugelriemen


Leer zal door regelmatig gebruik en belasting uitrekken. Om een scheve zit van de ruiter te voorkomen, moeten stijgbeugelriemen geregeld worden verwisseld. Dat wil zeggen: de linker stijgbeugelriem aan de rechter kant bevestigen en andersom.

Tegenwoordig worden zadels verkocht waarbij de beugelriemen ook onder het zadel doorlopen. De vastgeklemde beugelriemen beperken de ruiter enorm in zijn beweging. Een ruiter moet zelf in balans kunnen zitten; niet omdat hij is ‘vastgebonden’.

Schabrak

In principe moet een zadel zonder sjabrak of gelpad passend zijn. Een sjabrak wordt gebruikt om het zweet van het paard op te nemen, zodat het leer enigszins wordt beschermd. Alleen natuurlijke materialen, zoals katoen en linnen, hebben vochtopnemende eigenschappen. Synthetische materialen niet.
Zij veroorzaken een broeierig klimaat met eventuele huidproblemen als gevolg. Sjabrakken die gevoerd zijn met schapenbont (niet synthetisch) zijn geschikt voor gevoelige paardenruggen indien het bont rechtstreeks op de rug wordt gelegd. Ze voorkomen, evenals katoen, dat paardenhaar statisch wordt. Een sjabrak moet zonder plooien onder het zadel liggen en mag ook niet te dik zijn om te voorkomen dat een gedeelte van de bewegingen van de paardenrug niet waarneembaar is. Indien met één zadel meerdere paarden moeten worden gereden, bieden onderleggers of gelpads mogelijkheden een zadel dusdanig te ondersteunen dat het op meerdere plaatsen bijna passend is. Hoe dunner (lichter) onderlegger of gelpad is, hoe beter. Het wachten is op het ideale onderlegsysteem: een dunne onderlegger gevuld met lucht inplaats van gel.

Aanschaf

Een goed zadel aanschaffen, vergt inzicht. Op goed geluk een zadel kopen, zonder dat het op het paard heeft gelegen, zal in de meeste gevallen op een teleurstelling uitlopen. Laat ons een zadel aanmeten.
Enkele ambachtelijke zadelmakers zijn in staat om in zijn geheel een zadel voor het paard te ontwerpen en te vervaardigen. In de meeste gevallen kan worden volstaan met een kant-en-klaar zadel, mits het past. Neem geen genoegen met een nieuw zadel waar meteen al grote wijzigingen in moeten worden aangebracht. Het aanbod is voldoende toereikend om het juiste zadel te vinden.

Reeds enkele jaren is een kunststof zadel in de handel. Ze zijn relatief goedkoop, gemakkelijk schoon te houden en licht in gewicht. Voor kleine ruiters is dat een uitkomst, maar de ervaring is dat een kunstof zadel de neiging heeft om op de paardenrug te ‘wandelen’. Dat is voor het paard uiterst onplezierig.

Tip: bekijk na het rijden of de zweetplekken onder het zadel regelmatig zijn verdeeld en of er pijnlijke plekken zijn om te beoordelen of het zadel nog goed past.

Een zadel dat te ver naar voren ligt , wringt tegen de schouderbladen. Een zadel dat te ver naar achteren ligt, drukt het achterste gedeelte van de kussens in de rug en lendenen.


Veel zadelplezier en weinig zadelpijn !!

Bron: De Hoefslag